Tempel van Zeus

De Tempel van Zeus, of ook wel Olympieionof de Tempel van de Olympische Zeus genoemd, is één van de grootste tempels uit de oudheid. Je kunt de tempel dagelijks bezichtigen en ligt dichtbij de National Garden de Akropolis in het centrum van Athene. De tram stopt voor de ingang en het metrostation Makrygianni ligt op loopafstand.

De Tempel van Zeus is één van de grootste uit de geschiedenis

De Tempel van de Olympische Zeus was maar liefst 110 meter lang en had in totaal 104 zuilen. Tegenwoordig, na verschillende renovaties, staan er nog 16 zuilen overeind. De hoogte van de zuilen bedraagt 17 meter. In de directe omgeving vind je ook de poort van Hadranius (Pyli Adrianou) en het Zappeion (Zappio). De poort van Hadrianius was gebouwd door de Atheners ter ere aan het Romeinse rijk voor het vervaardigen van de tempel Olympieion.

De oorspronkelijke tempel dateert uit het jaar 515 voor Christus. Uiteindelijk was de tempel pas gereed in het haar 131 na Christus. De Tempel van de Olympische Zeus ligt in de Ilissos vallei, waar oorspronkelijk een riviertje doorheen stroomde. In de hoek aan de zuidzijde van de vallei vind je de kleine Agia Fotini kerk. Deze kun je ook bezichtigen en dateert uit het jaar 1872.

foto album

Tempel van Zeus tips

Poort van Hadrianius in Athene

Poort van Hadrianius Athene -Tempel van Zeus

Na je bezoek aan de Tempel van Zeus kun je via de Hadrianius Poort naar de Plaka of het Acropolis Museum lopen. De Hadriaius Poort ligt aan een drukke weg en het valt niet mee om hier een mooie foto van te maken. De poort dateert uit het jaar 131 na Christus en staat ten noordwesten van de Tempel van Zeus. Het is de symbolische poort tot de stad Athene.

Op de poort, gebouwd van marmer, staan twee opschriften. In de richting van de oude stad en de Akropolis staat “Dit is Athene, de stad van Theseus” en aan de andere kant richting de tempel staat “Dit is de stad van Hadrianius, niet Theseus”. De Poort van Hadrianius is gratis te bezichtigen.

Meer Griekenland aanbiedingen