Fijn proeven bij Metaxa

26 mei 2014
Metaxa fabriek en hoofdkantoor Kifissia Athene

Metaxa hoofdkantoor en fabriek Kifissia Griekenland

De naam Metaxa hoeven we voor griekenlandliefhebbers niet uit te leggen. Een unieke drank uit Griekenland, net geen brandy en net geen cognac. Wereldwijd worden jaarlijks 15 tot 20 miljoen flessen verkocht, waarvan 50% in Griekenland. De tax free shops op de luchthavens zijn belangrijke verkooppunten. Duitsland is goed voor 20% van de totale afzet, maar ook in landen uit de Balkan, Rusland, Oostenrijk, Canada en Verenigde Staten wordt veel Metaxa verkocht.

De vijf sterren Metaxa is de meest bekende en ook de meest verkochte Metaxa ter wereld. In Nederland en België is bovendien de zeven sterren Metaxa verkrijgbaar. Maar er zijn nog meer soorten als de Private Reserve en het nieuwe kindje van de Metaxa master de twaalf sterren variant.

We mochten gaan fijn proeven bij Metaxa in de fabriek in Kifissia, bij Athene, inclusief een rondleiding en een interview met de master Costa Raptis zelf. Wist je dat hier de gehele productie van Metaxa plaatsvindt? Er is geen andere plek ter wereld waar Metaxa wordt gemaakt.

De drie elementen van Metaxa

Metaxa vat 1 in de kelder in Kifissia Athene

Het eerste vat Metaxa in de kelder van de fabriek

Iedere Metaxa is uniek, maar het recept is opgebouwd uit drie belangrijke elementen. De zoete muskaatwijn gemaakt van druiven afkomstig van de Griekse eilanden Samos en Limnos is de eerste. Samos is hofleverancier met 80% en Limnos levert de overige 20% van de muskaatdruiven. Metaxa kiest voor de muskaatdruiven die groeien op een hoogte tussen de 300 en 500 meter en gebruikt deze als een natuurlijke vervanger van suiker.

Een geheim distillaat gemaakt van o.a. witte wijn is het tweede belangrijke element. De kers op de taart, het derde element, is een mix van rozenbladeren. De rozen worden geplukt in Egio op de Peloponnesos op een hoogte van 800 meter. Begin juni is de beste tijd om te gaan oogsten en vervolgens worden de rozenbladeren een jaar bewaard in kruiken met alcohol.

5 sterren Metaxa wordt het meest verkocht

Metaxa 5 sterren wordt het meest verkocht. Wereldwijd zorgt deze populaire variant voor 50% van de totale omzet. Een goede basis voor cocktails, maar wordt puur of “on the rocks” ook veel gedronken. De Metaxa master ziet de 5 sterren als basis en noemt de smaak van rozen als één van de herkenningspunten.

Metaxa zelf maken in de kelder Kifissia

Metaxa cursus in de kelder in Kifissia Athene

De zeven sterren Metaxa heeft geen bloemensmaak, maar je proeft meer fruit en is zachter dan de vijf sterren variant. Je kunt deze koelen met één of twee ijsklontjes, maar gebruik ze niet om de Metaxa te verdunnen.

In de nieuwe 12 sterren telg uit de Metaxa familie proef je chocolade, sinaasappelschil en droog fruit. Prima om te mixen in cocktails. In Londen momenteel al erg populair.

We mogen zelf onze eigen Metaxa maken in de kelder van de fabriek. Een prachtige plek met honderden eikenhouten vaten gevuld met deze unieke drank of een mengsel wat binnenkort Metaxa gaat worden. Na twee pogingen zijn we tevreden en Costas lacht, maar neemt geen slok van onze brouwsels.

Cycladen favoriete vakantiebestemming

De Cycladen eilanden zijn de favoriete vakantiebestemming van master Costas Raptis en zijn familie. Mykonos heeft een prachtige stad en nergens in Griekenland vind je zoveel fraaie stranden op een relatief klein eiland. De gastronomie van Sifnos noemt hij tot slot als trekpleister van dit eiland van de Cycladen.