Ammouliani eiland

Het eiland Ammouliani kun je bereiken per boot vanuit de haven van Tripiti. Het havenplaatsje ligt op 119 kilometer ten zuidoosten van Thessaloniki en 57 kilometer van de hoofdstad Polygyros. Vanuit Tripiti vaart een veerboot naar het enige permanent bewoonde eiland bij Chalkidiki. Ammouliani is 12 km2 groot en het hoogste punt is nog geen 250 meter. De oversteek is slechts twee zeemijl, het pontje vaart dagelijks meerdere keren en je bent in 20 minuten aan de overkant. De prijs voor de overtocht met de veerboot is vier euro per persoon en voor je huurauto betaal je 10 euro per enkele reis.

Ammouliani eiland is een paradijs met de mooiste stranden

Op Ammouliani wonen 600 mensen, het eiland heeft een doorsnede van 4,5 kilometer en heeft niet alleen maar schitterende stranden. Je kunt hier overnachten, want er zijn accommodaties, tavernes, bars, clubs en er is zelfs een camping. Vanaf april tot en met oktober is de beste reistijd voor Ammouliani en de onderwaterwereld is het eiland geliefd bij duikers. Het eiland ligt in de Golf van Athos niet ver van deze monnikenrepubliek. Vroeger behoorde dit eiland ook tot deze republiek. De mannen gaan verder met hun reis naar Athos en de rest van de familie viert vakantie op Ammouliani.

In de zomermanden is het eiland populair voor met name korte vakanties. Grieken zelf gaan hier graag naartoe zowel voor een vakantie als voor een weekendje weg. Ondanks dat het eiland nog geen vijf kilometer groot is in doorsnede is er hier genoeg te doen en vooral de prachtige baaien en schitterende zandstranden zijn de trekpleisters van Ammouliani. Denk aan Aliki beach en Megali Ammos beach in het zuiden. Neem daarbij de verse vis en de gastvrijheid van de eilandbewoners en je hebt alle ingrediënten voor een prima vakantie.

foto album Ammouliani

Ammouliani eiland interactieve kaart

Griekenland kaart

Ammouliani eiland tips

Alikes beach op Ammouliani

Fraaie zandstrand van Alikes

Onze tip is om een motorbootje te huren in de haven van het hoofdstadje of op het strand van Agios Georgios. Het zijn bootjes met een kleine motor en hiervoor hoef je geen vaarbewijs te hebben. Vaar naar de Drenia eilanden ten zuidoosten van Ammouliani en ga op zoek naar de verlaten strandjes en fraaie natuur.

De Drenia eilanden, ook wel Donkey islands genoemd door de plaatselijke bevolking, zijn onbewoond. Op het grootste eiland vind je een taverne in de zomermaanden voor een snack of om wat te drinken. Hier kun je tevens op het strand liggen op een ligbed onder een parasol.

Een wandeling maken op Ammouliani is een andere tip tijdens je vakantie hier op het eiland. De afstanden zijn klein en het is vrij vlak. Het noorden is grotendeels een Natura 2000 gebied en heeft nog relatief weinig bebouwing. Bezoek hier bijvoorbeeld Banana beach.

Meer Griekenland aanbiedingen


Ammouliani eiland bezienswaardigheden

Hoofdstadje van Ammouliani

Ammouliani stadje

De bezienswaardigheden van het eiland Ammouliani zijn zonder twijfel, en al eerder genoemd, de fraaie stranden en baaien. Op het centrale plein is de kerk Agios Nikolaos uit 1865 een bezienswaardigheid. Deze kerk is recent (anno 2023) gerenoveerd. Ook de oude scheepswerf Arsanas is te bezichtigen en een kenmerk van het eiland. Een ander gebouw wat de moeite waard is om te bekijken is het oude schoolgebouw daterend uit 1871. Dit is overigens de oudste school van heel Chalkidiki.

Aan de haven staat nog een historische weertoren uit de 19e eeuw. Hierin vind je tegenwoordig een bar. Leuke stek om wat te gaan drinken en lekker te relaxen op het terras. De steeg net achter de haven is een gezellige straatje. Hier vind je winkeltjes, tavernes en ijssalons.

Ammouliani eiland stranden

Megali Ammos beach op Ammouliani

Zandstrand van Megali Ammos

De kust van Ammouliani heeft schitterende stranden. Sommige lang en volledig bedekt met fijn wit zand en andere wat kleiner in komvormige baaitjes. De meeste stranden zijn zeer kindvriendelijk op het eiland. Het zeewater loopt geleidelijk af, de zee is helder en er is weinig golfslag en wind. De vijf mooiste stranden van Ammouliani zijn Agios Giorges, Alykes, Faka, Karagatsia en Megali Ammos.

Alikes beach is het meest bekende zandstrand van het eiland, heeft een lengte van 800 meter en ligt dichtbij het dorp en de haven. Bij Kantina Spyros kun je eten en drinken. Fraai is ook de baai van Agio Oros in Gaidouronisia en bereikbaar met een bootje.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het gouden zand van Mousiou beach. Je boot kun je hier aan de houten pier aanleggen. Tratovoli beach is alleen met de boot bereikbaar met mooi zand en helder zeewater en bij Faka beach kun je bovendien goed duiken.

Families met kinderen kunnen het beste naar Megali Ammos, Agios Georgios of Alykes beach gaan. Stuk voor stuk fraaie zandstranden op Ammouliani en goed georganiseerd.

Witte zandstranden op Ammouliani eiland zijn Karagatsia en Tigani beach. Tigani ligt op één van de Drenia eilanden iets ten zuiden van Ammouliani en moet je gewoon gezien hebben.

Ammouliani eiland restaurants

Ammouliani haventje met pier

Haven van Ammouliani

Onze restauranttip is Tzanis Seafood restaurant met een terras aan zee in het zuiden van het hoofdstadje. Om te verblijven is Sunrise Hotel, eveneens in het stadje, een tip om te verblijven. Hiervandaan kun je gemakkelijk het eiland zelf gaan ontdekken.

In het stadje Ammouliani kun je ook terecht voor ontbijt, lunch of diner. Restaurant Klemataria is een tip om te gaan eten voor de Griekse keuken. De Souzoukakia volgens lokaal recept zijn een aanrader.

Het opvallende pand van Amalaya aan de haven kun je niet missen. Geen restaurant, maar een café voor koffie, crêpes en vers gemaakt ijs bij Mellon.  Op het terras van Amalaya heb je een mooi uitzicht op de haven van Ammouliani met de nodige vissersboten. Hier wachten op de veerboot is trouwens ook een optie. Je ziet de ferry zo de haven in- en uitvaren.