Het geheim van Metaxa

29 januari 2014 Bas Wanrooij
Metaxa eiken houten vaten in de fabriek

Het Metaxa houten vat van de familie

Weleens gehoord van Metaxa? Het zou heel goed kunnen dat je tijdens je vakantie in Griekenland deze originele drank een keer hebt geproefd. Een andere benaming is “The original Greek spirit” en Metaxa is wereldwijd een zeer succesvol merk. Met Cognac of Brandy associeert men vaak de smaak, maar het Griekse recept is het allebei net niet of van allebei een beetje. Voor 1936 werd het verkocht als cognac en hierna tot 1987 als brandy. De blend is uniek en vaart sindsdien zijn eigen koers; meer als een “way of life”. We gaan op zoek naar het geheim van Metaxa.

De zon op Samos

Het Griekse eiland Samos speelt een belangrijke rol in de smaak van Metaxa. De muskaatdruiven die hier groeien geven de Griekse sterke drank een wat zoetige smaak en zijn een onmisbaar ingrediënt. Spyros Metaxa, de uitvinder en oprichter, wilde een zachte smaak, waarin je de zon en de zoete druif kunt proeven. Op Samos groeien de wijnstokken, op kleinschalige wijngaarden, tegen de steile berghellingen van het eiland en de druiven genieten van de Griekse zon. Het zijn dezelfde druiven die overigens worden gebruikt voor de beroemde Samos dessertwijn.

De Academia Metaxa

Wijngaarden muskaatdruif Metaxa op Samos

Wijngaard op Samos voor Metaxa

In de stad Kifissia op het vasteland van Griekenland, vlakbij de hoofdstad Athene, ligt het hoofdkantoor van Metaxa. Grote vaten van Frans eikenhout of aluminium staan hier opgesteld en allemaal gevuld met Metaxa; of beter gezegd de drank in de maak. Het is de Academia Metaxa en de kleur geel voert hier de boventoon. De kleur van de zon en de kleur van het merk Metaxa. Na de rijping in de vaten worden twee andere belangrijke ingrediënten voor de smaak toegevoegd. Het zijn rozenbottels en Mediterrane kruiden. Welke kruiden dit zijn blijft helaas geheim.

Op de grote tafel, centraal in de moderne hal, van de Academia Metaxa kun je laten zien dat je een echte kenner bent. Na een korte cursus mag je hier proberen je eigen Metaxa te maken. Een uitdaging kunnen we zeggen en het levert heerlijke drankjes op en enkele fabrikaten ruiken ook nog eens heerlijk. Eerlijk is eerlijk geen van alle mengsels levert een echte Metaxa op.

Een ster voor elk jaar

De smaak is ook afhankelijk van het aantal jaren dat de drank heeft mogen rijpen. Op de Metaxa flessen kun je aan de sterren zien hoeveel jaar het op vat heeft gelegen. Vijf sterren, vijf jaar oud dus, is de meest verkochte en ook meest gedronken variant. Andere soorten op de markt zijn de zeven sterren, de twaalf sterren en de Private Reserve. Deze laatste ligt in een klassieke fles en is minstens twintig jaar oud. De AEN, ter gelegenheid van het 120 jarig bestaan van het merk op de markt gebracht, is voor de echte liefhebbers en komt uit het eerste originele vat van de familie Metaxa.