Tomato industrial museum

Het Tomato industrial museum ligt in het havenplaatsje Vlichada in het zuiden van het Griekse eiland Santorini. Vanaf de hoofdstad Fira is de afstand 11 kilometer met een reistijd van een half uur. Het museum ligt in de oude fabriek, welke tegenwoordig Santorini Arts Factory wordt genoemd. Niet alleen het tomatenmuseum is hierin gevestigd, maar er is bovendien ruimte voor speciale evenementen. In het Tomato industrial museum kun je zien hoe de beroemde cherry tomaten van Santorini werden verbouwd, geoogst en verwerkt tot producten.

Tomato industrial museum op Santorini is leuk voor jong en oud

Een bezoek aan het Tomato industrial museum is leuk voor jong en oud. In de oude tomatenfabriek van de heer G. Nomikos, welke in 1945 werd gebouwd, is sinds 2014 het museum gevestigd. Je leert hier alles over de unieke Katsari tomaten, de Griekse benaming van deze cherry tomaten, en krijgt een goed beeld hoe hier decennia lang een groot gedeelte van de lokale bevolking van heeft geleefd. Tegenwoordig zijn er nog enkele plantages van deze tomatensoort in het zuiden van Santorini, maar is men op het eiland meer bezig met druiven en wijnen.

Het Tomato industrial museum is destijds gebouwd aan het strand van Vlichada. De tomaatjes werden, sinds eind 19e eeuw, voornamelijk tegen de hellingen van de bergen verbouwd bij het klooster Profitis Ilias en verder naar het zuiden. De ligging van de fabriek was hier dus op afgestemd. De Katsari tomaten hebben een harde schil, zijn zoet van smaak en hebben weinig water nodig. Door de vulkanische grond van het eiland krijgen ze een geheel eigen karakter.

foto album Santorini

Tomato industrial museum tips

Santorini Tomato Industrial Museum

Santorini – Tomato Industrial Museum

Het Tomato industrial museum van Santorini is dagelijks geopend en de entree bedraagt € 5,- per volwassene. Van november tot en met maart zijn de openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur, in april en mei van 10.00 tot 18.00 uur en van juni tot en met oktober van 10.00 tot 20.00 uur. In de zomer zijn er ook regelmatig festivals. Er zijn mogelijkheden voor een kookworkshop en je kunt de puree van de tomaten zelf proeven.

Meer Griekenland aanbiedingen