Nafplion

Nafplion, ook wel Nafplio of Nauplia genoemd, is de oude hoofdstad van Griekenland en tegenwoordig een belangrijke toeristische bestemming voor zowel Grieken zelf als toeristen uit het buitenland. Atheners komen hier het hele jaar door en zien Nafplio als een geliefde weekendbestemming. Het is één van de mooiste stadjes van het schiereiland de Peloponnesos en heeft ongeveer 12.500 permanente inwoners. Vanaf de boulevard Akti Miauli kijk je uit op de haven en het eilandje Bourtzi met daarop de gelijknamige kleine burcht.

Heerlijk slenteren door de winkelstraatjes van Nafplion

Bezienswaardigheden heeft Nafplion genoeg. In het centrum mag je de Vouleftiko Tzami moskee uit 1550 niet missen. Nog niet zo lang geleden is de oude moskee gerestaureerd. De functie van moskee is het fraaie gebouw inmiddels verloren. De oude vesting Palamidi pronkt boven de stad uit. En inderdaad je hebt hier vanaf een heel mooi uitzicht op zowel Nafplion als een groot stuk zee en land erachter. De stad is ook verschillende interessante musea rijk en liefhebbers van cultuur en historie kunnen hier hun harten ophalen.

Aan de boulevard kun je prima eten, maar leuker is het om het centrum in te wandelen. Hier kun je niet ontkomen aan de vele gezellige tavernes, café’s en restaurants. Het oogt een beetje Venetiaans nog en de met marmer geplaveide straatjes met chique boetieks maken Nafplion een mondaine stad. Je begrijpt waarom Atheners hier graag een weekendje verblijven.

Nafplion tips

In de zomer kun je met een bootje vanuit de haven naar het eilandje Bourtzi varen. Een stukje geschiedenis van de stad en daarbij een beetje nieuwsgierigheid naar dit opvallende eilandje met oude vesting, maken een korte excursie leuk om te doen.

Als je een wijnliefhebber bent is een stop bij 360 café een echte tip. Een trendy wijnbar met terras buiten en een zeer veel mooie Griekse wijnen. Kies maar uit achter de bar. Café Circulo is een leuke en trendy gelegenheid voor later op de avond, met vaak gastoptredens van nationale en internationale DJ’s.


Nafplion bezienswaardigheden

Wandelend door het centrum kom je verschillende bezienswaardigheden van Nafplion tegen. De Vouleftiko Tzami moskee ligt aan de Staikopolou en kom en je als eerste tegen als je vanuit de haven de stad inloopt. Hier tegenover ligt het archeologisch museum aan de Platia Syntagmatos en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur.

Verder op aan de Staikopolou loop je tegen een andere oude moskee Allilodidakaterio aan. Hierin is nu de bioscoop van Nafplion gevestigd. Hier vlak achter staat de Agios Spyridonas kerk uit 1702. Erg leuk om te bezoeken is het Kolomboi museum tegenover deze moskee. Wie kent ze niet die Griekse kettinkjes met kralen waarmee je, meestal (oudere) mannen, ziet spelen. Dagelijks te bezoeken van 09.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur.

Richting de zee loop je hier vandaan nog langs het legermuseum en het folkloremuseum van de stad. Vrij toegankelijk is de andere kleine burcht van de stad boven Arvanitia beach, waar je wel voor moet betalen, en Akronafplo genaamd. De burcht is een ruïne.

Wat zijn jouw tips voor Nafplion?