Tsambika

Tsambika is één van de mooiste zandstranden van Rhodos en ligt aan de oostkust van het Griekse eiland. Het is een breed en lang zandstrand en prima voor families met kinderen. Je vindt hier overigens nog niet zoveel hotels en appartementen langs het strand. Het wordt dan ook vooral bezocht voor een dagje zee en strand.

Bezoek ook zeker het Panagia tis Tsambikas i Kiras klooster

Tsambika ligt drie kilometer ten zuiden van Kolymbia. Dit is een ander zeer mooi zandstrand. Eigenlijk zijn ze van elkaar gescheiden door een hoge rots. Hier op de top staat het Tsambika klooster. Dit strand heeft oorspronkelijk trouwens geen naam en wordt in de volksmond gemakshalve zo genoemd. Om er te geraken moet je na de afslag vanaf de hoofdweg nog ongeveer 1,5 kilometer rijden. Tsambika staat duidelijk aangegeven op bordjes langs de weg. Aan het strand vind je enkele tavernes en beach bars. Op het strand zelf kun je ligbedden en parasols huren.

Een andere optie is om met een bootexcursie naar dit zandstrand te gaan. Vanuit Rhodos-stad, maar ook vanuit de badplaats Faliraki vertrekken boten in de zomermaanden hiernaartoe. Het strand is trouwens niet geheel georganiseerd en er is dus ruimte genoeg voor je eigen handdoek. Niet ver van het strand vind je accommodaties waar je kunt verblijven tijdens een vakantie.

Op 7 en 8 september vindt jaarlijks het kerkwijdingsfeest plaats in het Tsambika klooster. Dit gaat gepaard met een bedevaart naar Kyra Tsambika.

foto album Rhodos

Tsambika tips

Uitzicht op Tsambika beach Rhodos

Uitzicht Tsambika beach vanaf het klooster

Een dagje naar het fraaie zandstrand van Tsambika is een tip tijdens je vakantie op Rhodos. Je kunt Tsambika beach prima combineren met Lindos bijvoorbeeld. Voor het mooiste uitzicht op de baai en het strand moet je naar het Panagia tis Tsambikas i Kiras klooster. Dit is echt een tip om te gaan bekijken. Als je vanaf Rhodos stad komt neem je de afslag voor die naar de kust gaat. Op kleine bordjes staat het onze lieve vrouwen klooster van Tsambika aangegeven.

De weg hiernaartoe is mooi door een groen gedeelte en brengt je langzaam naar parkeergelegenheid met taverne. Als je denkt dat je hier bij het klooster bent kom je bedrogen uit. Je zult de auto moeten parkeren en het laatste stukje moeten lopen. Een best pittig stukje lopen van ongeveer 15 minuten de trap op. Maar dan ben je ook op de top van de 287 meter hoge rots bij het klooster van Tsambika.

Meer Griekenland aanbiedingen


Tsambika bezienswaardigheden

Griekse vlag op strand Tsambika Rhodos

Griekse vlag op steen geschilderd op strand Tsambika

Het Panagia tis Tsambikas i Kiras klooster is een echte bezienswaardigheid. Het klooster van Tsambika werd in de 16e eeuw al gebouwd en het moet een behoorlijk werk zijn geweest om alle bouwmaterialen hier op de rots te krijgen. In het klooster kun je de Theotokou icoon bezichtigen en mooie decoraties en muurschilderingen. Vraag voor de zekerheid bij de taverne op de parkeerplaats of de kerk open is als je verder naar boven wilt lopen.

Op zeven kilometer rijden, eerst naar Kolymbia en dan landinwaarts, kom je bij de prachtig groene Epta Piges. Een vallei met veel groen en verschillende beekjes. Een heerlijke plek in de natuur om even af te koelen. In de maanden juli en augustus kan het hier behoorlijk druk zijn.