Gouvia

Gouvia is een aantrekkelijke vakantiebestemming op het Griekse eiland Corfu. Het ligt op acht kilometer van de hoofdstad Kerkyra en naast de badplaatsen Kontokali, Kommeno en Ipsos. Gouvia heeft de grootste jachthaven van Corfu en deze ligt bijna het hele jaar door vol met zeilboten. Een gedeelte met vakantie-accommodaties bevindt zich niet ver van de doorgaande weg naar het noorden van Corfu.In de jachthaven liggen de zeilboten te wachten om de Ionische Zee op te mogen varen en de eilanden en kustlijn te ontdekken.

Gouvia heeft de grootste jachthaven van Corfu en ligt vol met zeilboten

Het centrum van Gouvia ligt verder van de weg naar zee toe. Hier zijn veel souvenirwinkels, restaurants, tavernes en bars met terrassen. Obers kunnen je in Gouvia weleens in het Nederlands aanspreken. De meeste toeristen in de zomer zijn hier dan ook Nederlanders en Belgen, maar ook Scandinaviërs.

De stranden in de baai van Gouvia zijn bijna allemaal kiezelstranden. De meeste georganiseerd met ligbedden en parasols. Vanaf de jachthaven begint het strand van de badplaats. Hier vind je ook een kleine pier met daaraan kleine vissersbootjes en bootjes voor de verhuur en excursies. Voor een Griekse maaltijd is 9 Muses een mogelijkheid, maar met een huurauto is taverne Ladokolla in het naburige Temploni onze tip. Voor gourmet is het restaurant Etrusco van chefkok Bottrini in Kato Korakiani een aanrader.

In Gouvia valt gemiddeld per jaar 1.136 mm neerslag. De meeste regen valt in de winter; namelijk de periode van november tot en met maart. De wind waait in de badplaats meestal uit het zuidoosten, zuiden of westen en is meestal mild. Gemiddelde maandelijkse temperatuur van april tot en met oktober is hier 24,0 ºC. Juli is de warmste maand in Gouvia met gemiddelde temperaturen van zo’n 29,0 ºC (Bron: Meteorologisch Weerstation Corfu)

Corfu foto album

Gouvia tips

Gouvia kerk tijdens vakantie op Corfu

Gouvia – kerk op Corfu

Voor goedkope boodschappen ga je naar de grote supermarkt Diellas. Je vindt de supermarkt langs de doorgaande hoofdweg. Herkenbaar aan het grote logo op het dak. Diellas Corfu is geopend sinds 1996 en heeft een eigen slagerij en groenteboer.

Het nachtleven in Gouvia is gezellig en redelijk druk al kun je voor de nachtclubs beter naar “the strip” gaan in Kerkyra. Hier vind je de grote discotheken waar in de zomermaanden regelmatig internationale DJ’s optreden. Een taxirit naar “the strip” kost circa 20 euro en ’s nachts kan er een toeslag worden gevraagd.

Meer Griekenland aanbiedingen


Gouvia bezienswaardigheden

Gouvia jachthaven met kerkje Kommeno

Corfu Gouvia – kerkje Komeno en jachthaven

Bezienswaardigheden in Gouvia zijn er niet veel. Het is een gezellig toeristendorp en wat je kunt bezichtigen is de oude Venetiaanse bootwerf tegenover de ingang van de jachthaven. De stenen bogen zijn nog in tact en je kunt hier gratis het terrein van de historische bootwerf oplopen.

Dichtbij de Venetiaanse bootwerf staat een monument uit de Eerste Wereldoorlog. Ter ere van de Servische soldaten die hier streden en het leven verloren. Ook op het eiland Vido, voor de kust van Gouvia, staat een gedenkteken voor de Serviërs. Een groter gedenkteken ter ere aan de soldaten die hier een zeemansgraf hebben gekregen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Gouvia hoe te bereiken

Gouvia kun je eenvoudig en frequent bereiken van Kerkyra met de bus. De bussen rijden over de hoofdweg en hierlangs zijn in en bij Gouvia voldoende haltes. Voor twee euro ben je binnen 20 minuten in het centrum van Kerkyra en ook weer in 20 minuten terug in Gouvia. Met de auto of scooter kun je Gouvia bijna niet missen en langs de hoofdweg zie je de bewegwijzering voor het centrum en de jachthaven. Deze laatste kun je ook bereiken via het naburige plaatsje Kontokali.

Gouvia stranden

Gouvia Venetiaanse bootwerf op Corfu

Gouvia – Venetiaanse bootwerf op Corfu

Zandstranden vind je niet zoveel bij Gouvia, maar wel genoeg kiezelstranden. Eigenlijk allemaal georganiseerd met strandstoelen, parasols en watersportmogelijkheden. Taveernes langs het strand en richting het centrum wat drukker dan bij de jachthaven. Voor het Louis Corcyra Beach Hotel is een zandstrand van 230 meter lengte en maximaal 10 meter breed. De zeebodem loopt geleidelijk af en is zanderig.

Niet de kiezelstranden, maar de jachthaven van Gouvia heeft een Blue Flag. Het is één van de negen marina’s in Griekenland waar een blauwe vlag wappert. Dit betekent dat het water helder en schoon is, er een milieuprogramma is, er een eco-management aanwezig is en goede veiligheidsvoorschriften bij calamiteiten. De jachthaven van Gouvia heeft 1.200 ligplaatsen en aan land op een oppervlakte van 3.500 m2 veel voorzieningen.

De kwaliteit van het zeewater bij Gouvia is van uitstekende kwaliteit. Ter hoogte van het Louis Corcyra Beach Hotel worden de metingen van het zwemwater verricht volgens Europese richtlijnen. Het Griekse Ministerie van milieu, energie en klimaatverandering test het zwemwater hier voortdurend. Gouvia heeft in zowel 2011, 2012 en 2013 zwemwater van uitstekende kwaliteit.

Gouvia restaurants

Meer dan de helt van de restaurants en taveernes in Gouvia serveert de Griekse keuken. Argo restaurant in Gouvia ligt in de jachthaven. Het restaurant heeft een zwembad om af te koelen en een dakterras met mooi uitzicht over de jachthaven van Gouvia. De Griekse keuken en service van Argo zijn goed en de prijzen zijn redelijk. De mooie omgeving met zeilboten geven een romantische indruk.

Vis kun je het beste eten in restaurant Gorgona en Moukas in Gouvia of in Kontokali bij restaurant Gereko en Roulas. Voor de afwisseling is taverne Ladokolla in Temploni onze tip.