Vakantie naar het eiland Ammouliani

25 april 2023 Bas Wanrooij
Op vakantie naar Ammouliani eiland bij Chalkidiki

Strand en baai op Ammouliani

Het Griekse eiland Ammouliani is nog vrij onbekend voor een vakantie. Je vindt dit eilandje bij Chalkidiki, dichtbij de kustplaats Ouranoupoli aan de noordwestkant van ‘de derde vinger’. Chalkidiki heeft drie schiereilanden die ook wel vingers worden genoemd in de volksmond. Met een huurauto rijd je in twee uur vanaf de Luchthaven van Thessaloniki (SKG) naar het haventje van Tripiti. Hiervandaan kun je overdag overvaren, met je huurauto, naar Ammouliani. De overtocht naar het 4,5 km2 grote eilandje duurt een kwartiertje. In het hoofdstadje vind je verschillende accommodaties en is het ’s avonds gezellig in tavernes en bars.

Stranden van Ammouliani als trekpleister

Gezellige terrassen aan de haven van Ammouliani

Haventje van Ammouliani eiland

De meeste bezoekers van Ammouliani komen voor de prachtige zandstranden die hier te vinden zijn. En dan in het voor- en naseizoen ook de rust. Zo zijn Alykes beach, Karagatsia beach en Megali Ammos beach aantrekkelijk en georganiseerd. Je kunt hier dus een ligbed en parasol huren en wat te eten en drinken kopen in een taverne of kantina. Een tip is om een motorbootje te huren en naar de onbewoonde Drenia eilandjes ten zuiden van Ammouliani te varen. Ook hier vind je fraaie zandstranden als Cherry beach en Panos beach. In de zomermaanden is hier ook een beach club geopend.

Ontdek Ammouliani

Doordat Ammouliani groen is en slechts 4,5 km2 groot is het aantrekkelijk om de benenwagen te nemen om het eiland te ontdekken. In het hoofdstadje is een folklore museum gevestigd in een bijpassend gebouw uit 1907. Hier krijg je een goed beeld van de geschiedenis van het Griekse eiland. Tot 1925 maakte het deel uit van Mount Athos en woorden hier slechts drie monniken. Tegenwoordig heeft Ammouliani zo’n 600 permanente inwoners en leeft men vooral van het toerisme. De beste reistijd voor een vakantie is van april tot en met oktober. Zelfs tot ver in november kun je hier nog in zee zwemmen.