Oia

Oia is het meest fotogenieke dorp op het eiland Santorini. Het sprookjesachtige plaatsje ligt 12 kilometer ten noordwesten van Fira. De calderawand is hier iets minder hoog, zo’n 140 meter, en je kunt deze vakantiebestemming via twee wegen bereiken. De eerste is de bergweg via Firostefani en Imerovigli. Dit is tevens de kortste en gemakkelijkste route. De tweede route gaat over het vlakke achterlandschap  en dan kom je langs Ammoudi. Gezien de enorme belangstelling voor de zonsondergang bij Oia zijn de parkeerplaatsen voor je huurauto, zeker na 18.00 uur, schaars. Deze zonsondergang wordt namelijk ook wel de mooiste ter wereld genoemd.

Oia heeft de mooiste zonsondergang van Griekenland

Het dorp heeft een lange steeg over de kraterrand met winkeltjes, restaurants, terrasjes en boutique hotels. Je kunt doorwandelen tot in het dorp Finikia. Het uitzicht is vrijwel overal prachtig en het loont om via de smalle straatjes naar beneden langs de caldera te gaan. Een doolhof met stenen trappetjes langs traditionele grotwoningen en luxe accommodaties. Houd je fotocamera bij de hand, want hier maak je de mooiste foto’s van het kleurrijke dorpje Oia. Er zijn twee kleine havens: Armeni in het zuiden in de caldera en Ammoudi in het westen er net buiten. Begin 20e eeuw woonden hier zo’n 10.000 mensen. Na de verwoestende aardbeving van 1956 ging het inwonersaantal drastisch omlaag tot enkele tientallen in 1960. Hierna is het dorp langzaamaan weer opgebouwd.

Voor een spectaculair uitzicht op de caldera en de typisch witte kerkjes met blauwe koepeldaken is het dakterras van bar restaurant Terpsi een aanrader. Wees gerust er zijn veel alternatieven als het hier te druk is. Wist je dat Oia het enige plaatsje is in Griekenland waar de elektriciteitskabels niet door de lucht, maar onder de grond zijn gelegd. Een Italiaanse architect heeft hiervoor gezorgd. Hij wilde namelijk niet dat het uitzicht hierdoor negatief werd beïnvloedt. Voor de zonsondergang ga je naar het Venetiaanse Kasteel van Lontza toe. Deze ruïne wordt ook wel Argyri Castle genoemd en heeft een platform om te genieten van deze sunset.

Oia is ook leuk om te gaan shoppen. Boetiekjes met kleding, leuke souvenirs, maar vooral ook veel kunst is hier te vinden. Variërend van schilderijen tot sierlijke stenen beeldjes. De kunstgalerij van Stavros Galanopoulos heeft fraaie schilderijen van Santorini. Het boekwinkeltje Atlantis nodigt uit om lekker rond te snuffelen. Ze hebben hier een groot assortiment (reis)boeken in verschillende talen. Je kunt ook het museum van oude byzantijnse muziekinstrumenten in Oia bezoeken met een collectie van Christodoylos Halari. Ook de kerken Panagia Platsani op het dorpsplein en de grotere kerk Agios Georgios in het oude gedeelte van Oia zijn bezienswaardig.

foto album Santorini

+ Lees meer- Lees minder

Oia tips

Oia Santorini vakantie blauwe koepelkerk

Oia Santorini – kerk met blauw koepeldak

De zonsondergang van Oia is misschien wel de mooiste en tevens beroemdste van Griekenland. Touringcars brengen passagiers van de cruiseschepen uit Fira naar Oia om dit moment te kunnen meemaken. Een plekje op een terras hiervoor kun je vooraf beter reserveren of anders zorgen dat je ruim op tijd bent.

Voor deze zonsondergang wandel je richting de ruïne van het Kasteel van Lontza. Op Santorini is dit oude kasteel beter bekend als Kastelli Agiou Nikolaou. Is het hier te druk, dan kun je plaatsnemen op de trap naar Ammoudi en daar genieten van het uitzicht. 

Je kunt te voet naar de haventjes Armeni en Ammoudi gaan. Het pad naar Ammoudi telt 290 treden. Om naar Armeni te wandelen neem je een zijpad ter hoogte van kunstgalerie ‘The Wave’ met 216 treden omlaag. Je vindt hier een goede vistaverne en twee kleine donkere stranden.

Het strand van Oia ligt iets naar het noorden en op loopafstand van het centrum. Katharos beach is niet georganiseerd en bedekt met kiezels. De zee is hier direct diep en in het voorseizoen nog erg fris. Niet geschikt voor kinderen, maar als je zelf in zee wilt duiken kun je hier dus terecht.

Een tip voor elke toerist is om een eigen “foto-safari” door Oia te maken. Elk zijpaadje van de wandelroute door het dorp zorgt voor nieuwe verrassingen en voor elk type fotograaf is een wandeling van een uur of langer een genot.

Meer Griekenland aanbiedingen


Oia bezienswaardigheden

Blauwwitte koepelkerk in Oia op Santorini

Kleurrijk beeld van Oia

In de 19e eeuw zorgde de zeehandel in Oia voor de welvaart. Zo’n tweehonderd Santorinische handelsschepen voeren op en af. Vooral in Oia werden voor de kapiteins en hun families luxe vilaa’s gebouwd. Deze zogenaamde kapiteinsvilla’s sieren tegenwoordig het centrum van het dorp.

In één van deze statige gebouwen is het nautisch museum van het stadje sinds 1953 gevestigd. De moeite waard om te bezoeken als je meer te weten wilt komen over de meer dan 250-jarige geschiedenis van Santorini en dit zeemansdorp. Je kunt het kleine scheepvaartmuseum van woensdag tot en met maandag bezoeken van 10:00 tot 14:00 uur en van 17:00 tot 20:00 uur. De entree bedraagt vier euro per persoon.

Een ander klein en speciaal museum is die van de historische muziekinstrumenten. Je vindt dit lokale museum aan de kraterrandsteeg. Openingstijden heeft het niet echt. Je kunt naar binnen als de eigenaar er is.

Oia accommodaties

Oia Santorini windmolens en witte huisjes

Oia Santorini – uitzicht op windmolens

Oia is de meest exclusieve vakantiebestemming op Santorini. De prijzen van de suites en hotelkamers zijn hier het hoogste van het Griekse eiland. Bijzonder luxe en fraaie accommodaties met  jacuzzi en infinity pool aan de rand van caldera. Angelina Jolie en Brad Pitt hebben hier ook hun eigen onderkomen. Hun residentie ligt vlak voor je het dorp Oia in komt rijden.

Natuurlijk zijn er ook appartementen en hotelkamers met minder luxe. Betaalbaar, maar reken er nog altijd op dat de prijzen voor een overnachting hoger liggen dan elders op Santorini. Het is ook niet voor niets de nummer één trouwbestemming van Griekenland.

Wil je in het centrum van Oia verblijven voor goede prijs dan is Oia’s Sunset hotel een tip. De ligging is perfect net achter het dorpsplein en de prijzen om hier te overnachten zijn prima. Oia’s Sunset heeft een eigen zwembad, een zonneterras en je kunt kiezen uit een kamer voor twee personen of een appartementje voor families met kinderen.

Oia restaurants

Roofgarden restaurant 1800 Oia Santorini

Uitzicht vanaf roofgarden restaurant in Oia

Beneden bij de haven van Ammoudi kun je goed vis eten, bij Ammoudi of Dimitris taverne, en de lokale bevolking kiest deze locatie voor de zonsondergang. Te voet moet je 290 treden naar beneden lopen, maar dat lijkt meer dan het is. Je kunt ook met de auto naar Ammoudi rijden en dat is zeker ’s avonds een tip.

Voor een goede Griekse maaltijd is restaurant Meltini aan te bevelen. Het restaurant serveert de moderne Griekse keuken en tegen schappelijke prijzen. Een andere optie voor de Griekse keuken is Roka Kafenio Ouzeri. Ze serveren traditionele Griekse gerechten voor zowel lunch als diner. Vanaf Fanari bar en restaurant heb je een mooi uitzicht over de caldera en ook vanaf restaurant Armeni. Een tip voor een kop koffie in de ochtend of een glas bier of wijn tijdens de zonsondergang is het terras van Sun Spirit.