Milos in het najaar

19 oktober 2022 Bas Wanrooij
Milos in het najaar uitzicht op Kletfiko

Rotsformaties van Kleftiko

Milos is onderdeel van de Cycladen-archipel en ligt tussen Santorini en de Peloponnesos in. Dit vulkanische eiland heeft een eigen luchthaven, maar er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naartoe. Om naar deze bestemming te gaan kun je vliegen naar Santorini om vervolgens met de veerboot naar Milos te varen. Een andere optie is om het vliegtuig naar Athene te nemen en daar over te stappen op een binnenlandse vlucht naar Milos. Of met de veerboot vanuit Piraeus kan natuurlijk ook. Hoewel het op veel kleinere Griekse eilanden vanaf half september al uitgestorven is, is dat op Milos niet het geval. Het is dan ook onze tip voor een vakantie in het najaar.

Adamas en Plaka gezelligste dorpen op Milos

Milos het dorpje Klima

Vissersdorpje Klima op Milos

In de havenplaats Adamas en het hoofdstadje Plaka, beiden in het noorden, wonen de meeste inwoners van Milos. Hier is het dan ook in het najaar nog het gezelligste en dus de beste plek om te bivakkeren. Aan de boulevard van Adamas is het gezellig op terrasjes van bars en restaurants. In het authentieke centrum van Plaka is het aangenaam slenteren door de vele steegjes tussen de witte blokwoningen door, langs tavernes en winkeltjes. Bijkomende voordelen zijn dat je hier in de omgeving veel bezienswaardigheden aantreft en dit een prima uitvalsbasis is om Milos zelf te gaan ontdekken.

Milos is niet afhankelijk van het toerisme. De exploitatie van ondergrondse rijkdommen, in de vorm van mineralen, is namelijk nog altijd een belangrijke economische activiteit. Dat verklaart deels dan ook de levendigheid op Milos in het najaar. Anderzijds zijn dat de interessante bezienswaardigheden, zoals de catacomben, de vissershaventjes van Klima en Mandraki en het wereldberoemde beeld van de Venus van Milo.

Mooiste stranden van Milos en warme zee in het najaar

Natuurlijk trekken stranden als Sarakiniko en Kletfiko ook de nodige toeristen. Niet voor niets staat Kleftiko in de top 25 van mooiste stranden in Europa in 2022. We tippen daarom een relaxte dagexcursie met de boot om het Westelijke Cycladen-eiland heen naar o.a. de fraaie rotsformaties bij Kleftiko. Alternatieven voor een dagje relaxen in de zon op Milos zijn bijvoorbeeld de zandstranden van Rotalas en Paliohori. Proef ook de lokale witte, rode en rosé wijnen van Kostantakis winery bij het havenplaatsje Pollonia. Ze zijn verkrijgbaar bij veel horecagelegenheden op het eiland, maar je kunt het wijnhuis ook bezoeken en hier de verschillende wijnen gaan proeven.