Dikteon grot

De Dikteon (Diktaion) grot, ook wel grot van Zeus of Psychro cave genoemd, ligt bij het dorpje Psychro op de Lassithi hoogvlakte op 1.020 meter boven de zeespiegel. Een andere benaming is de ‘Grot van Zeus’ en de afstand van Chersonissos bedraagt 38 kilometer. Het is volgens Griekse mythologie namelijk de geboorteplaats van deze Griekse god; de vader van Olympische goden. Je kunt georganiseerd met een dagtocht vanuit de meeste vakantiebestemmingen op Kreta naar de Lassithi hoogvlakte en deze Dikteon grot, maar zelf met een huurauto is natuurlijk ook een mogelijkheid. De weg ernaartoe is goed.

De Dikteon grot wordt ook wel de grot van Zeus genoemd

Je auto parkeren kun je aan de voet van de bergketen in het dorpje Psichro tegen betaling van twee euro. Hier kun je direct wat drinken kopen en even relaxen op één van de terrasjes. Verse jus d’orange van sinaasappels van de hoogvlakte is een tip. De wandeling naar de ingang van de Dikteon grot begint hier en het voetpad bedraagt ongeveer 800 meter. Het pad is niet overal even goed en je dient ook een flink klim te maken naar de entree. Na een kwartiertje wandelen, met onderweg mooie uitzichten op Lassithi, ben je bij de grot.

Om daadwerkelijk de druipsteengrot in te gaan dien je € 6,- per persoon toegang te betalen. Als je dichtbij de grot wilt parkeren is dit betaald. Via een trap naar beneden loop je langzaam aan de grot van 2.200 m2 in vol met stalactieten en stalagmieten. Reken voor een bezoek op een half uur. Dikteon ligt afgelegen en is in het jaar 1900 ontdekt door een Britse archeoloog. In de zomermaanden is de Diktaion grot dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur.

foto album Kreta

Dikteon grot tips

Tijdens je vakantie op Kreta in de badplaatsen als Chersonissos, Malia of Agios Nikolaos kun je een uitstapje maken naar het Lassithi plateau en de Dikteon grot. Het is een tip om zo vroeg mogelijk naar de grot te gaan om zo de drukte van de georganiseerde dagtochten te vermijden. Een andere mogelijkheid is om later op de middag af te reizen naar de grot van Zeus. De grot is namelijk in de zomermaanden tot 20.00 uur geopend.

Meer Griekenland aanbiedingen


Dikteon grot bezienswaardigheden

Dikteon op KretaDe Dikteon grot is een bezienswaardigheid op Kreta. Het is één van de mooiste grotten op Kreta van de in totaal 3.000 stuks op het Griekse eiland. Tevens is het de geboorteplaats van de god Zeus en vandaar ook de alternatieve benaming “Grot van Zeus”. Het is bovendien één van de hoogstgelegen grotten op Kreta zo’n 1.025 meter boven de zeespiegel.

In de Dikteon grot kun je wandelen over het looppad met de nodige verlichting. De stalactieten en stalagmieten worden fraai verlicht en in het kraakheldere water weerspiegelen de druipstenen. Als in zoveel grotten leven hier ook vleermuizen.