Griekse stedentrip? 5x anders dan Athene en Thessaloniki

9 februari 2023 Bas Wanrooij
5 steden voor een citytrip Griekenland

Kleurrijk straatje in Nafplion

Wat dacht je van een stedentrip naar Griekenland? Leuk, maar zijn er meer mogelijkheden dan Athene en Thessaloniki? We geven vijf tips voor alternatieve steden die je kunt bezoeken voor een korte vakantie naar Griekenland. Of die je kunt combineren met andere Griekse bestemmingen. Geen massatoerisme, maar wel genoeg bezienswaardigheden en dingen te doen. Al eerder werd door bezoekers van Griekenland.net Rhodos-stad gekozen als de populairste stad voor 2023. Op de voet gevolgd door Athene en Chania. Dit zijn vijf alternatieve steden op het vasteland in Griekenland die interessant zijn om te bezoeken.

1. Nafplion – deze voormalige hoofdstad van Griekenland ligt in het noordoosten van de Peloponnesos op zo’n twee rijden van Athene. Nafplion heeft een gezellig oud centrum met plenty horecagelegenheden. Een wandeling over de promenade bij de haven is een tip. Bezoek ook het Palamidi kasteel. Deze ligt hoog boven de stad. Je kunt te voet 999 treden omhoog lopen of met de auto hiernaartoe rijden. Elk jaar in december wordt deze trap zelfs op gerend in de Castle Run van Nafplion. Tip: kijk voor een fraai boutique-hotel om in te verblijven in het oude gedeelte van de stad. Leuk is de beach bar aan het kiezelstrand van Arvanitias onder het eerdergenoemde fort.

Kastoria stad in Griekenland

Uitzicht op Kastoria in Griekenland

2. Kastoria – is een stad in Noord-Griekenland in het departement Macedonië. Kastoria ligt op 700 meter hoogte aan het grote Orestiada meer op 200 kilometer ten noordwesten van Thessaloniki. Ook in het najaar en de winter is Kastoria een leuke bestemming. In het meer overwinteren veel vogelsoorten, waaronder grote groepen pelikanen. Langs het meer loopt een wandelpromenade met terrassen van bars en restaurants. Bezienswaardig zijn o.a. het Moni Panagias Mavriotissis klooster en de Dragon’s Cave. In de natuurrijke omgeving kun je fraaie wandelingen maken.

3. Ioannina – ligt op 90 kilometer ten oosten van havenstad Igoumenitsa in Epirus. Ook kun je vanuit Athene met een binnenlandse vlucht naar deze stad vliegen. Ioannina ligt net als Kastoria aan een groot meer. Ook hier vind je langs het meer een wandelpromenade met terrassen. Bezienswaardig in Ioannina zijn o.a. het kasteel van Ioannina met Akropolis en het oude centrum. Je kunt met een boot het meer op of naar het eilandje varen. Hier is het Ali Pasha museum een tip om te bezoeken. In de omgeving van Ioannina kun je goed wandelen. Onze tip is om een bezoek aan Ioannina te combineren met de fraaie Zagoria-dorpen.

4. Volos – is de Griekse stad van ‘Tsipouro’ en van de Argonauts. Deze stad ligt op 200 kilometer ten zuiden van Thessaloniki in de regio Magnesia. Meer dan 400 tsipouradika vind je verspreid over Volos. Je bestelt hier Tsipouro en krijgt mezzedes, meest kleine visgerechten, erbij. Onze tip is om een bezoek aan Volos te combineren met verschillende dorpen op de Pilion. In de winter kun je hier zelfs skiën. Bezienswaardig in Volos zijn o.a. het archeologisch museum en het Anavros Park. Onze tip is om een ritje te maken in de stoomtrein ‘Mountzouris’ van Pilion. Deze rijdt tussen de Pilion-dorpen Lehona en Milies.

Nafpaktos alternatief voor stedentrip Griekenland

Venetiaanse haven van Nafpaktos

5. Nafpaktos – is een stad in Centraal Griekenland dichtbij de moderne Rio-Antirrio brug. Nafpaktos ligt op 145 kilometer ten zuiden Aktion Airport (PVK) en is gebouwd in de vorm van een amfitheater. Zowel het Venetiaanse fort als de fraaie haven zijn bezienswaardig. Bij deze haven vind je de nodige terrasjes en ’s avonds zorgt de verlichting voor een romantische aanblik. In het achterlandschap van Nafpaktos kun je mooie wandelingen maken. Tips: combineer een bezoek aan deze Griekse stad met de kustplaats Galaxidi en het archeologische Delphi.

5x anders dan Athene en Thessaloniki en interessant om te bezoeken op het vasteland. Dat zijn bovenstaande vijf Griekse steden. Met een fly-drive, die je zelf kunt organiseren, zijn deze steden te bezoeken. Kalo taxidi!