Coco-Mat “a way of life”

17 juni 2014   Bas Wanrooij
Paul Efmorfidis van Coco-Mat

Paul Efmorfidis van Coco-Mat

“Thee?”, vraagt Paul. We zitten aan tafel in de Coco-Mat winkel aan de Overtoom in Amsterdam. Paul Efmorfidis is de oprichter van het Griekse merk en woont in onze hoofdstad. Sleep on nature is de slogan van Coco-Mat en alle gebruikte materialen in de bedden en meubels zijn natuurlijk. Bijna alle materialen dan, alleen de ritssluiting (nog) niet. We zijn benieuwd naar de way of life van Pavlos, zo heet hij echt, Efmorfidis en natuurlijk naar zijn nieuwe concepten en ideeën.

De bergthee uit de bergen bij Sparta, de geboorteplaats van Paul, is al ingeschonken en we voelen ons direct thuis. Gedroogde vijgen met walnoten en oregano erin proberen ons te verleiden. En dat lukt ook.

De natuur biedt ons alles wat wij nodig hebben

“De natuur biedt alles wat wij als mensen nodig hebben. Onze aardbol is rechtvaardig en vredig en onze echte luxe groeit aan bomen en ontkiemt in de aardbodem. Bovendien is er is genoeg voor iedereen”, vertelt Paul. Hij doelt hiermee op de filosofie van Coco-Mat. Zelf deelt hij deelt graag uit, kent geen jaloezie en gelooft in het uitwisselen van positieve energie. Zijn tip is dan ook om niet naar andere mensen te kijken en jezelf niet met anderen te vergelijken.

Coco Mat winkel aan de overtoom in Amsterdam

Coco-Mat Amsterdam

In de slaapproducten van Coco-Mat zie je duidelijk het maatschappelijk verantwoord ondernemen van Paul terug. De matrassen zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen als natuurlijk rubber, katoen, zeewier, wol, paardenhaar, kokosvezels en zeegras. Wist je dat de fabrieken van Coco-Mat in Griekenland geen schoorstenen hebben en dat 96% van het afval wordt gerecycled?

“De naam Coco-Mat komt van kokos en ik wilde niet het woord “strom” erbij gebruiken, wat andere producenten van matrassen in Griekenland achter hun merknaam plakten”, vertelt Paul verder. “Strom” komt van het woord stroma, wat in het Griekse matras betekent. Hij koos voor mat iets anders maar wel passend bij zijn slaapproducten.

Ik slaap vijf tot zes uur per nacht

“’s Morgens als ik wakker word moet ik eerst zweten. Niet van stress, maar van lichamelijke beweging. Een rondje wandelen of fietsen door Amsterdam bijvoorbeeld. Ik ben eigenlijk altijd vroeg wakker”, vertelt Paul. In de zomer wat vroeger, omdat de zon eerder opkomt, en hij slaapt gemiddeld vijf tot zes uur per nacht. Dat is voor hem genoeg. Zijn tips: slaap nooit met een horloge om, zeker niet van metaal, en leg je smartphone niet naast je bed neer.

Coco Mat vier lagen bed

Coco-Mat vier lagen bed

Paul gaat verder: “Koffie heb ik nog nooit gedronken en alcohol ook niet. Alhoewel één keer bleek een drankje Sangria te heten, terwijl ik dacht dat het een fruitsap was. Vlees en vis eet ik niet, maar wel veel groente en fruit. Biologisch voedsel en het liefst direct uit de natuur”.

“Een horloge draag ik niet en een mobiele telefoon heb ik niet eens” zegt hij. Toch is Paul Efmorfidis altijd op tijd. Per dag drinkt hij bovendien drie liter water of Griekse bergthee. Dat is wel iets wat hij overigens echt goed bijhoud. Vocht is namelijk erg belangrijk voor je lichaam.

Een houten fiets

Paul houdt van fietsen en zijn nieuwe kindje is dan ook een (houten) fiets. Gemaakt van eiken hout en ingesmeerd met bijenwas kun je deze trendy fiets nu al bij hem kopen. “Voor 1.500 euro krijg je deze unieke fiets, en omdat ik graag wil dat mensen mijn land  op een andere manier leren kennen, krijgen ze er ook een aantal overnachtingen in Griekenland bij.”, vertelt Paul enthousiast. Bovendien doneert Coco-Mat 14% van het aankoopbedrag aan de Johan Cruijff foundation.

Houten Coco Mat fiets van Paul

Coco-Mat houten fiets

Voor elke verkochte fiets plant Coco-Mat bovendien twee keer zoveel nieuwe (eiken) bomen als ze gebruikt hebben om de fiets te maken. Uiteraard in Griekenland en de naam van de koper komt erbij te staan. Leuke bijkomstigheid is dat de fiets blijft drijven. Inderdaad, ze hebben dit getest in een Amsterdamse gracht.

We krijgen een primeur van Paul Efmorfidis. Hij wil volgend jaar op de houten fiets van Amsterdam naar China gaan fietsen via Barcelona en Athene. Eind september is in Griekenland een eerste conferentie voor de eigenaren van de fiets van twee of drie dagen.