Oia

Oia is het meest fotogenieke dorp op het eiland Santorini en wonderlijk dat Oia nog niet op de culturele erfgoederenlijst staat van UNESCO. het sprookjesachtige plaatsje ligt 12 kilometer van Fira vandaan en kun je zowel via twee wegen bereiken. De bergweg via Firostefani en Imerovigli is de kortste en gemakkelijkste route. Gezien de enorme belangstelling voor de zonsondergang bij Oia op Santorini zijn de parkeerplaatsen voor je huurauto, zeker na 18.00 uur, schaars.

Oia heeft misschien wel de mooiste zonsondergang van Griekenland

Het dorp heeft een lange wandelstraat bovenop de kraterwand met winkeltjes, restaurants, terrasjes en trendy boutique hotels en loopt door tot in het dorp Finikia. Het uitzicht is vrijwel overal prachtig en het loont om via de smalle straatjes naar beneden langs de caldera in te gaan. Een waar doolhof met stenen trappetjes en om elke hoek weer een nieuwe verrassing. Houd je fotocamera bij de hand, want hier ga je moeiteloos op zoek naar de mooiste foto’s van het kleurrijke dorpje Oia.

Voor een spectaculair uitzicht op de caldera en de witte kerkjes met blauwe koepeldaken is het dakterras van bar restaurant Terpsi een aanrader. De prijzen voor een kop koffie of een biertje zijn iets hoger dan gemiddeld, maar het rustgevende uitzicht maakt dat ruimschoots goed. Dat is echt even genieten tijdens je vakantie op Santorini.

Oia is ook leuk om te gaan shoppen. Boetiekjes met kleding, leuke souvenirs, maar vooral ook veel kunst is hier te vinden. Variërend van schilderijen tot sierlijke stenen beeldjes. De kunstgalerij van Stavros Galanopoulos heeft fraaie schilderijen van Santorini. Het boekwinkeltje Atlantis nodigt uit om lekker rond te snuffelen. Ze hebben hier een groot assortiment (reis)boeken in verschillende talen. Je kunt ook het museum van oude byzantijnse muziekinstrumenten in Oia bezoeken met een collectie van Christodoylos Halari. Ook de kerken Panagia Platsani op het dorpsplein en de grotere kerk Agios Georgios in het oude gedeelte van Oia zijn bezienswaardig.

foto album Santorini

Oia tips

Oia Santorini vakantie blauwe koepelkerk

Oia Santorini – blauwe koepelkerk

De zonsondergang van Oia is misschien wel de mooiste en tevens beroemdste van Griekenland. Touringcars brengen passagiers van de cruiseschepen uit Fira naar Oia om dit moment te kunnen meemaken. Een plekje op een terras hiervoor kun je vooraf beter reserveren of anders zorgen dat je ruim op tijd bent.

De prijzen in de meeste taveernes zijn overigens schappelijk. Zeker gezien de locatie. Voor een Grieks biertje betaal je veelal € 3,00 tot € 5,00 en een hoofdgerecht tussen de € 15,00 en € 35,00. Restaurant Vitrin heeft crêpes voor € 10,00 tot € 17,00 met een mooi uitzicht cadeau. De meeste toeristen verzamelen zich op de rotspunt bij de oude ruïne. Als de zon ondergaat klinkt een luid applaus van de honderden aanwezigen. Bijzonder om mee te maken en dit mag je niet missen tijdens je vakantie op Santorini.

Een tip voor elke toerist is om een eigen “foto-safari” door Oia te maken. Elk zijpaadje van de wandelroute door het dorp zorgt voor nieuwe verrassingen en voor elk type fotograaf is een wandeling van een uur of langer een genot. Wist je trouwens dat Oia het enige dorp in Griekenland is waar de elektriciteitskabels onder de grond lopen? Een Italiaan is hiervoor verantwoordelijk en dat maakt het kleurrijke dorp nog fotogenieker.

Bekijk alle aanbiedingen

Oia accommodaties

Oia Santorini windmolens en witte huisjes

Oia Santorini – uitzicht op windmolens

Oia is de meest exclusieve vakantiebestemming op Santorini. De prijzen van de suites en hotelkamers zijn hier het hoogste van het Griekse eiland. Bijzonder luxe en fraaie accommodaties met  jacuzzi en infinity pool aan de rand van caldera. Angelina Jolie en Brad Pitt hebben hier ook hun eigen onderkomen. Hun residentie ligt vlak voor je het dorp Oia in komt rijden.

Natuurlijk zijn er ook appartementen en hotelkamers met minder luxe. Betaalbaar, maar reken er nog altijd op dat de prijzen voor een overnachting hoger liggen dan elders op Santorini. Het is ook niet voor niets de nummer één trouwbestemming van Griekenland.

Wil je in het centrum van Oia verblijven voor goede prijs dan is Oia’s Sunset hotel een tip. De ligging is perfect net achter het dorpsplein en de prijzen om hier te overnachten zijn prima. Oia’s Sunset heeft een eigen zwembad, een zonneterras en je kunt kiezen uit een kamer voor twee personen of een appartementje voor families met kinderen.

Oia restaurants

Roofgarden restaurant 1800 Oia Santorini

Oia Santorini – uitzicht roofgarden restaurant

Beneden bij de haven van Ammoudi kun je goed vis eten, bij Ammoudi of Dimitris taverne, en de lokale bevolking kiest deze locatie voor de zonsondergang. Te voet moet je 235 treden naar beneden lopen, maar dat lijkt meer dan het is. Je kunt ook met de auto naar Ammoudi rijden en dat is zeker ’s avonds een tip.

Voor een goede Griekse maaltijd is restaurant Meltini aan te bevelen. Het restaurant serveert de moderne Griekse keuken en tegen schappelijke prijzen. Een andere optie voor de Griekse keuken is Roka Kafenio Ouzeri. Ze serveren traditionele Griekse gerechten voor zowel lunch als diner. Vanaf Fanari bar en restaurant heb je een mooi uitzicht over de caldera en ook vanaf restaurant Armeni. Een tip voor een kop koffie in de ochtend of een glas bier of wijn tijdens de zonsondergang is het terras van Sun Spirit.

Wat zijn jouw tips voor Oia?