Authentiek Chersonissos

16 juni 2017 Bas Wanrooij
Authentiek Chersonissos het oude gedeelte van Malia

Authentiek Chersonissos – taverne in Oud Malia

De gemeente Chersonissos op Kreta is veel meer dan alleen de gelijknamige populaire badplaats. Met vakantiebestemmingen als o.a. Hersonissos, Malia, Stalis en Anissaras is dit het meest toeristische stukje van het Griekse eiland. En toch is het zeker niet alleen maar een gebied voor een zon, zee en strandvakantie.

Zo zijn er tal van bergdorpjes met authentieke tavernes en (culturele) bezienswaardigheden. Hier is het gezellig druk en kun je wandelingen afwisselen met relaxen in het zonnetje of in de schaduw op één van de terrasjes.

Gezellig naar Koutouloufari of Piskopiano

Op slechts een steenworp afstand van de badplaats Chersonissos liggen de dorpjes Koutouloufari, Piskopiano en het oude gedeelte van Chersonissos. Stuk voor stuk gezellige bestemmingen met kleinschalige accommodaties en traditionele tavernes. In mum van tijd ben je aan de kust en is het tijd voor een verkoelende duik in zee.

Met een huurauto is een uitje naar Krasi en Avdou een tip. In beide dorpjes, verder de binnenlanden in van Kreta, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Wandelend door het oude centrum van Avdou kun je aan de gevels van de gebouwtjes nog zien wat voor winkels of bedrijven hier voorheen hebben gezeten. Variërend van kafénions tot slagers en van bakkers tot de lokale smit. In Krasi is het pleintje onder de eeuwenoude plataan een rustpunt.

Oud Chersonissos en Malia

Authentiek Chersonissos het dorpje Avdou

Authentiek Chersonissos – oude ambachten in Avdou

De badplaatsen Malia en Chersonissos hebben een oud en nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte ligt aan zee en is gericht op de moderne toerist, maar de oude gedeeltes liggen wat verder landinwaarts en bieden legio (authentieke tavernes), smalle steegjes en kleurrijke historische woningen.

Leuk om door heen te lopen en ergens te gaan zitten op een terrasje voor een echte Griekse lunch of wat mezzedes. Zowel in het voor-, hoog- en naseizoen zijn de horecagelegenheden in Oud Chersonissos en Oud Malia geopend.