Leuke souvenirs uit Griekenland

10 maart 2020 Bas Wanrooij

Leuk souvenirs uit GriekenlandWat neem jij mee als souvenir uit Griekenland? Een vraag die we aan onze meer dan 45.000 Facebookfans hebben voorgelegd. Natuurlijk neem je de mooie herinneringen mee naar huis en het liefst ook de zon en de aangename zomerse temperaturen. Waar word je thuis weer snel herinnert aan die heerlijke strandvakantie op Kreta, die rondreis door de Peloponnesos, die cruise langs de Cycladen-eilanden, die stedentrip naar Athene of die wandelvakantie op Samos.

Eten en drinken is een belangrijk moment tijdens vakanties in Griekenland. Jullie nemen graag iets mee waar je thuis mee kunt koken of wat je op kunt drinken in de tuin bij het diner of na een zomerse dag bij het bekijken van een digitaal foto-album.

Top 10 souvenirs uit Griekenland

Kruiden – van oregano tot basilicum en het liefst gekocht ergens langs de weg bij een oud vrouwtje. Vers geplukt in de bergen van je favoriete Griekse vakantiebestemming.

Koelkastmagneetjes – een beetje cliché, maar we kopen graag een koelkastmagneet in de vorm van het Griekse eiland of met een reliëftekening van de bestemming erop. Eventueel eentje met geïntegreerde opener.

Olijfolie – is op elke Griekse bestemming wel te verkrijgen. Van voordelige olijfolie om thuis mee te bakken tot de zeer gezonde extra vierge variant voor over de Griekse salade. Keuze genoeg en verpakt in de mooiste flessen of kruikjes. Tip: soms is olijfolie in blik veiliger te vervoeren dan in een glazen fles.

Olijfzeep – is een natuurlijke zeep om je mee te wassen, goed voor je huid en werkt tegen allergieën. Soms verkrijgbaar in allerlei varianten met extra natuurlijke toevoegingen als honing of koum quat. Tip: vergeet de goedkope groene fabrieksolijfzeepjes uit China en koop je olijfzeep bij de maker zelf.

Ouzo – met of zonder ijs niet weg te denken uit het Griekse restaurant of kafénion. Tegenwoordig ook hip met tonic of bitterlemon. Tip: probeer eens een Tsipouro in plaats van een glas ouzo op het terras tijdens je vakantie.

Honing – de Griekse honing behoort tot de beste ter wereld. De naaldbomenhoning (pefkó) variant wordt samen met de tijmhoning het meest gemaakt in Griekenland. Lekker voor over de yoghurt en bovendien gezond en boordevol antioxidanten. Tip: keer de honingpot om voor je het koopt. Hoe langzamer de luchtbel naar boven gaat, hoe beter de honing.

Aardewerk – de potten, kruiken, asbakjes, borden of aardewerk decoratie voor aan de muur of in de tuin blijft een dierbaar souvenir uit Griekenland.

Kalender – met de mooiste foto’s van Griekenland. Elke maand een nieuwe foto met daaronder de data en dagen. Voor op het toilet, in de keuken of als bedankje voor de buurvrouw die voor de post en plantjes heeft gezorgd tijdens je vakantie in Griekenland.

Olijfhout kunst – iets gemaakt van olijfhout wordt graag meegenomen als souvenir voor thuis. Van duurzame saladeschalen tot snijplanken of een houten kunstwerk voor in de woonkamer. Een uniek product, waarvan geen enkele hetzelfde is.

Metaxa – is het nummer één exportproduct in de Duty Free shops op de Griekse vliegvelden. De vijf en zeven sterren variant van Metaxa zijn regulier, maar de honeyshot, de 12 sterren en de Aen voor de echte fans en liefhebbers. Deze Griekse cognac bestaat al sinds 1888.