Wijn en likeur uit Lefkas

7 juli 2017 Bas Wanrooij
Wijn en likeur uit Lefkas -Rozoli likeur

Wijn en likeur uit Lefkas – Rozoli likeur

Tijdens je vakantie op Lefkas kun je kennis maken met lokale producten. Niet alleen honing en kruiden zijn interessante souvenirs uit Lefkas, maar ook de wijnen van het eiland Ionische eiland en de likeur Rozoli.

We bezochten twee wijnhuizen op Lefkada waar wijnen worden gemaakt van inheemse druivenrassen en met passie. Leuk om de wijnhuizen te bezoeken tijdens je reis over het eiland en de likeurfabriek te bezoeken in de hoofdstad.

Rozoli is de likeur van lefkas

In menig winkeltje op het Griekse eiland zie je flessen de schappen staan met de Rozoli likeur. Proeven kun je de likeur meestal ook en je proeft kaneel met sinaasappel en doet ons qua smaak denken aan Tentura uit Patras op de Peloponnesos. Het lokale drankje van Lefkas wordt koud geserveerd na de maaltijd. De kleine Frangoulis Rozoli-distilleerderij met winkel, een echt familiebedrijfje, is te vinden in het centrum van Lefkas-stad in een zijstraatje van de hoofdstraat. Een leuk, lekker en origineel souvenir uit het Griekse Lefkas.

Wijn uit het bergdorp Karya

Wijn en likeur uit Lefkas het Karsanikos wijnhuis

Wijn en likeur uit Lefkas – Karsanikos winery

Net buiten het centrum van het gezellige bergdorpje Karya (Karia) ligt het Karsanikos wijnhuis. Een beetje verscholen en nog onherkenbaar voor buitenstaanders, maar de locals weten je de weg te wijzen. Het is een klein wijnhuis van de familie Rekatsina en we worden zeer gastvrij, zoals bijna overal in Griekenland, ontvangen. Moeder en zoon nodigen ons uit voor een proeverij op het terras met een fraai uitzicht op Karya en de groene heuvels. 

De droge rode wijn wordt gemaakt van de lokale “Vertzami” druif. Na 12 maanden op eikenhouten vaten te hebben gelegen, worden de wijnflessen nog zo’n vijf jaar in de wijnkelder gehouden. De totale productie van deze rode Karsanikos Vertzami wijn is slechts 1.500 flessen per jaar.

De droge witte wijn van het Spyros Karsanikos wijnhuis wordt gemaakt van een mix van witte druivensoorten. Denk aan Chlori, Lagorthi, Perechoritiko, Asprovertzamo en een lokale muskaatsoort. De iets zoetere variant doet denken aan een goede Duitse Riesling.

Lefkas Earth wijnhuis

Wijn en likeur uit Lefkas het wijnhuis Lefkas Earth

Wijn en likeur uit Lefkas – Lefkas Earth wijnhuis

Het wijnhuis Lefkas Earth is de grootste en bekendste wijnproducent van het Ionische eiland. In het jaar 2000 is het wijnhuis Lefkas Earth opgericht door oenoloog Dimitris Rombotis. De ligging langs de doorgaande weg van Sivota naar Vassiliki in het zuiden van Lefkas is gemakkelijk te vinden.

Dagelijks kun je hier de wijnen proeven en een (korte) rondleiding krijgen. Alle witte, rode en rosé wijnen van het wijnhuis worden gemaakt van lokale druiven en de oorsprong is beschermd (PDO/PGI). Ook in menig Grieks restaurant op het eiland worden de wijnen van Lefkas Earth geschonken. Kijken dus op de menukaarten.