Delphi

Aan de voet van de berg Parnassos in Centraal Griekenland ligt de archeologische site van Delphi (Delfi). Het landschap is prachtig en tegen de helling van de berg staan tempels, theaters en schathuizen. Een mysterieuze omgeving en ideaal voor het orakel van Apollo; ook wel het orakel van Delphi genoemd. Het orakel van Delphi bepaalde voor lange tijd in de geschiedenis de lotsbestemmingen van de Griekse wereld. Het is tot op de dag vandaag één van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Griekenland en ook wereldberoemd.

Vraag het Orakel van Delphi advies om je lot te doorgronden

De Tempel van Apollo, daterend uit de vierde eeuw voor Christus, was vroeger de zetel van Pyhtia. Beter bekend als het centrum van de waarzeggerij van Hellas (Griekenland) en waar zowel burgers als leiders naartoe gingen voor aanwijzingen om hun lot te kunnen doorgronden. De eerste opgravingen bij Delphi zijn gestart in 1892 en duurde tot 1935.

Je kunt de archeologische bezoeken en rondlopen over het terrein met verschillende interessante archeologische hoogtepunten. Bijvoorbeeld de Tholos van Athena Pronaia, een ronde tempel, waarvan nog fraaie zuilen te zien zijn. Een veel gefotografeerd stukje geschiedenis met de hoge bergtoppen op de achtergrond. De Herdenkingskapel, de Tempel van Apollo en het archeologisch museum van Delphi zijn andere interessante bezienswaardigheden. De meeste andere gebouwen waren sport gerelateerd.

Delphi is goed te combineren in de wintermaanden met Arachova en Parnassos ski center om te gaan wintersporten. In de zomermaanden is en bezoek aan de kustplaats Galaxidi een tip als je hiernaartoe gaat. Vanaf Athene rijd je met een huurauto in twee uur naar deze bijzondere Griekse bezienswaardigheid toe.

Delphi tips

Tholos van Athena Pronaia in Delphi

De ronde tempel: Tholos van Athena in Delphi

Je kunt Delphi dagelijks bezoeken van 08.00 tot 18.00 uur. De toegang tot de archeologische site van Delphi bedraagt twaalf euro per persoon. Zowel de site als het museum behoren tot de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Griekenland. Het museum is dagelijks geopend tot 20:00 uur.

Neem ruim de tijd om deze archeologische vindplaats te bezoeken. Je kunt hier ook in de wintermaanden terecht. De toegang is dan goedkoper en er zijn minder toeristen. Toch kun je dan genieten van hetzelfde beeld van Delphi.

Meer Griekenland aanbiedingen


Delphi bezienswaardigheden

Verdeeld over de archeologische site zijn er meerdere culturele hoogtepunten te bekijken. Uiteraard kun je een gids huren, meestal bij grotere groepen inbegrepen, om over de site te wandelen met de nodige tekst en uitleg in het Engels. In totaal zijn er 41 noemenswaardige vondsten te bezichtigen in Delphi dus genoeg te zien.

Tempel van Apollo in Delphi

Ruïne van de Tempel van Apollo

De Tempel van Apollo – staat centraal op het terrein en hier zijn de ruïnes nog zichtbaar van. Als je het pad volgt vanaf de ingang kom je hier vanzelf uit. Zes zuilen staan nog (gedeeltelijk) overeind en hier profeteerde vroeger Pythia in de waarzeggersplaats of ook wel manteion genoemd. De Tempel van Apollo werd tussen 370 en 320 voor Christus gebouwd en staat op een terras van 6.000 m3 opgevuld met stenen en puin.

Een aardbeving gevolgd door een brand hebben een groot deel van de tempel verwoest. Het gebouw had een oppervlakte van 60 meter lang en 24 meter breed met oorspronkelijk 15 verschillende zuilen. Voor de muur staan smallere en hogere zuilen.

De herdenkingskapel – is het schathuis van de Atheners en werd in 487 voor Chrstus gebouwd om de goden te danken voor de zege bij Marathon over de Perzen. Het schathuis is fraai in zijn geheel gerestaureerd met twee zuilen aan de voorzijde. Je ziet deze herdenkingskapel bij de ingang van Delphi direct aan je linkerhand. Hier staan overigens vlakbij elkaar nog meer herdenkingskapellen.

Delphi overzicht archeologische site

Overzicht archeologische site Delphi

De Tholos – ook wel Rotunda genoemd, ligt op het terras van Marmaria naast het heiligdom van Athena Pronaia. De tempel,  een fraaie architectonisch constructie,  is aan de godin gewijd. Er zijn slechts drie zuilen opgebouwd met een klein stukje van de kroonlijst erop. In totaal stonden hier ooit twintig zuilen met een hoogte van meer dan acht meter. De ronde tempel van Tholos heeft een doorsnede van 13,5 meter en werd rond 380 voor Christus gebouwd. Het is één van de hoogtepunten van de archeologische site van Delphi.

Het theater – ligt ten noordwesten van de Tempel van Apollo hier niet ver vandaan. Oorspronkelijk waren er 5.000 zitplaatsen in het amfitheater en hier werden Delfische festivals georganiseerd ter ere van een overwinning van Apollo op Python. Boven het theater liggen de ruïnes van het stadion waar de Pythische Spelen elke vier jaar werden georganiseerd. Inderdaad net als de Olympische Spelen om de vier jaar. De zitplaatsen van het stadion op de steile helling werden later pas gebouwd in de Romeinse tijd en het stadion heeft een renbaan van 178 meter lang.

Delphi Archeologisch Museum

Kouros in het Archeologisch Museum van Delphi

Het Archeologisch Museum van Delphi – is er al sinds 1902. De collectie in het museum is exclusief uit Delphi en bevat een aantal zeer interessante en fraaie vondsten, waaronder het bronzen beeld van de wagenmenner van Delphi uit 476 voor Christus, de Sphinx van de Naxians uit 550 voor Christus en het beeld van Antinous,