Klima

Klima is een opvallend vissersoord op het Griekse eiland Milos. Een traditioneel dorp direct aan zee met opvallend gekleurde woningen. Het ligt op een steenworp van het hoofdstadje Plaka en de archeologische bezienswaardigheden van Tripiti. Voor restaurants, winkeltjes en terrasjes is een wandeling of korte autorit naar Plaka, ook wel Milos genoemd, een must. Eén hotel is hier overigens wel te vinden en ook een taverne en een kerkje, maar Klima is meer een bezienswaardigheid dan een echte vakantiebestemming.

Klima is een kleurrijk traditioneel vissersdorp op Milos

De visserswoningen bestaan allemaal uit twee verdiepingen. Beneden, achter openslaande houten deuren, lagen de vissersboten verborgen en op de eerste verdieping is de woonruimte voor de visser en zijn familie. Tegenwoordig worden deze syrmata, zoals de benedenverdiepingen in het Grieks worden genoemd, meer en meer verhuurd voor andere doeleinden. De muren zijn witgekalkt en elke woning heeft zijn houtwerk van de balustrade, de ramen en de poort geverfd in opvallend blauwe, rode of groene tinten. Het aanzicht van het hele dorp is fraai en is dan ook het meest gefotografeerde plaatsje van het Cycladen-eiland. De zonsondergang in Klima is een tip.

Klima heeft geen echt zandstrand al liggen al zijn de woningen in en tegen de rotsen gebouwd en worden ze slechts door een dunne strook kiezels en stenen van de zee gescheiden. Tijdens je vakantie op Milos mag je dit vissersdorpje niet missen.

Het antieke Klima, waar overblijfselen van het oude dorp te zien zijn, is een interessante archeologische bezienswaardigheid. Het oude gedeelte ligt dichtbij Trypiti en dateert uit 1100 voor Christus.

Milos foto album

Klima bezienswaardigheden

Klima Milos vakantie

Klima Milos – vakantie vissersdorp

Niet alleen de traditionele visserswoningen zijn dus een bezienswaardigheid van Klima. Eigenlijk zijn de opgravingen van de oude stad interessanter. Het oude Klima dateert uit 1100 voor Christus en is gebouwd door de Doriërs verdeelt over twee heuvels. Tegenwoordig grenst het aan het dorp Trypiti. Op de heuvels van Profitis Ilias en Pyrgaki vind je deze archeologische opgravingen. Bezienswaardig zijn de oude markt (agora), restanten van de stadsmuren, het oude amfi theater en delen van een Romeinse tempel. Het ligt niet ver van de plaats waar in 1820 de Venus van Milo is gevonden.

In de buurt, op loopafstand, kun je ook de catacomben van Milos gaan bezichtigen. Een andere interessante historische trekpleister van het Griekse eiland.

Meer Griekenland aanbiedingen