Klooster van Toplou

Het klooster van Toplou is een topattractie van Oost-Kreta en behoort tot de belangrijkste kloosters van het Griekse eiland. Lokaal wordt het ook wel Megalo Monastiri genoemd. Je vindt het Toplou-klooster op 10 kilometer ten oosten van havenstad Sitia en het ligt op de route richting Vai beach. Dit Orthodoxe klooster, wat als eerder naam Panagia Akrotiriani heeft, is gebouwd in de 14e eeuw. In de 15e eeuw kreeg het een omheining met een muur van wel 10 meter dik. Nabij het klooster vonden boeren destijds in een grot een kerkelijk icoon, wat de aanleiding was om de ‘monastery’ juist hier te bouwen.

Het Toplou klooster behoort tot de belangrijkste van Kreta

Van buitenaf doet het aan als een vesting met zijn flinke verdedigingsmuren. De klokkentoren is er één van de renaissance architectuur en pronkt tot 33 meter hoog. Verspreid over drie verdiepingen heeft het klooster liefst 40 verschillende kamers. In het centrum van het klooster vind je een drinkwaterbron. Niet gek als je de rotsachtige dorre omgeving bekijkt. Tegenwoordig maakt men hier ook kwalitatief goede wijnen en extra vierge olijfolie. De organische wijnen, uit eigen wijngaard, kun je proeven tijdens je bezoek en aanschaffen als souvenir. Net als de olijfolie in het bijbehorende proeflokaal van Toplou Fabrica bij het klooster.

In het kleine museum krijg je een beeld van de geschiedenis van het klooster van Toplou. Zo is het complete klooster in 1612 verwoest door en aardbeving, maar snel hierna weer compleet opgebouwd. Reken voor een bezoek op een uur en dan heb je het meeste van het vrij compacte Toplouklooster wel gezien. Dagelijks is het geopend van 09:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 18:00 uur. De entree bedraagt vier euro per persoon. Het Toplou-klooster heeft een enorm stuk grond. Dit reikt zelfs tot aan Vaï beach met voornamelijk grote wijngaarden.

foto album Kreta

Klooster van Toplou tips

In het klooster van Toplou noordoost KretaNaast het klooster is een wijnlokaal van Ktima Toplou waar je wijnen van het Toplou wijnhuis kunt proeven en kopen. Erg leuk, interessant en bovendien lekker om te doen. Ze produceren hier negen verschillende wijnen en gebruiken hiervoor onder andere inheemse druivenrassen als Liatiko en Thrapsatiri. Allemaal organische kwaliteitswijnen en de wijngaarden liggen verspreid over 42 hectare grond in het uiterste noordoosten van Kreta. Ze zijn overigens allemaal eigendom van het Toplou-klooster. Net als de ruim 6.000 olijfbomen. Toplou Fabrica is dagelijks geopend van 10:30 tot 18:00 uur.

Op 200 meter van het klooster vind je de Toplou kloof die je kunt bewandelen in een uur. Niet zo mooi met een waterval als de Richtis kloof, maar wel een goed alternatief als deze kloof in de zomermaanden te druk is.

Meer Griekenland aanbiedingen