Koumeika

  Koumeika is een dorp in het zuiden van het eiland Samos. Het ligt op acht kilometer ten westen van Votsalakia en 27 kilometer ten oosten van de kustplaats Pythagorion. Het dorpsplein van het traditionele Koumeika ligt fraai verscholen onder de Platanen en heeft een oude fontein uit 1882. Smalle straatjes met kafénions en weinig accommodaties en toeristen kenmerken dit bergdorp.

  Koumeika heeft een fraai Plateia met fontein en Platanen

  Veel bezienswaardigheden zijn er hier in het op 160 meter boven de zeespiegel gelegen plaatsje niet. Het is meer het gevoel van rust en het traditionele behouden karakter dat toeristen trekt voor een bezoekje. De Agios Nikolaos kerk met oranje pannendaken en blauwe koepels zie je van ver af al boven de rest van het dorp pronken. Aan de zuidkant van het dorp ligt de Markou olijfoliefabriek. Hier wordt al sinds 1969 extra vierge olijfolie gemaakt van de lokale Troumbolia olijf. Je kunt de olijfolie hier zelf proeven en een rondleiding krijgen door de fabriek.

  Voor stranden kun je naar Balos, Kaladakia of Pefkos beach in de omgeving. Ze liggen op slechts een paar kilometer rijden van Koumeika. Lokaal viert met hier elk jaar het zogenaamde ‘Onion festival’. Dit is om de uienoogst van Koumeika met alle inwoners samen te vieren. Als toerist ben je natuurlijk ook welkom. 

  foto album Samos

  Meer Griekenland aanbiedingen