Klimaat en weer Rhodos

  Rhodos is het Griekse eiland met de meeste zonuren gemiddeld per jaar. Het eiland ligt ook in het zuid oosten van Griekenland in de Egeïsche Zee. Het klimaat op Rhodos brengt warme droge zomers en milde winters. In de zomermaanden juli en augustus valt er gemiddeld 0,1 mm regen op het eiland en dus volop zonneschijn.

  Rhodos heeft een heerlijk klimaat met de meeste zonuren van Griekenland

  In de wintermaanden valt wel de nodige neerslag, maar bijvoorbeeld in februari zijn dagen met temperaturen van meer dan 20 graden niet uitzonderlijk. Ook in november kan het nog schitterend nazomerweer zijn op Rhodos. De dagen zijn dan wel wat korter, maar de grote horde toeristen is verdwenen. De zee is dan nog heerlijk warm en op een zonnige dag is het dan dus heel rustig genieten op Rhodos.

  In de zomermaanden juli en augustus ligt de gemiddelde maximum temperatuur overdag rond de 31 graden celsius. Natuurlijk zijn er uitschieters naar 35 graden, maar zelden wordt er 40 graden overdag gemeten. De Meltemi wind uit het noordwesten zorgt van juni tot en met september langs de kusten voor de nodige verkoeling. Niet op alle plaatsen op het eiland trouwens. In Faliraki blijft de verkoelende wind door de ligging van de baai vaak uit en hier worden in de zomer dan ook vaak de hoogste temperaturen gemeten.

  De gemiddelde maximum temperatuur over het hele jaar kwam in 2013 op 22,9 graden celsius, terwijl het in 2013 ’s nachts gemiddeld 17,7 graden celsius werd. In juli en augustus werd het in 2013 gemiddeld 30,2 en 31,1 graden op Rhodos. Bekijk de weersvoorspelling voor Rhodos 10 dagen vooruit.

  Zeewater temperatuur Rhodos

  De zee rondom Rhodos is aan de zuidkant het warmste. De Meltemi wind komt uit het noorden en de stroming langs de zuidkust van Rhodos is veel minder sterk. Bij Kallithea, Faliraki, Lindos en Tsambika is de zee meestal iets warmer dan bij Ixia, Ialyssos en Rhodos-stad. Vanaf half mei tot en met half oktober kun je prima in de zee zwemmen. De temperatuur van het zeewater kan dan oplopen tot 25 graden en zelfs in november en december is een duik in zee bij Rhodos niet ondenkbaar. In januari, februari en maart is de zee het koudste met een gemiddelde temperatuur van 16 graden.

  Beste reistijd Rhodos

  Een vakantie naar Rhodos kan eigenlijk het hele jaar door. Nadeel is dat er na de herfstvakantie geen direct vluchten meer gaan vanuit Nederland en België tot en met begin april. De beste reistijd naar Rhodos is dus in de periode van april tot en met half oktober. Als je van natuur, wandelen en fietsen houdt dan zijn de maanden april, mei en begin juni de beste reistijd voor Rhodos. Het is dan overdag nog niet te warm en het eiland is op zijn groenst. Bijkomstigheid is dat het dan ook niet niet zo druk is met toeristen. Voor een zonvakantie zijn de maanden vanaf half juni, juli, augustus en september de beste reistijd.

  In 2013 was 27 augustus de warmste dag op Rhodos met een maximum temperatuur van 35,8 graden en op 23 augustus 2013 was het de warmste nacht op Rhodos met een minimum temperatuur van 24,1 graden. Op 19 juni van dat jaar werd ook al 34,6 graden gemeten 5 augustus 2013 was de warmste dag van die maand en werd het 33,5 graden. Opvallend warm was het in 2013 op 3 december toen het 21,9 graden werd overdag.


  Wat zijn jouw tips voor Klimaat en weer Rhodos?