Chania favoriete stad in Griekenland

23 februari 2022 Bas Wanrooij

Chania favoriete stad in Griekenland bij NederlandersDe stad Chania op het eiland Kreta is de favoriete stad in Griekenland bij Nederlanders. Griekenland.net heeft hier de afgelopen maanden onderzoek naar gedaan met 1.200 bezoekers. Wij Nederlanders zijn graag te vinden in Griekse steden tijdens onze reizen. Lekker slenteren door het centrum en over een boulevard, ergens even neerploffen op een terrasje en natuurlijk wat cultuur opsnuiven. En je kunt niet alleen een stedentrip maken naar Athene en Thessaloniki. Door de vele vluchten kun je tegenwoordig namelijk ook prima een lang weekend of een midweek naar bijvoorbeeld Rhodos-stad, Heraklion, Kerkyra of Kos-stad toe.

Top 3 Griekse steden: Chania, Kos-stad en Rhodos-stad

Chania krijgt 18% van alle stemmen en is dus onze favoriete stad in Griekenland. Gevolgd door Kos-stad met 15% en Rhodos-stad met 12%. Opvallend in deze top 3 van Griekse steden is dat Athene en Thessaloniki hier nog niet in worden genoemd. De steden op de Griekse eilanden zijn namelijk kleiner, hebben minder inwoners en kunnen worden geboekt voor zonvakanties. Met stranden en badplaatsen altijd in de buurt en daarbij het veel grotere aanbod van pakketreizen en accommodaties klinkt dit ook logisch.

Athene vinden we met 11% van het totaal aantal stemmen terug op de vierde plaats. Deze hoofdstad van Griekenland is favoriet, omdat je hier het hele jaar door rechtstreeks naartoe kunt vliegen. En natuurlijk door het gezellige centrum met de Plaka en Anafiotika en de vele archeologische bezienswaardigheden. Rethymnon, ook op Kreta, sluit de top 5 van favoriete Griekse steden en heeft bij 10% van de ondervraagden hun voorkeur.

Kerkyra en Nafplion als alternatief voor een stedentrip

Kerkyra op Corfu werd vorig jaar uitgeroepen tot Europa’s meest stressvrije bestemming. Met 6% van de stemmen is de hoofdstad van Korfoe dit jaar, na Thessaloniki, op de zevende plaats terug te vinden. De ligging van dit UNESCO werelderfgoed ligt op een steenworp afstand van de internationale luchthaven. Ook Nafplion (6%) is een vette stad voor een korte vakantie. Deze oude hoofdstad van Griekenland ligt in het noordoosten van de Peloponnesos.