Glossa

Glossa is de tweede stad op het Griekse eiland Skopelos. Het ligt hoog in de bergen in het noorden van het Sporaden-eiland op 26 kilometer van de hoofdstad. Tevens eindpunt van de doorgaande weg. De nederzetting is amfitheatersgewijs gebouwd tegen de groene hellingen en niet direct een vakantiebestemming. Meer een bestemming om een paar uur te bezichtigen tijdens je reis over Skopelos.

Glossa ligt mooi in de bergen in het noorden van Skopelos

Glossa ligt in een bosrijke omgeving vol met naaldbomen en Platanen. Vroeger werd het stadje dan ook wel Platana genoemd door de locals. Het ligt op 250 meter boven de zeespiegel en wandelend door de steegjes word je getrakteerd op fraaie uitzichten over het groene eiland en de zee. De haven van Glossa, welke Loutraki heet, ligt dichtbij het dorp en is een moderne haven. Een komen en gaan van zeilboten, vissers- en motorbootjes. Bezienswaardig in Loutraki zijn de Athina kerk uit de 5 eeuw voor Christus en het antieke Selinounda met resten van de akropolis uit de 4e eeuw voor Christus.

Het oude centrum van Glossa is een autovrij gebied. Je parkeert je huurauto bij de kerk en wandelt via de geplaveide straatjes langzaam het dorp in. Winkeltjes met lokale producten, tavernes met panorama terrassen en veel oude huizen sieren het straatbeeld. Zo nu en dan een steile trap met smalle betonnen treden, die je weer een stukje hoger brengt in het dorp.

Skopelos foto album

Glossa tips

Glossa op Skopelos bougainville

Glossa Skopelos – prachtige bougainville

In Glossa is één van de beste restaurants van Skopelos gelegen. Restaurant Agnanti ligt in het oude centrum en heeft een prachtig balkon met terras en uitzicht. Agnanti is een tip voor de lunch of een Grieks diner. De Griekse wijnkaart is daarbij rijk samengesteld.

Net voor je het centrum van Glossa in komt rijden ligt de afslag naar het Agios Ioannis kerkje. De trouwlocatie uit de film Mamma Mia. De meeste toeristen die hier komen zijn onderweg naar deze witte kerk bovenop een steile rotspartij aan de noordoostkust van Skopelos. De weg erheen is zo’n vijf kilometer, maar wandelen is af te raden. Een kronkelende route met vrij veel verkeer en behoorlijk wat hoogteverschil. De honderden traptreden naar het kerkje zijn al inspannend genoeg.

Meer Griekenland aanbiedingen