Aliki

Aliki, ook wel Alyki genoemd, is een vakantiebestemming in het zuiden van Paros. Als je Naoussa en Parikia te druk vindt, is dit van origine vissersdorpje een mogelijkheid. De meest toeristische bestemming van het zuiden van Paros ligt op 13 kilometer rijden van Parikia. Hotels en appartementen zijn hier over het algemeen kleinschalig en worden gerund door Griekse families. Aliki staat bekend om haar tavernes en visrestaurants en de internationale luchthaven ligt op een paar kilometer afstand.

Aliki is de grootste badplaats in het zuiden van het eiland Paros

Het zandstrand Piso Aliki is één van de trekpleisters van het kustplaatsje. Met een totale lengte van zo’n 300 meter en breedte van 20 meter is het een echt familiestrand. Hier schijnt de hele dag de zon en tamarinden zorgen langs het zand- en kiezelstrand voor de nodige schaduw. Bij het haventje met vissersbootjes vind je de nodige tavernes en restaurants met een kleine boulevard. Hier ligt ook het kindvriendelijke dorpsstrand van Alyki. De zonsondergang bij Aliki is prachtig. ’s Morgens kun je brood halen bij de traditionele bakkerij van Agkeria. Anno mei 2017 is er nog geen pinautomaat in het dorp aanwezig, hiervoor dien je naar Parikia te gaan.

Het folklore museum van Cycladische kunst van de heer Benetos Skiadas is leuk en interessant om te bezoeken. Deze traditionele kunstenaar heeft miniaturen gemaakt van typisch Cycladische windmolens, huizen, vissersboten en andere vaartuigen. In de tuin tref je onder andere miniaturen van de vuurtoren van Andros, het Venetiaanse kasteel van Parikia en het Chozoviotissa klooster op Amorgos aan. Het museum is van 1 mei tot en met 30 september dagelijks van 09.30 tot 14.00 uur geopend en de entree voor volwassenen bedraagt € 3,- per persoon.

foto album Paros

Aliki tips

Aliki vakantie op Paros taverne

Aliki Paros – taverne aan zee

Op zeven kilometer rijden van Aliki ligt, in een groene oase, de vlindervallei Petaloudes. Van mei tot en met september is de vallei gevuld met Panaxia Quadripunctariai vlinders; welke overigens ook op Rhodos voorkomen. Een unieke vlindersoort in Europa en ook nergens verder in deze aantallen bij elkaar te zien. De Petaloudes vlindervallei is ook leuk voor kinderen en het is een mooie wandeling door een stukje natuur.

Zoals al aangegeven is een bezoek aan het Madurodam van Paros (folklorisch museum van Cycladische kunst) leuk voor kinderen om te bezoeken. Het levenswerk van deze kunstenaar is best indrukwekkend. Binnen zijn meerdere houten miniatuurschepen te bezichtigen die deze man uit zijn hoofd heeft nagebouwd van het origineel. Hij had geen foto of bouwtekening, maar schijnbaar een fotografisch geheugen. Tot in de kleinste details zijn het perfecte replica’s.

Meer Griekenland aanbiedingen


Aliki stranden

Aliki Paros het folkloristisch museum

Aliki Paros – folkloristisch museum

De stranden van Aliki zijn een toeristische trekpleister. Het dorpsstrand is een zandstrand en strekt zich uit over een lengte van zo’n 300 meter langs de kust. De nodige vegetatie langs het strand zorgt voor natuurlijke schaduw in de zomermaanden. In de directe omgeving tavernes, supermarkten en andere voorzieningen. Het dorpsstrand van Aliki is kindvriendelijk en de zeebodem loopt geleidelijk af.

In de omgeving van Aliki zijn meer stranden aan te raden. Het grotere en bredere strand van Piso Aliki ligt op een paar honderd meten lopen van het centrum van de badplaats. Hier zijn weinig voorzieningen. Votsalakia beach, Faragas beach, Voutakos beach en Agios Nikolaos beach zijn andere stranden hier in de omgeving.

Aliki vakanties

Parosland Hotel in Aliki

Aliki vakantie – Parosland Hotel

Een vakantie in Aliki (Alyki) op Paros is om te relaxen en te genieten. Voor zowel families met kinderen als echtparen is deze vakantiebestemming een goede bestemming. De ligging is rustig en je bent met een huurauto zo in Parikia of Naoussa. Het Parosland Hotel**** is een mooie accommodatie in Alyki met ruime kamers, een goed restaurant en een goed onderhouden zwembad.

Het is aan te bevelen om tijdens je vakantie in Aliki een huurauto, quad of scooter te huren. Voor wat meer vertier en horecavoorzieningen is Parikia een tip. Het openbaar vervoer is trouwens op Paros een prima alternatief met frequente en goede busdiensten.