Klimaat en weer Kreta

  Kreta is niet alleen het grootste eiland van Griekenland, maar ook één met de grootste contrasten. Langs de kust soms grote laagvlaktes en bij Chania en Rethymnon twee grote bergketens met bergtoppen die tot 2.456 meter boven de zeespiegel uitsteken. Zo heeft het binnenland in sommige delen van het eiland nagenoeg een landklimaat, terwijl je op een Grieks eiland juist een Mediterraan klimaat zou verwachten. En daarbij de temperaturen verschillen dan ook behoorlijk per regio of stad. In het zuiden bij de stad Ierapetra bijvoorbeeld, kan het ’s winters zo maar 20 graden zijn of zelfs warmer met een lekker zonnetje.

  Kreta heeft verschillende klimaten soms zelfs zeer lokaal

  Een zuidenwind brengt eigenlijk altijd warme lucht naar het eiland. Helaas komt hier regelmatig ook het nodige zand uit de Sahara in mee. Met een regenbui zie je het woestijnzand terug op de straten, auto’s en daken van huizen. In februari kan zo’n briesje uit het zuiden de temperatuur zo een paar graden doen stijgen. Voor de sneeuw op de bergen in de winter is dit slecht nieuws. Wind uit het noorden brengt koude lucht met zich mee. In de winter zorgt dit juist voor sneeuw op de toppen van de hoge Kretenzer bergen. Ook langs de kust van Kreta kan het dan fris zijn. Hoewel de warme zee hier vaak zorgt dat de temperatuur niet al te ver daalt. Zelden tot onder het vriespunt.

  Kreta heeft ook gebieden met een eigen micro-klimaat. Elafonisi is zo’n omgeving en tevens een Natura 2000 gebied in het zuidwesten van het Griekse eiland. Niet alleen één van de mooiste stranden van Kreta, maar dus ook een gebied met een eigen (micro) klimaat. Een Noord-Afrikaans klimaat met veel meer zonuren dan andere delen van Kreta en met veel minder kans op neerslag. Je vergist je overigens als je denkt dat Kreta de meeste zonuren per jaar heeft van Griekenland. Dat is namelijk Rhodos, wat nog verder naar het oosten ligt.

  Bekijk voor je op vakantie gaat naar Kreta het actuele weerbericht en de vooruitzichten voor over 10 dagen.

  foto album Kreta

  Neerslag en luchtvochtigheid Kreta

  Kreta klimaat het zeewaterIn de hoofdstad Heraklion en het gebied hieromheen heb je statistisch gezien in juni, juli en augustus weinig kans op neerslag. In juli en augustus regent het eigenlijk helemaal niet en in juni gemiddeld maar één dag per maand. Het zijn begrijpelijk dan ook de maanden met de laagste luchtvochtigheid (humidity). Alleen in deze drie zomermaanden ligt het vochtigheidspercentage in Heraklion onder de 60%.

  In Ierapetra, het zuiden van Kreta, is de kans op neerslag in de maanden juni, juli, augustus en september eigenlijk de verwaarlozen. De luchtvochtigheid in juli daalt hier gemiddeld zelfs tot onder de 50%. Daarentegen waait de wind er in juli en augustus gemiddeld het hardste. Ook in Sitia, het noordoosten van Kreta, zijn weersomstandigheden gelijk aan die van Ierapetra. Echter de maximum temperatuur is gemiddeld een paar graden lager en de luchtvochtigheid wat hoger. Dat komt dan weer meer overeen met het klimaat van Heraklion, wat ook aan de noordkust van Kreta ligt.

  Temperatuur en het weer op Kreta

  Kreta klimaat en het weer beste reistijdOp Kreta kan het ’s zomers erg heet zijn. Temperaturen boven de 35 graden komen regelmatig voor en soms kan het kwik zelfs stijgen tot boven de 40 graden. Het temperatuur record voor Kreta dateert al uit 1916. Op 29 juni van dat jaar werd in het centrum van Heraklion een temperatuur gemeten van liefst 45,7 graden celsius. In het plaatsje Souda bij Chania werd het op 26 juni 2007 ook snikheet en steeg het kwik overdag tot 45,2 graden celsius. Een dag eerder werd dezelfde waarde gemeten in badplaats Paleochora in het zuidwesten van Kreta. De Samaria kloof wandelen was op 23 augustus 2014 extra zwaar. Toen werd het in de kloof in de schaduw liefst 39,7 graden celsius.

  ’s Winters kan het ook flink koud zijn op Kreta Met name dan hoog in de bergen in het binnenland. Zo werd het in Kastelli op 15 februari in 2004 – 10,0 graden en daalde het kwik in Tzermiado op 13 december 2010 tot – 9,7 graden.

  Gemiddelde temperaturen MinimumoC OverdagoC MaximumoC
  Januari 9,0 12,1 15,3
  Februari 8,9 12,2 15,5
  Maart 9,7 13,5 16,7
  April 11,8 16,5 20,0
  Mei 15,0 20,3 23,5
  Juni 19,1 24,4 27,3
  Juli 21,6 26,1 28,7
  Augustus 21,8 26,0 28,5
  September 19,3 23,5 26,4
  Oktober 16,5 20,0 23,4
  November 13,4 16,6 20,0
  December 10,8 13,7 17,0

  Meer Griekenland aanbiedingen