Skala Panagias

Skala Panagias, ook wel Golden Beach of Chrisi Ammoudia genoemd, is een vakantiebestemming in het noordwesten van Thassos. De badplaats ligt op 12 kilometer van de hoofdstad Limenas (Thassos-stad) in dezelfde baai als Skala Potamias (Akti Ammoudia). Chrysi Ammoudia betekent “gouden zand”, vandaar ook de naam Golden Beach. Het ligt in een grote komvormige baai van ongeveer 3,5 kilometer en het strand van Skala Panagias is met 2,5 kilometer het langste strand van het eiland Thassos.

Skala Panagias ligt aan het schitterende Golden Beach op Thassos

Het strand van Golden Beach is een Blue Flag beach en een zandstrand voor jong en oud. Heerlijk om een strandwandeling te maken of gewoon te genieten van zon, zee en strand tijdens je vakantie. Vanaf taverna Vigli heb je een fraai uitzicht over de hele baai. Tafeltjes onder de naaldbomen. Het klimaat van Skala Panagias is mild net als de rest van het eiland. In mei en juni is alles extra mooi groen, de temperatuur overdag nog niet zo hoog en als je wilt wandelen zijn dit de mooiste reismaanden.

Op vijf kilometer landinwaarts ligt de oude hoofdstad van het eiland Panagia. Tegenwoordig een vredig dorpje met de kerk als bezienswaardigheid. De bouwstijl is traditioneel gehandhaafd gebleven en een wandeling maken door het dorp is een tip. Leuk om heen te gaan voor een traditionele Griekse taveerne en bovendien een mooi uitzicht.

foto album

Skala Panagias tips

Vanuit Skala Panagias en Golden beach kun je goed Thassos verkennen. Een prima bestemming om het eiland te ontdekken. Dichtbij, op 12 kilometer, ligt de hoofdstad Limenas met het archeologisch museum en de archeologische site van de stad. De oude agora en het Middeleeuws fort zijn hier voorbeelden van bezienswaardigheden. Een dagje winkelen kan ook goed in Thassos-stad. Je kunt georganiseerd met een excursie, het openbaar vervoer of met de huurauto hiernaartoe.

Ga ook zeker naar het bergdorp Panagia. Een traditioneel dorp met een rijke historie. Bezienswaardig zijn het de elf kapellen in Panagias en de directe omgeving. De meeste kerkjes dateren uit de 19e eeuw. Mooi zijn de Agios Althanasios kapel uit 1818, de Agios Constantinos kapel uit 1825 en de Agios Charalambos kapel die ook uit 1825 dateert. In het dorp is het een tip om wat te drinken, te lunchen of te dineren op één van de terrasjes van de traditionele taveernes.

Meer Griekenland aanbiedingen


Skala Panagias stranden

Natuurlijk is het Golden Beach van Skala Panagias een schitterend strand en vind je hier alle voorzieningen als strandstoelen, parasols, beach bars, taveernes en watersporten. Tegelijkertijd is het ook een lang zandstrand van in totaal zo’n 2,5 kilometer. Op sommige plaatsen 50 meter breed.

Zoek je een kleinere baai, wat meer beschut en bedekt met wit zand? Dan zijn Vathi beach en Salaria beach (marble beach) twee tips om naartoe te gaan.