Vai beach

Vai is één van de populairste zandstranden van Kreta. Het strand met palmenbos ligt aan de noordoostkust van Kreta op 24 kilometer van de stad Sitia en valt onder gemeente Palekastro. In de zomermaanden juli en augustus ligt het strand overvol met toeristen. Vai is een Blue Flag beach en ligt naast Erimoupoli. Het zandstrand is georganiseerd met voor het palmenbos parasols en strandbedden. Aan de zuidkant vind je een taverne. In de jaren ’70 is Vai beroemd geworden door de opname van de Bounty commercial.

Vai is uniek in Europa en heeft een beschermd palmenbos

Het palmenbos, deels langs het strand en voor het grootste gedeelte landinwaarts, is een beschermd natuurgebied sinds 1973 en één van de 19 esthetische bossen in Griekenland. De totale oppervlakte van deze kleine vallei inclusief het bos is 20 hectare. Het zijn voornamelijk dadelpalmen en de historie van dit bos gaat terug naar de tijd dat Egyptische soldaten hier dadels aten. In totaal schat men dat er in de vallei zo’n 5.000 Phoenix Theophrastii palmen groeien. Het droge klimaat en de grote hoeveelheid grondwater zorgen ervoor dat deze palmen hier zo goed kunnen groeien.

Tijdens je verblijf aan het strand van Vai kun je watersporten beoefenen. Huur bijvoorbeeld een jetski of ga waterskiën achter een speedboot. Met de kinderen kun je een uurtje de zee op met de bijvoorbeeld een waterfiets.

foto album Kreta

Vai Beach restaurant, cafe en snack bar

Vai beach restaurant Kreta

Terras in Vai palmenbos op Kreta

Het restaurant ligt aan de zuidzijde van Vai tegen de rotsen aan. Hieronder liggen het café en snackbar tussen de palmbomen. Hier kun je dus ook echt tussen de palmen zitten aan een tafeltje en loop je zo het strand van Vai op. Het terras van het restaurant ligt dus iets hoger. Vanzelfsprekend is et uitzicht op het strand is dan ook fraaier. Loop je nog verder door naar boven dan kom je in een speciale houten pergola. Deze staat er voor het uitzicht over de hele baai en het palmenbos. Het restaurant serveert veel traditionele producten uit de Kretenzische keuken. Tevens bereiden ze veel gerechten met organische producten afkomstig van het Toplou klooster, zoals olijfolie. Het Vai restaurant biedt plaats aan 300 personen en is van april tot en met oktober geopend van 11.30 tot 19.00 uur en in juli augustus tot 22.00 uur. Prijzen zijn gemiddeld en het eten is goed.

Vai beach hoe te bereiken

Vanuit Sitia kun je met de bus naar het strand en er worden dagexcursies georganiseerd door lokale reisorganisaties. Als je met de auto gaat moet je deze parkeren op de speciale parkeerplaats en het laatste stukje, over de rotsen, van ongeveer 10 minuten te voet.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vai beach accommodaties

Je mag overdag door het palmenbos wandelen, maar absoluut niet overnachten in het beschermde gebied. De dichtstbijzijnde accommodaties liggen op ongeveer 20 minuten lopen van het zandstrand net buiten Vai. In de jaren tachtig was het strand en bos populair bij hippies die hier toen wel ongeorganiseerd bleven overnachten.