Filerimos

Filerimos is de naam van een heuvel en klooster op het Griekse eiland Rhodos. De berg ligt tussen de dorpen Ialyssos en Pastida en een bezienswaardigheid van het eiland. Vanaf Rhodos stad is het 10 kilometer rijden. De meeste toeristen komen voor het Filerimos klooster, maar ook het grote betonnen kruis trekt de nodige bezoekers.

Het Filerimos klooster is een bezienswaardigheid van Rhodos

Ialyssos was in de oudheid een belangrijke handelsplaats. De Johannieterridders bouwden op deze strategische plaats met uitzicht het Filerimos klooster. Van de oude akropolis van de Dorische stad uit de 3e eeuw is niet veel meer over helaas. Wat stenen en delen van zuilen liggen nog voor het klooster in de schaduw van de dennenbomen. De kloosterkerk is te bezichtigen en je zult bovendien verstelt staan van het prachtige uitzicht wat je hebt over een groot deel van Rhodos.

Het klooster kun je dagelijks bezoeken van 08.30 uur tot omstreeks 15.00 uur. Van mei tot en met oktober is het klooster langer geopend tot 19.30 uur. De entree bedraagt € 6,- voor een volwassene en kinderen mogen gratis naar binnen. Een leuk souvenir is de groene Sette Erbe likeur die exclusief in het Filerimos klooster wordt gemaakt van zeven lokale kruiden. Bij de kiosk aan de parkeerplaats, bij de ingang, kun je deze Sette Erbe likeur proeven en kopen.

Het natuurrijke gebied is ook populair bij de lokale padvinderij en scholen. Scholieren kamperen hier tussen de pauwen en naaldbomen. Woudlopers doorzoeken de groene bossen.

Rhodos foto album

Filerimos tips

Filerimos op Rhodos het grote stenen kruis

Filerimos Rhodos – grote betonnen kruis

Voor je het klooster wilt gaan betreden zie je rechts een mooi laantje in de schaduw. Het is de zogenaamde kruisweg en na een 200 meter kom je via een stenen trap bij het grote betonnen kruis. De laan is betegeld door de franciscanen die hier begin vorige eeuw waren gehuisvest. Tevens staat het kruis op een uitzichtpunt. Je kijkt uit op het nieuwe en oude vliegveld en verder naar het oosten en zuiden van het Griekse eiland.

Je kunt naar de top van de Filerimos heuvel met het openbaar vervoer. Wandelen is ook een mogelijkheid, maar sommige hellingen zijn vrij steil. Bedenk ook dat je nog terug moet lopen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Filerimos bezienswaardigheden

Filerimos de Sette Erbe likeur

Filerimos Rhodos – Sette Erbe likeur

Het grote betonnen kruis heeft een deur en via een trap kun je klimmen naar de top. Echter is het de vraag wanneer deze toegankelijk is. Toen wij er waren in april 2016 was de deur gesloten en geen informatie over eventuele openingstijden aanwezig.

Zoals al beschreven is het Filerimos klooster een bezienswaardigheid op Rhodos. Het trekt dan ook de nodige toeristen. Om een goede indruk te krijgen tijdens een bezoek kun je vragen om een gids. Hij of zij kan je dan meer vertellen over de geschiedenis van het klooster en de Dorische stad. Ook georganiseerd een excursie maken naar het klooster is een mogelijkheid.

Het uitzicht wat je hebt vanaf het klooster over Ialyssos, Ixia en zelfs een gedeelte van Rhodos-stad is indrukwekkend. Bij helder weer is dit een schitterend plaatje met op de voorgrond de nodige naaldbomen.