5 Griekse eilanden: mooi en niet toeristisch

8 mei 2024 Bas Wanrooij

Mooie en afgelegen Griekse eiland AstypaleaDroom je van een vakantie naar één van de mooiste Griekse eilanden die niet toeristisch zijn? Vergeet dan even de populaire eilanden van Griekenland, zoals Kos, Kreta en Zakynthos. Zoek bijvoorbeeld een afgelegen eilandje zonder luchthaven die niet te dicht bij zo’n populair Grieks eiland ligt. Hoe onbekender je bestemming hoe beter en het liefst ligt het eiland niet langs geijkte vaarroutes van de grote Griekse veerboten. Dit zijn 5 Griekse eilanden die mooi en niet toeristisch zijn.

Kythira

Kythira ligt ten zuiden van de Peloponnesos met weinig andere eilanden in de buurt. Het heeft in tegenstelling tot de andere vier mooie niet toeristische Griekse eilanden wél een eigen vliegveld. Vanuit Athene kun je met een zogenaamde ’turboprop’ dagelijks in slechts 45 minuten hierheen vliegen. Of je vaart bijvoorbeeld over vanaf Kissamos in het noordwesten van Kreta.

Op Kythira kun je mooie natuurwandelingen maken over vrij goed onderhouden wandelpaden. In de dorpen als Chora, Avlemonas en Agia Pelagia vind je enkel kleinschalige accommodaties. Op de fraaie stranden van Kythira is altijd een plekje voor je vrij en een tafeltje in een taverne hoef je vooraf niet te reserveren.

Amorgos

Chora op het rustige eiland van Griekenland AmorgosAmorgos maakt deel uit van de Cycladen-archipel, maar ligt uit de route van drukke veerdiensten van Mykonos naar Santorini. Een eigen vliegveld heeft het niet en je zult er dus wat voor moeten doen om op Amorgos te geraken. Bijvoorbeeld met een veerboot via Naxos. Goed, de Fransen komen er graag, omdat de film ‘Le Grand Blue’ hier is opgenomen. Het hoofdstadje Chora is overdag rustig, werkelijk een plaatje en waar de tijd heeft stilgestaan. Hier kun je culinair genieten bij één van de authentieke kleine tavernes in zo’n gezellig smal steegje.

Een wandeling maken over de hoge kale bergkam vanuit Aegiali, via het ó zo prachtige Chozoviotissa klooster, naar het karakteristieke hoofdstadje is voor fanatieke wandelaars. De dorpen in het oosten, zoals Potamos en Langada, zijn nog zo heerlijk stil. Amorgos is wat ons betreft één van de allermooiste Griekse eilanden.

Astypalea

Het duurzame eiland Astypalea ligt afgelegen en niet op een doorgaande toeristische vaarroute. Wel heeft het een klein vliegveld met vluchten van en naar Athene. Vanuit Kos kun je meerdere keren per week in slechts twee uur rechtstreeks naar Astypalea varen. Het Cycladen-achtige witte hoofdstadje is de absolute trekpleister. Voor de mooiste stranden als Vatses en Agios Konstantinos beach moet je naar het zuidoosten van het Griekse eiland. Of beter nog met een dagtocht naar de fantastische dubbele baai van het onbewoonde eilandje Koutsomitis.

Alonissos

Prachtige kustlijn van het rustige Griekse eiland AlonissosAlonissos is ook zo’n Grieks eiland wat mooi en niet toeristisch is. Hier kom je echt om te genieten van de fraaie natuur en rust. De mooiste onderwaterwereld van Griekenland ligt hier pal voor de kust in een national park. Snorkelen en duiken dus tijdens je vakantie op dit mooie Griekse eiland. In de oude stad van Alonissos lijkt de tijd te hebben stilgestaan en is het werkelijk genieten van de lokale keuken in één van de authentieke tavernes. Tijdens een wandelingetje door de geplaveide steegjes ontdek je de ene na de andere adembenemende stek. Vergeet je fotocamera niet en proef ook zeker de lokale ‘spinach pie’ bij een bakkertje.

Samothraki

Samothraki ligt uit de route van alles en iedereen. Om op dit eiland in het noordoosten van Griekenland te komen dien je eerst naar de stad Alexandropouli te reizen. Hiervandaan vertrekt je veerboot voor een tocht van 25 kilometer naar dit groene ruige Noord-Egeïsche eiland. Nog ongerept en absoluut niet toeristisch. Natuurliefhebbers kunnen in de binnenlanden hun hart ophalen met wandelingen langs watervallen, door dichte bossen en wilde kloven.