Ammouliani eiland

Het eiland Ammouliani kun je bereiken per boot vanuit de haven van Tripiti. Het havenplaatsje ligt op 119 kilometer ten zuidoosten van Thessaloniki en 57 kilometer van de hoofdstad Polygyros. Vanuit Tripiti vaart een veerboot naar het enige permanent bewoonde eiland bij Chalkidiki. Ammouliani is 12 km2 groot en het hoogste punt is nog geen 250 meter. De oversteek is slechts twee zeemijl, het pontje vaart dagelijks en je bent er in 20 minuten varen. De prijs voor de overtocht met de veerboot is twee euro per persoon en voor een auto betaal je 10 euro.

Ammouliani eiland is een paradijs met de mooiste stranden bij Athos

Op Ammouliani wonen 600 mensen, het eiland heeft een doorsnede van 4,5 kilometer en niet alleen schitterende stranden. Je kunt hier overnachten er zijn hotels, tavernes, bars, clubs en zelfs een camping. Vanaf april tot en met oktober is de beste reistijd voor Ammouliani en onderwater is het eiland geliefd bij duikers. Het eiland ligt in de Golf van Athos niet ver van deze monnikenrepubliek. De mannen gaan verder naar Athos en de rest van de familie viert vakantie op Ammouliani.

In de zomer is het eiland populair voor korte vakanties. Grieken zelf gaan hier graag naartoe zowel voor een vakantie als voor een weekendje weg. Ondanks dat het eiland nog geen vijf kilometer groot is in doorsnede is er hier genoeg te doen en vooral de prachtige baaien een schitterende zandstranden zijn de trekpleister van Ammouliani. Neem daarbij de verse vis en de gastvrijheid van de eilandbewoners en je hebt de ingrediënten voor een prima vakantie.

foto album

Ammouliani eiland tips

Megali Ammos beach op Ammouliani eiland

Megali Ammos beach op Ammouliani

Het is erg leuk om een motorbootje te huren in de haven. Het zijn bootjes met een kleine motor en hiervoor hoef je geen vaarbewijs te hebben. Vaar naar de Drenia eilanden ten zuidoosten van Ammouliani op zoek naar die verlaten strandjes en rust.

De Drenia eilanden, ook wel Donkey islands genoemd door de plaatselijke bevolking, zijn onbewoond. Op het grootste eiland vind je een taverne voor een snack of wat te drinken.

Een wandeling maken op Ammouliani is een andere tip tijdens je vakantie hier op het eiland. De afstanden zijn klein en het is vrij vlak. Alternatief is een eilandtour op de fiets.

Bekijk alle aanbiedingen

Ammouliani eiland bezienswaardigheden

Agios Nikolaos kerk op Ammouliani eiland

Agios Nikolaos kerk Ammouliani

De bezienswaardigheden van het eiland Ammouliani zijn zonder twijfel, en al eerder genoemd, de fraaie stranden en baaien. Op het centrale plein is de kerk Agios Nikolaos uit 1865 een bezienswaardigheid. Ook de oude scheepswerf Arsanas is te bezichtigen en een kenmerk van het eiland. Een ander gebouw wat de moeite waard is om te bekijken is het oude schoolgebouw daterend uit 1871. Het is de oudste school van heel Chalkidiki.

Aan de haven staat een historische weertoren uit de 19e eeuw. Hierin vind je tegenwoordig een bar. Leuk stek om wat te gaan drinken en lekker te relaxen op het terras.

Ammouliani eiland stranden

Mousiou beach op Ammouliani Chalkidiki

Ammouliani – Mousiou beach

De kust van Ammouliani heeft schitterende stranden. Sommige lang en volledig bedekt met fijn wit zand en andere wat kleiner in komvormige baaitjes. De meeste stranden zijn zeer kindvriendelijk op het eiland. Het zeewater loopt geleidelijk af, de zee is helder en er is weinig golfslag en wind. De vijf mooiste stranden van Ammouliani zijn Ai Giorges, Alikes, Faka, Karagatsi en Megali Ammos.

Alikes beach is het meest bekende zandstrand van het eiland, heeft een lengte van 800 meter en ligt dichtbij het dorp en de haven. Bij Kantina Spyros kun je eten en drinken. Fraai is ook de baai van Agio Oros in Gaidouronisia en bereikbaar met een bootje.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het gouden zand van Mousiou beach. Je boot kun je hier aan de houten pier aanleggen. Tratovoli beach is alleen met de boot bereikbaar met mooi zand en helder zeewater en bij Faka beach kun je bovendien goed duiken.

Families met kinderen kunnen het beste naar Megali Ammos, Agios Georgios of Alykes beach gaan. Stuk voor stuk fraaie zandstranden op Ammouliani en goed georganiseerd.

Witte zandstranden op Ammouliani eiland zijn Karayatsia en Tigani beach. Tigani ligt op één van de Drenia eilanden iets ten zuiden van Ammouliani en moet je gewoon gezien hebben.

Ammouliani eiland restaurants

Alli Banda cafe op Ammouliani

Alli Banda café op Ammouliani eiland

In het stadje Ammouliani kun je het beste terecht voor ontbijt, lunch of diner. Restaurant Klimataria is een tip om te gaan eten voor de Griekse keuken. De Souzoukakia volgens lokaal recept zijn een aanrader.

Het opvallende rood met blauwe gebouw van Alli Banda aan de haven kun je niet missen. Geen restaurant, maar een café voor koffie, crêpes en vers gemaakt ijs.  Op het terras van Alli Banda heb je een mooi uitzicht op de haven van Ammouliani met de nodige vissersboten. Hier wachten op de veerboot is trouwens ook een optie. Je ziet de ferry zo de haven in- en uitvaren.