Lassithi

Het Lassithi plateau is een echte bezienswaardigheid op Kreta. Althans veel toeristen gaan het plateau bezichtigen tijdens hun vakantie. De weg ernaartoe vanuit Malia, Chersonissos of Agios Nikolaos is al interessant. In de buurt van het Lassithi plateau zie je nog meer plateaus Nissimo, Limnakero and Katharo. Allemaal met op de achtergrond de hoge bergtoppen van de Dikti bergen en beschermd als Natura 2000 park.

Het Lassithi plateau was een van de eerste windmolenparken van Europa

In de jaren ’50 en ’60 stonden er 15.000 windmolens op het Lassithi plateau en fungeerde het als windmolenpark om grondwater omhoog te pompen. Het was een van de eerste windmolenparken in Europa. Nu zie je verspreid over het plateau nog diverse overblijfselen van de windmolens en veel molens zijn of worden compleet gerenoveerd.

Het Lassithi plateau ligt op een hoogte van 800 tot 900 meter van de zeespiegel en ongeveer 10 kilometer lang en vier tot vijf kilometer breed. Rondom het plateau liggen de Dikti bergen, de Dikteon grot en het hoogste punt dat je kunt zien ligt op 2.148 meter, ook wel Spathi genoemd, in het oosten van deze hoogvlakte.

In de dorpen Tzermiado en Agios Georgios kun je overnachten in traditionele huizen en ga je even terug in de tijd. Hier kun je genieten van de oude architectuur van het Lassithi plateau.

foto album Kreta

Lassithi bezienswaardigheden

windmolens op het Lassithi plateau

Windmolens op het Lassithi plateau

De bezienswaardigheden op het Lassithi plateau zijn voornamelijk de windmolens, de ruïnes van de oude windmolens en de fraaie vergezichten met de hoge bergtoppen op de achtergrond. Voor fanatieke wandelaars zijn er verschillende wandelroutes. De meeste zijn wel voor gevorderde wandelaars en sommige zijn niet ongevaarlijk. Bijvoorbeeld in het noorden van Giofyrgia naar Vrachasi en Neopole. In het zuidwesten van het plateau kun je de Dikteon grotten bezoeken met fraaie stalactieten en stalagmieten. De Dikteon grotten bij het dorp Psychro kun  je dagelijks bezoeken van 10.00 tot 16.30 uur en de toegang bedraagt vier euro voor een volwassene en kinderen mogen de grotten bezoeken tegen gereduceerde tarieven afhankelijk van hun leeftijd. In de meeste dorpjes kun je heerlijke traditionele gerechten eten in lokale tavernes. Je kunt er drie musea bezoeken: het nationaal historisch museum van het Vidiani klooster, het volkenkundig- en kunstmuseum en het Eleftherios Venizelos museum.

Bekijk alle aanbiedingen

Lassithi hoe te bereiken

Lassithi plateau Kreta windmolens

Wegwijzers en windmolens in Lassithi Kreta

Door de hoge bergen rondom het Lassithi plateau zijn er ook niet veel wegen en paden naar het plateau. Met de auto kun je Lassithi slechts via twee wegen bereiken. Vanuit Heraklion kun je via Chersonissos en Malia aan de noordwest kant van het plateau via Ampelos erop rijden. Vanuit Agios Nikolaos kunt je aan de noordoost kant het Lassithi plateau op komen met de auto. Vanuit Malia is de weg ongeveer 20 kilometer via Krasi en Krea naar Lassithi. Vanuit Agios Nikolaos is de weg ongeveer 35 kilometer en ga je via de bergdorpen Zenia en Exo Potami.