Chora

Chora, ook wel Ios-stad genoemd, ligt aan de westkust van Ios gebouwd tegen een berghelling aan tegen de wind. Het stadje staat wereldwijd bekend om zijn uitgaansleven en jongeren van over de hele wereld vieren hier hun (zomer)vakantie. Maar Chora Ios biedt veel meer dan alleen een rijk uitgaansleven. De natuurlijke haven Gialos is 1.500 meter diep ingesneden, 35 meter diep en maximaal 600 meter breed. Het is hiermee één van de beste natuurlijke havens van de Cycladen.

Chora Ios is ’s zomers vooral ’s avonds erg gezellig

Aan de zuidoostzijde van Chora vind je de oude windmolens in de wijk Anemomyloi en een mooie locatie voor de zonsondergang. Een andere prachtige plek voor de zonsondergang in Chora is bij de kerk Gremiotissa met blauw koepeldak en kerktoren. Panagia Gremiotissa is gebouwd in 1797 Rondom de kerk vind je nog drie kleinere witte kapelletjes, St George, St Nicholas en St Eleutherius, bovenop de heuvel. De weg ernaartoe is over de “stigadia”; de kleine smalle overdekte straatjes van Chora en een leuke klim. Het uitzicht is prachtig.

Het archeologisch museum is gevestigd in het gemeentehuis van Chora op de begane grond. Entree is twee per persoon en het museum is dagelijks geopend behalve op maandag. Het gemeentehuis zelf is ook een fraai pand. Aan de overkant kijk je uit op Chora en zie je direct de mooie Evagelismos en Agios Georgios kerken met blauwe koepeldaken. Hier is tevens het busstation van Chora.

Mooie stranden in de buurt zijn Mylopotas en Gialos (Yialos). Deze laatste ligt in het verlengde van de haven van Ios. Langs de kustweg vind je hier een winkeltje die de traditionele producten verkoopt van Ios zoals de Kefalotiri kaas. Dit soort souvenirs vind je niet in het centrum van het stadje. De St Irene kerk is de ambassadeur van Ios en zie je direct bij aankomst met de boot in de haven van Yialos.

Tickets voor de boot kun je kopen direct aan de haven van Ios, maar ook in het centrum van Chora naast de drogist. Hier vind je ook alle vertrektijden en de laatste informatie over de bootdiensten met de andere Cycladen eilanden, Piraeus, Kreta en Bodrum in Turkije.

foto album Ios

Chora bezienswaardigheden

Odysseas Elytis amfi theater op Ios

Het Odysseas Elytis Grieks amfi theater in Chora

Het archeologisch museum in het centrum van Chora is dagelijks geopend, behalve op maandag. voor twee euro kun je naar binnen en je ziet hier veel prehistorische  voorwerpen uit de Romeinse tijd. Het archeologisch museum van Chora vind je in het stadhuis, Amiradakio, op de begane grond en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 15.00 uur en de toegang bedraagt twee euro per persoon. Kinderen mogen gratis naar binnen en studenten krijgen een kleine korting.

Iets ten zuiden van Chora, vlakbij de windmolens vind je het Odysseas Elytis Grieks amfi theater. Het is een modern theater met schitterend uitzicht op de badplaats Mylopotas en biedt aan ongeveer 1.000 mensen plaats. In de zomermaanden zijn er avondconcerten en theatervoorstellingen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Chora restaurants

Katogi Mezzes restaurant Chora

Heerlijke Griekse Mezzes bij Katogi in Chora

Voor een goede en voordelige Griekse maaltijd is Katogi een aanrader. Het traditionele restaurantje ligt in het oude gedeelte van Chora en serveert Mezzes (Mezedes). De Griekse tapas kun je hier eten vanaf 20.00 uur in het gezellige en populaire restaurantje met bougainville. De Mezzes van Katogi zijn traditioneel en homemade. Als je meer trek hebt in de Griekse keuken met gerechten als Moussaka dan is The Nest een aanrader. Bij binnenkomst vertellen ze je graag wat op het menu staat en laten ze je de gerechten zien. Bovendien zeer betaalbaar en ook een favoriet restaurant van de Grieken zelf. Agosto is voor de Italiaanse keuken.

Chora uitgaan

Chora staat in de top drie wereldwijd van beste ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Niet verwonderlijk dat veel jongeren hier hun vakantie doorbrengen. Australiërs, Zweden en Noren komen hier het meest en overdag verblijven ze in het vakantiedorp van Far Out met camping, beach club en restaurant aan en op het strand van Mylopotas iets ten zuiden van Chora. In de avond en nacht zijn ze te vinden in het centrum van Chora waar je een overvloed vindt aan bars en discotheken.

Slammer, Flames en 69 zijn populaire uitgaansgelegenheden in Ios-stad (Chora). Baru is een nachtclub in het oude centrum en gaat pas laat op de avond open. Barmacy is een andere drukbezochte bar in Chora. Langs de weg naar Mylopotas kom je nog Scorpion night club tegen.