Vai beach

Vai is een van de populairste zandstranden van Kreta. Het strand met palmenbos ligt aan de noordoost kust van Kreta op 24 kilometer van de stad Sitia en valt onder gemeente Paleokastro. In de zomermaanden juli en augustus ligt het strand overvol met toeristen. Vai is een Blue Flag beach en ligt naast Erimoupoli. Het zandstrand is georganiseerd met voor het palmenbos parasols en strandbedden. Aan de zuidkant vind je een taverne. In de jaren ’70 is Vai beroemd geworden door de opname van de Bounty commercial.

Vai is uniek in Griekenland en Europa en heeft een beschermd palmenbos

Het palmenbos, deels langs het strand en voor het grootste gedeelte landinwaarts, is een beschermd natuurgebied sinds 1973 en een van de 19 esthetische bossen in Griekenland. De totale oppervlakte van de kleine vallei met het bos is 20 hectare. Het zijn dadelpalmen en de historie van het bos gaat terug naar de tijd dat Egyptische soldaten hier dadels aten. In totaal schat men dat er in de vallei zo’n 5.000 Phoenix Theophrastii palmen groeien en het droge klimaat met de grote hoeveelheid grondwater zorgen ervoor dat palmen hier zo goed kunnen groeien.

Tijdens je verblijf aan het strand van Vai kun je watersporten beoefenen. Huur een jet ski of ga waterskiën achter een speedboot. Met de kinderen kun je een uurtje op zee langs het strand op de waterfiets.

foto album Kreta

Vai Beach restaurant, cafe en snack bar

Vai beach restaurant Kreta

Terras in Vai palmenbos op Kreta

Het restaurant ligt aan de zuidzijde van Vai tegen de rotsen aan. Daaronder direct aan het strand ligt het cafe en snackbar tussen de de palmbomen. Hier kun je echt tussen de palmen zitten aan een tafeltje en loop je zo het strand van Vai. Het terras van het restaurant ligt dus iets hoger en het uitzicht op het strand is dan ook iets fraaier. Loop je nog verder door naar boven dan kom je in een speciale houten pergola die er staat voor het uitzicht over de hele baai en het palmenbos. Het restaurant serveert veel traditionele producten uit de Kretenzer keuken en ze bereiden veel gerechten met organische producten afkomstig van het Toplou klooster als olijfolie. Het Vai restaurant biedt plaats aan 300 personen en is van april tot en met oktober geopend van 11.30 tot 19.00 uur en in juli augustus tot 22.00 uur. Prijzen zijn gemiddeld en het eten is goed.

Vai beach hoe te bereiken

Vanuit Sitia kun je met de bus naar het strand en er worden dagexcursies georganiseerd door lokale reisorganisaties. Als je met de auto gaat moet je deze parkeren op de speciale parkeerplaats en het laatste stukje, over de rotsen, van ongeveer 10 minuten te voet.

Bekijk alle aanbiedingen

Vai beach accommodaties

Je mag overdag door het palmenbos wandelen, maar absoluut niet overnachten in het beschermde gebied. De dichtstbijzijnde accommodaties liggen op ongeveer 20 minuten lopen van het zandstrand net buiten Vai. In de jaren tachtig was het strand en bos populair bij hippies die hier toen wel ongeorganiseerd bleven overnachten.