Vliegveld Santorini

Het vliegveld van Santorini is van origine een militair airport en wordt tegenwoordig hoofdzakelijk gebruikt voor vakantievluchten. Een kleine, maar drukke luchthaven aan de oostkust van het Griekse eiland. Santorini Airport heeft één landingsbaan en wordt afgekort met de IATA code JTR. Als één van de weinige internationale luchthavens in Griekenland kun je achter de douane op de eerste etage nog buiten zitten op het, grotendeels overdekte, terras. Fraport heeft de luchthaven in 2021 een flinke upgrade gegeven.

Santorini Airport is een klein maar druk vliegveld in Griekenland

De hoofdstad Fira ligt op zes kilometer ten westen van het vliegveld Santorini en Oia op 16 kilometer of 25 minuten rijden. Vakantiebestemmingen Kamari en Monolithos liggen op een paar kilometer afstand. Frequent rijden er bussen naar Fira en taxi’s staan voor de aankomsthal klaar. De faciliteiten zijn beperkt achter de douane met een restaurant en kleine tax free winkel.

Winkelen kun je beperkt op Santorini Airport. Het aanbod beperkt zich tot souvenirs en tax free artikelen als wijn van het eiland, parfum, etenswaren, sigaretten en sterke drank. Vaak is het bovendien goedkoper om deze producten op Santorini te kopen, in plaats van achter de douane. Alleen moet je wel rekening houden met de regels voor je handbagage.

Vanaf Schiphol wordt er op Santorini gevlogen door Transavia. Vluchten gaan van april tot en met oktober en soms meerdere keren per week. Vliegafstand van Schiphol Amsterdam naar Santorini is 2.393 kilometer en de vliegduur bedraagt drie uur en een kwartier. Vliegtickets naar Santorini kun je online zoeken en boeken op de sites van luchtvaartmaatschappijen.

foto album Santorini

Vliegveld Santorini vakantiebestemmingen

Het vliegveld van Santorini wordt meestal gebruikt voor vakantiebestemmingen op het Griekse eiland zelf als Kamari, Fira en Oia. Ook voor cruisevakanties is het een start- en opstappunt. Vanuit de haven van Fira vertrekken dagelijks meerdere veerboten naar andere Cycladen-eilanden, maar ook naar Kreta. Om te gaan eilandhoppen is Santorini airport een prima start- of eindpunt. Je hebt ook mogelijkheden om door te vliegen naar Athene of Chania op Kreta. In de zomermaanden zijn er ook vliegverbindingen met andere Griekse vakantiebestemmingen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vliegveld Santorini tips

Vliegveld Santorini JTR

Vertrekhal van Santorini Airport (JTR)

Als je door de douane bent op de luchthaven van Santorini kun je met de trap naar boven. Hier vind je de duty free shop en een kleine catering.

Loop door de deur naar buiten en je hebt uitzicht op het vliegveld van Santorini. Op het terras staan blauwe stoeltjes en hier kun je zowel in de schaduw of in de zon zitten. De capaciteit is helaas beperkt en als er veel vluchten gaan kun je niet altijd zitten.

Een huurauto kun je voor vertrek al online regelen. Deze staat dan klaar op de parkeerplaats van Santorini Airport. Met de bus kun je voordelig en eenvoudig naar Fira reizen en met een taxi naar Kamari of Fira is een kort en goedkoop ritje.

Vliegveld Santorini hoe te bereiken

Vanaf Schiphol Amsterdam zijn er van april tot en met oktober vluchten van Transavia. Het kan een combinatievlucht zijn met een andere Griekse bestemming. Vanuit Brussel Zaventem vliegen zowel TUI Fly als Brussel Airlines in de zomermaanden op Santorini Airport. Een andere optie is om via Athene te reizen en met een binnenlandse vlucht naar Santorini door te vliegen.

De meeste reisorganisaties bieden een transfer per touringcar aan vanaf het vliegveld Santorini naar de vakantiebestemmingen op het eiland. Naar de haven, waar vandaan de veerboten vertrekken, is het 15 minuten rijden en kun je goedkoop een taxi nemen vanaf de luchthaven.