Lassithi

Het Lassithi (Lasithi) plateau is een echte bezienswaardigheid op Kreta. Althans veel toeristen gaan deze hoogvlakte bezichtigen tijdens hun vakantie. De weg ernaartoe vanuit Malia, Chersonissos of Agios Nikolaos is al interessant met mooie uitzichtpunten. In de buurt van het Lassithi plateau zie je nog meer vlaktes, zoals Nissimo, Limnakero en Katharo. Allemaal met op de achtergrond de hoge bergtoppen van het Dikti-gebergte en beschermd als Natura 2000 park.

Het Lassithi plateau was één van de eerste windmolenparken van Europa

In de jaren ’50 en ’60 stonden er 15.000 windmolens op het Lassithi plateau en fungeerde het als windmolenpark om grondwater omhoog te pompen. Het was één van de eerste windmolenparken in Europa. Nu zie je verspreid over de hoogvlakte nog diverse overblijfselen van deze windmolens en veel molens zijn of worden trouwens compleet gerenoveerd.

Het Lassithi plateau ligt op een hoogte van 800 tot 900 meter en is ongeveer vijf kilometer lang en vier tot vijf kilometer breed. In totaal heeft Lasithi dus een oppervlakte van zo’n 25 km2. Rondom het plateau ligt het Dikti gebergte en de Dikteon grot. In deze Dikteon grot, ook wel Dikti-grot genoemd, zou Zeus zijn opgegroeid. Geen wonder dus dat grot van Zeus de bijnaam hiervan is. Het hoogst zichtbare punt ligt op 2.148 meter, ook wel Spathi genoemd, aan de oostzijde van deze hoogvlakte.

In de dorpen Tzermiado en Agios Georgios kun je overnachten in traditionele huizen en ga je even terug in de tijd. In Agios Georgios is een klein interessant folklore museum, gevestigd in een oude boerderij. Hier kun je nog genieten van de oude architectuur van de Lassithi hoogvlakte.

foto album Kreta

Lassithi bezienswaardigheden

windmolens op het Lassithi plateau

Windmolens op het Lassithi plateau

De bezienswaardigheden op het Lassithi plateau zijn voornamelijk de windmolens, de ruïnes van de oude windmolens en de fraaie vergezichten met de hoge bergtoppen op de achtergrond. Voor fanatieke wandelaars zijn er verschillende wandelroutes. De meeste zijn wel voor gevorderde wandelaars en sommige zijn niet ongevaarlijk. Bijvoorbeeld in het noorden van Giofyrgia naar Vrachasi en Neopole.

In het zuidwesten van het plateau kun je de Dikteon grotten bezoeken met fraaie stalactieten en stalagmieten. De Dikteon grotten bij het dorp Psychro kun je dagelijks bezoeken van 08.00 tot 19.00 uur en de toegang bedraagt zes euro voor een volwassene en kinderen mogen de grotten bezoeken tegen gereduceerde tarieven afhankelijk van hun leeftijd. In de meeste dorpjes kun je heerlijke traditionele gerechten eten in lokale tavernes. Je kunt in de vallei drie musea bezoeken: het nationaal historisch museum van het Vidiani klooster, het folklore- en kunstmuseum en het Eleftherios Venizelos museum.

Meer Griekenland aanbiedingen


Lassithi hoe te bereiken

Lassithi plateau Kreta windmolens

Wegwijzers en windmolens in Lassithi Kreta

Door de hoge bergen rondom het Lassithi plateau zijn er ook niet zoveel wegen en paden naar het plateau. Met de auto kun je Lassithi slechts via twee toegangswegen bereiken. Vanuit Heraklion kun je via Chersonissos en Malia aan de noordwestkant van de hoogvlakte via Ampelos erop rijden.

Vanuit Agios Nikolaos kunt je aan de noordoost kant de Lassithi hoogvlakte op komen met de auto. Vanuit Malia is de weg ongeveer 20 kilometer via de dorpen Krasi en Krea naar Lassithi. Vanuit Agios Nikolaos is de weg ongeveer 35 kilometer en ga je via de bergdorpen Zenia en Exo Potami.