Chrissi eiland

Chrissi eiland is een Natura 2000 gebied. Je kunt hierheen gaan tijdens je vakantie op Kreta, maar de boten mogen niet meer aanmeren. Zwemmend kun je wel vanaf de boot naar het strand zwemmen. Het is gelegen op acht zeemijl, ongeveer 15 kilometer, ten zuiden van de stad Ierapetra in de Libische Zee. Sinds de zomer van 2022 is Chrissi eiland van 1 mei tot en met 31 oktober niet meer toegankelijk voor toeristen. Om er toch heen te gaan en langs te varen kun je met de bus of een huurauto afreizen naar de zuidelijkste stad van Europa Ierapetra. Vanuit de haven zijn er mogelijkheden om erlangs te varen.

Chrissi is het meest zuidelijke eiland van Europa met prachtige stranden

De eerste boot vertrekt rond 10.30 uur en is rond 17.00 uur weer terug in Ierapetra. De tweede veerdienst vertrekt om 12.00 uur uit Ierapetra en is om 18.00 uur weer terug uit Chrysi. Een ticket met de boot naar van Ierapetra naar Chrissi is per persoon en kinderen mogen mee tegen gereduceerde tarieven afhankelijk van hun leeftijd. Let op dat je dus niet net als voor 2022 het eiland meer op mag. En dat er als je erheen wilt zwemmen vanaf de boot hier geen voorzieningen zijn. Het eiland ondervond teveel schade van de grote hordes toeristen die naar Chrissi kwamen.

foto album Kreta

Chrissi eiland bezienswaardigheden

Kreta vakantie Chrissi eiland zee en rotsen

Chrissi eiland op Kreta

Er valt verder niet heel veel te zien op Chrissi, behalve het unieke bos met cederbomen en het oude kapelletje van St. Nicholaos. Het soort ceder is Arkenthos en Makrokarpos, in het Grieks Kentra, en lijkt op Afrikaanse soorten.

In het westen van Chrissi, dichtbij de vuurtoren, tref je overblijfselen aan van een stadje uit de Minoische tijd. Rondom het eiland kun je overigens prima snorkelen en duiken. Er zijn diverse koraalriffen en de meeste niet zo diep.

Het naburige kleine eilandje Mikrokonissi heeft rotspartijen en grotten, waar veel zeemeeuwen nestelen. Een excursie naar Chrissi eiland is vooral lekker tijdens je vakantie om een dagje te relaxen met zon, zee en strand. Ook prima te doen met kinderen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Chrissi eiland stranden

Kreta vakantie Chrissi eiland zandstrand

Golden Beach op Chrissi eiland Kreta

Chrissi eiland wordt ook wel Gaidouronissi genoemd, wat ezeleiland betekent, en het is dus een Natura 2000 beschermd natuurgebied. Het is het zuidelijkste eiland van Europa en tevens ook het warmste eiland. De boten varen tot 50 meter van de kust van Chrisi. Er naartoe moet je zwemmen.

Op Chrissi is vooral “Golden Beach” de publiekstrekker. Een prachtig wit zandstrand aan de noordzijde van het eiland met een azuur blauwe zee. Golden beach is 1,5 kilometer lang. Het eiland is onbewoond.