Ouder worden op Ikaria

1 maart 2014
Ikaria Blue Zone

Ikaria Blue Zone – Armenistis

Het Griekse eiland Ikaria is één van de vijf Blue Zones ter wereld. Een gebied waar de inwoners gemiddeld een stuk ouder worden dan op andere plaatsen. Verschillende factoren spelen hierbij een belangrijke rol en die maken van de vijf Blue Zones de plaatsen, waar je de grootste kans hebt om oud te worden. Waarom is Ikaria een Blue Zone en wat is zo uniek aan de levensstijl van de inwoners van dit eiland van Griekenland? We gaan op onderzoek uit.

Wat is een Blue Zone

Een Blue Zone is een plaats op aarde waar de inwoners de hoogste levensverwachting hebben en waar meer mensen de leeftijd van 100 jaar bereiken dan ergens anders. National Geographic en diverse wetenschappers hebben hier jarenlang onderzoek naar gedaan en in totaal vijf Blue Zones op onze aardbol ontdekt. Het zijn het Italiaanse eiland Sardinië, het Griekse eiland Ikaria, de stad Loma Linda in Californië, het Costaricaanse eiland Nicoya en de Japanse eilandengroep Okinawa.

Negen criteria die bepalend zijn om oud te worden

Bij elkaar zijn er negen criteria bepalend voor een Blue Zone: natuurlijk bewegen, leven met een doel, terugschakelen en ontstressen, stoppen met eten als je maag voor 80% vol zit, weinig vlees en meer bonen, linzen en soja eten, het drinken van één à twee glazen wijn per dag samen met vrienden of tijdens het eten, je aansluiten bij een geloof gebaseerde gemeenschap, familie en dierbaren voor laten gaan en zorgen voor goede sociale netwerken. Met dit laatste punt bedoelen we in ieder geval niet Facebook, Twitter en andere social media, maar juist het face-to-face contact.

Het geheim van ouder worden op Ikaria

Ikaria Blue Zone - haventje

Ikaria Blue Zone – rustig haventje

Een geheim om ouder te worden hebben de bewoners van Ikaria eigenlijk niet. Integendeel ze zijn juist heel open en gastvrij. Met hun levensstijl worden ze gemiddeld 10 jaar ouder dan een Europeaan of Amerikaan. Het Mediterrane dieet, de typische dagelijkse actieve routine, hechte vriendschappen, de nodige ontspanning en de sterke familieband zijn volgens doctoren belangrijke factoren.

Ze eten op het Griekse eiland veel vers fruit en groenten. Allemaal lokaal op Ikaria verbouwd en onbespoten. Andere belangrijke factoren in het dagelijkse dieet zijn honing, olijfolie, wijn, groene thee, koffie en brood. Allemaal gemaakt zonder toevoeging van geur- en smaakstoffen; puur natuur. Vlees wordt zo min mogelijk geconsumeerd en vet voedsel wordt vermeden. Juist (verse) vis wordt op Ikaria veel gegeten.

De dagelijkse arbeid buiten op de akkers en hun actieve leven houdt de bevolking hier mager. Ondanks het harde werken missen ze geen moment voor vermaak en ontspanning. De rol van de ouderen op het eiland is erg belangrijk en wordt door iedereen gerespecteerd. In combinatie met de hechte familiebanden zorgt dit voor de dynamische atmosfeer op Ikaria.

Op Ikaria is men zowel sociaal als gastvrij. Men helpt elkaar waar nodig en er zijn hier geen sociale rangen. Momenteel is de oudste inwoner van Ikaria een vrouw uit 1905 en ze wordt dit jaar 109 jaar oud.