Sette Erbe likeur uit Rhodos

20 december 2023 Bas Wanrooij

Sette Erbe likeur in kiosk Filerimos heuvelSette Erbe is een lokale kruidenlikeur van het eiland Rhodos. Italiaanse monniken zijn ergens tussen 1912 en 1943 met deze groene likeur in het Filerimos-klooster gestart, op de gelijknamige heuvel bij Ialyssos. Vandaar ook de Italiaanse naam ‘Sette Erbe’ wat vrij vertaald zeven kruiden betekent. De monniken gebruikten de likeur voornamelijk als een welkomstdrankje voor bezoekers aan het klooster. Nadat de monniken verdwenen door de bezetting van nazi-Duitsland is het unieke recept doorgegeven aan de Sykofyllos familie. Tegenwoordig produceert alleen Pantelis Sykofyllos nog deze exclusieve Sette Erbe likeur uit Rhodos.

Proef Sette Erbe bij het Filerimos-klooster

Sette Erbe kun je proeven en ook kopen als bijvoorbeeld souvenir bij het klooster op de Filerimos-heuvel. Pantelis heeft hier namelijk een kiosk gemaakt, waar de likeur in kleine glaasjes wordt geschonken. Het heeft zijn traditie behouden en is dus nog steeds een welkomstdrankje van dit klooster. Je kunt kiezen uit een 50ml, 200ml, 350ml of 700ml fles. Let op met drinken, want het alcoholpercentage van deze smaragdgroene likeur is met 30% vrij hoog. Het recept van Sette Erbe is natuurlijk geheim, maar men zegt dat de zeven gebruikte kruiden op en rondom deze 267 meter hoge heuvel groeien.

Sette Erbe likeur bevordert de spijsvertering

Likeur uit Rhodos Sette ErbeConnaisseurs, zogenaamde gastronomie-experts, weten Pantelis te vertellen dat zijn likeur de spijsvertering bevordert na een stevige maaltijd. Denk aan een wat zwaardere Griekse lunch of als digestief na het avondmaal. Toch krijg je maar zelden deze likeur aangeboden op het eiland in een restaurant of taverne. Door zijn veelzijdigheid is Sette Erbe ook te gebruiken in thee als het bijvoorbeeld koud is of wanneer je last hebt van je maag. Hoe Sette Erbe smaakt? Ga zelf maar proeven tijdens je vakantie op Rhodos. Vanuit Rhodos-stad is het slechts een kwartier rijden met de auto hiernaartoe. Zit je in een accommodatie in Ixia, Faliraki of Ialyssos dan is het nog dichterbij.