Chrissi eiland

Chrissi eiland is een heerlijke dagexcursie om te maken tijdens je vakantie op Kreta. Een dagje strand en lekker luieren in de zon op Chrissi gelegen op acht zeemijl, ongeveer 15 kilometer, ten zuiden van de stad Ierapetra in de Libische Zee. Je kunt een georganiseerde dagtocht maken vanuit de bekende vakantiebestemmingen op Kreta als Chersonissos en Malia. Een andere mogelijkheid is om met de bus of een huurauto af te reizen naar de zuidelijkste stad van Europa Ierapetra. Hier vanuit de passagiershaven voor Chrissi varen van mei tot en met oktober dagelijks meerdere boten naar het eilandje.

Chrissi is het meest zuidelijke eiland van Europa met prachtige stranden

De eerste boot vertrekken rond 10.30 uur en is rond 17.00 uur weer terug in Ierapetra. De tweede veerdienst vertrekt om 12.00 uur uit Ierapetra en is om 18.00 uur weer terug uit Chrysi. Een ticket met de boot naar van Ierapetra naar Chrissi kost 18 per persoon en kinderen mogen mee tegen gereduceerde tarieven afhankelijk van hun leeftijd. Vanuit Agios Nikolaos kost een dagexcursie naar Chrissi inclusief busreis naar Ierapetra 20 euro per persoon, kinderen tot vier jaar gaan gratis mee en voor kinderen van vijf tot twaalf jaar kost het dagtochtje 12,50 euro.

foto album Kreta

Chrissi eiland bezienswaardigheden

Kreta vakantie Chrissi eiland zee en rotsen

Chrissi eiland op Kreta

Er valt verder niet heel veel te zien op Chrissi, behalve het unieke bos met cederbomen en het oude kapelletje van St. Nicholaos. Het soort ceder is Arkenthos en Makrokarpos, in het Grieks Kentra, en lijkt op Afrikaanse soorten.

In het westen van Chrissi, dichtbij de vuurtoren, tref je overblijfselen aan van een stadje uit de Minoische tijd. Rondom het eiland kun je overigens prima snorkelen en duiken. Er zijn diverse koraalriffen en de meeste niet zo diep.

Het naburige kleine eilandje Mikrokonissi heeft rotspartijen en grotten, waar veel zeemeeuwen nestelen. Een excursie naar Chrissi eiland is vooral lekker tijdens je vakantie om een dagje te relaxen met zon, zee en strand. Ook prima te doen met kinderen.

Bekijk alle aanbiedingen

Chrissi eiland stranden

Kreta vakantie Chrissi eiland zandstrand

Golden Beach op Chrissi eiland Kreta

Chrissi eiland wordt ook wel Gaidouronissi genoemd, wat ezeleiland betekent, en het is een Natura 2000 beschermd natuurgebied. Het is het zuidelijkste eiland van Europa en tevens ook het warmste eiland. De boten varen naar de pier aan de zuidzijde van het eiland in ongeveer drie kwartier.

Op Chrissi is vooral “Golden Beach” de publiekstrekker. Een prachtig wit zandstrand aan de noordzijde van het eiland met een azuur blauwe zee. Golden beach is 1,5 kilometer lang. Zonnebedden staan hier klaar en kun je huren en de parasols zijn van palmbladeren en geven je het gevoel dat je in Caribbean bent. Het eiland is onbewoond met in het zuiden een gemeentelijke taverne, waar je wat eten en drinken kunt kopen.