Mount Penteli

21 juni 2017 Bas Wanrooij
Mount Penteli

Mount Penteli – kapelletje bij de ingang

De Penteli is met zijn 1.100 meter hoogte de op één na hoogste berg van de Griekse provincie Attika. Door de eeuwen heen is deze berg omringd door mysteries. Bewoners van de omgeving doen al tientallen jaren melding van vreemde geluiden en lichten op de berg. Deze geheimzinnigheid is door de technologische vooruitgang inmiddels wetenschappelijk opgelost, maar voor sommige raadsels is tot op heden geen uitleg mogelijk.

Zo is het fenomeen van de ‘omhoog rijdende auto’ een aantal jaren geleden door onderzoekers verklaard. Het verhaal gaat als volgt: aan een zijde van de berg klimt een stilstaande auto zonder bestuurder omhoog terwijl het logisch zou zijn dat hij achteruit de berg af zou glijden. Bij nader inzien blijken het elektromagnetische golven te zijn die dit verschijnsel veroorzaken. Al vanaf de oudheid worden er bovennatuurlijke fenomenen waargenomen in de omgeving. Het marmer waarmee het Parthenon van de Acropolis van Athene gebouwd is, werd gewonnen uit Mount Penteli. Om onverklaarbare reden strijkt er nooit een vogel neer dit op dit beroemde bouwwerk uit de Griekse oudheid.

De grot van Davelis

Aan de zuidwestelijke kant van de Penteli, op een hoogte van 720 meter, bevindt zich de grot van Davelis. Deze dankt zijn naam aan een beruchte rover uit de 19e eeuw, Christos Davelis. Hij maakte dankbaar gebruik van de onverklaarbare verschijnselen, die de bewoners van de omgeving op een afstand hielden. Ook gebruikte hij de grot als schuilplaats. Er deden geruchten de ronde dat de dief Davelis vermeende ondergrondse gangen, die helemaal tot Athene reikten, voor zijn rooftochten gebruikte. Het bestaan ervan is echter nooit bewezen.

Aan de ingang van de grot zijn twee kleine kerkjes in de rotsen gebouwd. De kerkjes stammen uit de 11e en 13e eeuw. Toen de bewoners van de omgeving in de jaren zeventig van de vorige eeuw de verschijnselen minder serieus namen, niet meer zo geloofden dat er geesten en duivelse krachten actief waren op de berg, deden ineens geruchten de ronde over een verborgen roofbuit van Davelis. De hoop op het vinden van die schat deed voor velen het laatste restje angst verdwijnen en de grot werd vanaf dat moment bezocht door talloze gelukszoekers. De mare ging dat de kostbaarheden onder een van de kerkjes verborgen lagen, met als resultaat dat deze door menselijk toedoen zwaar beschadigd werden. Er werd echter nooit iets gevonden wat op een buit leek, na een aantal jaren verloor men de hoop en de interesse.

Bezoek Penteli en de grot met drie personen

Mount Penteli hand

Mount Penteli – hand in de muur

Mount Penteli en de grot van Davelis zijn een bezoek waard. De grot vertelt ons mooie verhalen. De metalen ringen die aan de buitenkant ingeslagen zijn, bewijzen dat rotsbeklimmers er nu vaak actief zijn. Graffiti op de rots in de vorm van een pentalfa en een geitenkop vertellen het verhaal van duivelse ceremonies die er in het verleden plaatsvonden. Brandplekken op de grond getuigen van jongeren die zich er ’s nachts bij een kampvuurtje vermaken. Binnen in de grot is een reliëf te zien van een hand, waarover het verhaal gaat dat het al drie keer van plaats veranderd is. Wat er allemaal waar is van die geruchten en fenomenen, wie zal het zeggen?

Het is echter een feit dat hier een aparte sfeer hangt. Sommige mensen worden zelfs ziek en misselijk in de grot en houden het dan ook snel voor gezien. Of dit verband houdt met het verhoogde magnetische veld, door de lichte radioactiviteit die er gemeten is of door de bovennatuurlijke krachten die er actief zijn, zullen we nooit helemaal achterhalen. Mocht je nieuwsgierigheid gewekt zijn en wil je de grot van Davelis een bezoek brengen, doe dat dan met zeker drie personen. Om veiligheidsredenen, maar ook om getuigen te hebben van wat u kunt zien en meemaken.