7x evenementen en festivals op Rhodos

11 maart 2024 Bas Wanrooij

Historische Mandraki-haven in Rhodos-stadRhodos, het grootste eiland van de Dodekanesos, organiseert jaarlijks leuke en sportieve terugkerende evenementen en festivals. Denk bijvoorbeeld aan een kunstzinnig meerdaags muziekfestival of een activiteit als een hardloopwedstrijd of wielerronde. We hebben 7 evenementen en festivals op Rhodos die weerkerend worden georganiseerd voor je op een rij gezet. Interessant om aan deel te nemen of te ervaren tijdens je vakantie op dit veelzijdige Griekse eiland.

De internationale Rhodos Marathon

Bas tijdens halve marathon van Rhodos in 2023De ‘Rhodes Marathon’ wordt elk jaar op de derde zondag van april georganiseerd in Rhodos-stad. Dit jaar vindt het lokale, maar internationale, sportevenement plaats op zondag 21 april. Je kunt kiezen uit de volgende hardloopafstanden: marathon, halve marathon, 10 kilometer en 5 kilometer. Het parcours van deze activiteit is prachtig langs de kust en deels door het oude stadscentrum. Een professioneel sportevenement voor jong en oud. Zelf hebben we in 2023 tijdens de meivakantie met veel plezier meegedaan aan de halve marathon van Rhodos en 5 kilometer road-race.

Het muzikale Rhodes International Festival

Op waarschijnlijk de mooiste locatie van Rhodos, het Paleis van de Grootmeesters, wordt jaarlijks sinds 2007 het Rhodes International Festival gehouden. Een festival om de culturele identiteit van het ‘eiland van de ridders’ op deze prachtige locatie te promoten. Dit meerdaagse muziekevenement vindt plaats in de tweede week van september. Veel klassieke muziek en artiesten uit Rhodos die dan optredens verzorgen.

Tour of Rhodes: wielerronde over het eiland Rhodos

In maart staat jaarlijks de Tour of Rhodes op het programma. Deze wielerronde maakt onderdeel uit van het meerdaags sportevenement Rhodes Cycling Tour. De Tour of Rhodes start met een prologue van 3,8 kilometer bij Ialyssos omhoog naar het Filerimos klooster. De drie dagen erna volgen dagelijks activiteiten met verschillende fietsroutes van ongeveer 150 kilometer langs de kust en door de binnenlanden van Rhodos.

Historic Bicycle Tour: klassieke prachtige fietsroute

Historica wielerevenement in Rhodos-stadBij het sociale en sportieve evenement Historica staat vriendschap in de maand oktober op Rhodos centraal. De Historic Bicycle Tour is geen snelle route, maar een herdenkingsrit met historisch fraaie route van 30 kilometer. Deels door de oude binnenstad met de start van deze activiteit op het Eleftherias plein in de stad. De bedoeling is dat deelnemers fietsen op hun ‘oude’ racefiets en genieten van historische momenten in een historische omgeving.

Terug naar de riddertijd: Rhodes Medieval Festival

Jaarlijks organiseert de culturele stichting The Medieval Rose in september het Rhodes Medieval Festival. Een cultureel evenement op Rhodos waarin de rijke geschiedenis van het eiland wordt getoond aan locals en toeristen. Een reis door de middeleeuwen in UNESCO werelderfgoed waar diverse historische momenten van Rhodos op de exacte locaties in Rhodos-stad worden nagespeeld.

Rhodes and South Aegean International Jazz Festival

In de zomer vindt jaarlijks het Rhodes and South Aegean International Jazz festival plaats in de open lucht. Ook hier wordt het Paleis van de Grootmeesters als decor genomen voor meerdere muzikale en zwoele zomeravonden. Net als andere plaatsen in het oude centrum van Rhodos-stad, zoals het Odeion van de oude Akropolis van Rhodos bij Monte Smith hill.

Festival European Polyphony: brug tussen Parijs en Rhodos

Ridderstraat in UNESCO-gedeelte van Rhodos-stadHet Festival European Polyphony vindt op Rhodos in oktober plaats. Eerder in juli vindt het festival plaats in de Franse hoofdstad Parijs. Het is een Grieks-Franse samenwerking die sinds 2019 wordt georganiseerd. Op Rhodos is dit een jaarlijks terugkerend festival me workshops, concerten en foto displays wat in totaal bijna twee weken duurt. Het vindt voornamelijk plaats in het middeleeuwse oude centrum van Rhodos-stad.

Lokaal op Rhodos worden gedurende het jaar ook kleinschalige festivals en evenementen met leuke activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het Watermelon Festival in juli in het dorp Apollakia in Zuid-Rhodos.