Monolithos

Monolithos ligt op zes kilometer van Fira en drie kilometer van de luchthaven aan de oostkust van Santorini. Monolithos heeft het kindvriendelijkste strand van Santorini. Het zwarte zand loopt hier zeer geleidelijk af in zee en het strand is 30 tot 50 breed en zo’n 500 meter lang. Op het strand staan diverse speeltoestellen en er is een speeltuin voor de kinderen. In de tweetal tavernes kun je eten en drinken kopen en terecht voor diverse snacks, ontbijt, een lunch of Grieks diner.

Monolithos is het beste zandstrand op Santorini voor families

Beide zijden van het Monolithos strand zijn afgebakend door een piertje in zee. Aan de zuidzijde vind je aansluitend een kleine haven met vissersbootjes. De kunstmatig aangelegde haven heeft door de bootjes toch een pittoresk aanzicht. ’s Morgens komen de vissersboten het haventje binnenvaren met vers gevangen vis. Net achter het strand ligt de oude fabriek van de culinaire tomaatjes van Santorini. De fabriek uit 1922 is gesloten en je kunt hier niet naar binnen.

Vlakbij is de landingsbaan van het vliegveld van Santorini en je kunt de vliegtuigen zien opstijgen en landen. Overigens kun je in Monolithos en bij het strand eenvoudig je auto parkeren, want er zijn parkeerplaatsen genoeg. Tevens is er een busverbinding die vijf keer per dag deze kustplaats verbindt met hoofdstad Fira.

Het dorp heeft haar naam Monolithos te danken aan de kleine ‘monoliet’. Op deze rots van zo’n 30 meter hoogte staat tegenwoordig de witte Profitis Ilias kapel.

foto album Santorini

Monolithos tips

Gaia winery Monolithos Santorini

Gaia wijnhuis bij Monolithos

Leuk om te bezoeken is het wijnhuis Gaios. Het ligt vlakbij Monolithos en mogelijkheden zijn een wijnproeverij en een rondleiding door het wijnhuis met de wijngaarden hiernaast. Heb je honger gekregen dan kun je aanschuiven aan een van de tafeltjes aan zee van de naastgelegen taverne.

Meer Griekenland aanbiedingen


Monolithos stranden

Vissersbootjes bij Monolithos

Vissersboten in haven Monolithos

Het strand van Monolithos is niet het mooiste, maar ook niet het drukste strand van Santorini. Zoals al beschreven is het zwarte strand hier wel het beste zandstrand voor families met kinderen. De zee loopt langzaam af door de pieren en bijkomend voordeel is dat de zee bij het strand minder wild is. Kinderen kunnen zich verder vermaken in de speeltoestellen op het strand. Voor ouders staan daar een paar bomen die zorgen voor de nodige schaduw. Het strand is niet georganiseerd verder.

Dichtbij ligt ook het mooie strand Avis en is een alternatief voor het Monolithos strand. Ook hier is het nog vrij rustig.