Agia Marina

Agia Marina is een populaire vakantiebestemming in het noordwesten van Kreta. De badplaats ligt op 10 kilometer van het centrum van de stad Chania aan de gelijknamige golf. Het vakantie-oord heeft een mooi en langgerekt zandstrand en loopt in het westen over in de grotere badplaats Platanias.

Agia Marina is een echte strandbestemming in het westen van Kreta

Agia Marina bestaat uit een oud en nieuw gedeelte, zoals zoveel Kretenzische kustplaatsen. Het oude gedeelte van de bestemming ligt wat verder landinwaarts. Smalle straatjes, traditionele tavernes en gezellige terrasjes trekken vakantiegangers hier in het hoogseizoen om wat te gaan eten of drinken. Lekker slenteren langs de winkeltjes bijvoorbeeld. De Agia Marina kerk, waar het dorp naar vernoemd is, en het dorpsplein zijn interessant om te bezoeken in het oude gedeelte. Het nieuwe gedeelte ligt langs het lange zandstrand en heeft moderne hotels en appartementen.

Voor de kust van deze bestemming ligt het eilandje Agi Theodori of ook wel als Agii Thodorou geschreven. Het is een beschermd natuurgebied en er mogen geen mensen naartoe. Op het eiland worden de wilde geiten “kri-kri” van Kreta gefokt en gehouden. Regelmatig worden deze wilde geiten, soort steenbokken, van het eiland vrijgelaten in en rondom de Samaria kloof.

Het zandstrand van Agia Marina is een trekpleister voor vakanties. Langs het strand vind je verschillende goede beach bars als Costa – Costa beach bar en Griekse tavernes als Akti. De zeebodem loopt vrij snel af. Platanias beach is ook goed georganiseerd en in trek als vakantiestek voor zowel jongeren, jonge stellen en families met kinderen.

Kreta foto album

Agia Marina tips

Agia Marina kerk op Kreta

Agia Marina Kreta – kerk in oude gedeelte

Op zo’n 1,5 kilometer ten zuiden van Agia Marina ligt de grot van Nerospilia. Het is aan te lopen vanuit het oude dorp en in de grot zijn stalactieten en stalagmieten te bewonderen. De grot wordt ook wel Water Cave genoemd.

Met toestemming van de boswachters van het eiland worden er weleens kleinschalige excursies gemaakt naar het Thodorou eiland, ook wel Kri-Kri eiland genoemd, voor de kust. Je moet dan echt specifieke toestemming hebben om het eiland te mogen betreden aangezien het een nationaal beschermd natuurpark is. Vanuit het haventje van Platanias vertrekken dagelijks cruises naar het eilandje.

De omgeving van de grot van Neropilia en het achterlandschap van Agia Marina is een mooi gebied om te wandelen. Dus wandel- of sportschoenen aan en een mooie wandeling hier gaan maken.

Meer Griekenland aanbiedingen


Agia Marina stranden

Het strand van Agia Marina is een georganiseerd zandstrand en loopt doorn het strand van Platanias. Op het langgerekte zandstrand en en stranden hier in de omgeving leggen Caretta Caretta zeeschildpadden van mei tot en met juli hun eieren. De nesten worden beschermd door stichting Archelon met een herkenbare blauw-gele kooi. Richting Kolymvari, op wat rustigere stranden komt dit tafereel vaker voor. De kuststrook van in totaal 13 kilometer is na Rethimnon het belangrijkste broedgebied van deze Loggerhead zeeschildpad.

Agia Marina accommodaties

Agia Marina Kreta Hotel Minos VillageHet Minos Village hotel in Agia Marina is een mooie accommodatie om te verblijven tijdens je vakantie. Het aparthotel ligt op 350 meter van het zandstrand van de badplaats, heeft een eigen zwembad met kindergedeelte en restaurant met terras en bar. De kamers zijn ruim en voor gezinnen zijn er de speciale Minos Village family appartementen.

De ligging is aan de rand van het oude centrum van Agia Marina dichtbij de authentieke restaurants en taveernes en in de buurt van de kerk. Parkeergelegenheid voor de deur genoeg.

Agia Marina restaurants

Agia Marina op Kreta Aletri taverna

Agia Marina Kreta – Aletri taverna

Restaurants, taveernes, mezzedakia en grill rooms vind je genoeg in Agia Marina. Langs de doorgaande kustweg veel eetgelegenheden, accommodaties, supermarkten, bars, pinautomaten en souvenirwinkels. De meer traditionele Griekse keuken en authentieke restaurantjes liggen wat meer landinwaarts richting het oude gedeelte van de vakantiebestemming.

Restaurant Olivi met de Mediterrane en Griekse keuken en Aletri taverna zijn twee tips om te gaan eten. Een ander goed restaurant vind je in het naburige Ano Stalos Leventis taverna genaamd. Een klein restaurant met de typisch Kretenzer keuken en winnaar van diverse gourmet awards.