Spili

Spili is een traditioneel bergdorp op Kreta in het departement Rethymnon. Het dorp ligt 28 kilometer ten zuiden van de stad Rethymnon langs de doorgaande weg naar Agia Galini aan de voet van de berg Vorizi. Reken op een reistijd van is iets meer dan een half uur met een huurauto. De bronnen zijn de grootste highlights op het plein in het centrum van Spili. Het klooster, aan het begin van het dorp, is echter ook een ware bezienswaardigheid.

Spili is een traditioneel bergdorp op Kreta met waterbronnen

Het gezellige pleintje ligt in de schaduw van enkele grote bomen. Hier stroomt water uit de bronnen via een kleine waterval naar beneden. Langs de rij met 19 witte leeuwenkoppen van de Venetiaanse fontein, waar bronwater uitstroomt, is het druk met toeristen. Het meest gefotografeerde plekje van Spili. Rondom het pleintje liggen verschillende Griekse taveernes met terrassen. In de schaduw van het groen een gezellige aanblik. ’s Morgens bovendien nog een rustige plek voor een kop koffie.

Langs de weg kun je in Spili een traditionele souvenir scoren van Kreta. Van handgemaakte tafelkleden tot honing en van olijfolie tot bergthee. Er is genoeg te vinden. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken door de natuur. Vraag naar de wandelroutes bij de lokale gastvrije inwoners van Spili.

foto album

Spili tips

Spil venetiaanse waterbronnen leeuwenkoppen

Spili Kreta – leeuwenkoppen bij Venetiaanse bron

Zoals al gezegd is de Venetiaanse fontein met 19 stenen leeuwenkoppen en zuiver bronwater de trekpleister van Spili. Het bronwater is zuiver, bevat veel ijzer en heeft het hele jaar door een constante temperatuur van 13 tot 15 C.

Het klooster van Spili is redelijk nieuw, maar de bouwstijl is karakteristiek en fraai. Toegang is gratis en het ligt langs dedoorgaande weg. Bij de ingang van het klooster pronken twee byzantijnse kapelletjes. In het centrum van Spili staat ook nog de plaatselijke kerk. Noemenswaardig en opvallend tegelijk. De Platia, het centrale plein, met de terrassen, de waterbron en geplaveide straatjes mag je zeker niet missen tijdens een bezoek aan Spili.

Meer Griekenland aanbiedingen


Spili wandelen

Spili dorpsplein op Kreta

Spili Kreta – dorpsplein

Spili ligt zo’n 450 meter boven de zeespiegel in een groene en bergzame omgeving. Een prima startpunt voor een wandeling door de natuur. In de buurt verschillende interessante kloven om door te wandelen als de Agios Antonios kloof en de Kourtaliotiko kloof. Je kunt georganiseerd wandelen, of zelf er te voet op uittrekken. Voor wandelroutes kun je terecht op het dorpsplein van Spili.

Een E4 wandelpad loopt van Spili naar het dorp Gerakari. Totale lengte van het wandelpad is zo’n 18 kilometer. Naar Agio Pnevma loopt een andere kortere wandelroute van zo’n drie kilometer.