5 tips voor het zuiden van Evia

20 mei 2014
Megali Ammos beach tip Zuid Evia

Megali Ammos beach tip Zuid Evia

Het zuiden van het Griekse eiland Evia is nog behoorlijk ongerept. Heel anders dan toeristisch meer ontwikkelde Griekse eilanden en vakantiebestemmingen op het vasteland. En toch heel dichtbij Athene en redelijk eenvoudig te bereiken.

Je vliegt vanaf Nederland of België op de luchthaven van Athene. De vliegtijd bedraagt ongeveer drie uur. Met een huurauto rijd je in een half uur naar de haven van Rafina. Hier vertrekken meerdere keren per dag veerboten naar Marmari in het zuiden van Evia. Na een uur varen ben je al aan de overkant op het op een na grootste eiland van Griekenland. We hebben vijf tips voor je die je niet mag missen tijdens je vakantie in het zuiden van Evia.

1. De waterval bij Plomari – is de mooiste bezienswaardigheid in Zuid Evia. Vooral in april, mei en juni is het hier prachtig. De waterval is ongeveer 10 meter hoog, maar de groene omgeving en snelstromende beek maken het geheel een fraai stukje natuur. De waterval kom je tegen langs de weg naar Plomari, net over de brug voorbij Platanistos, in het zuidoosten van het eiland. Een echte tip om te gaan bekijken en bezoeken.

Agios Dimitrios beach tip voor het zuiden van Evia

Agios Dimitrios beach tip Zuid Evia

2. Agios Dimitrios beach – is het mooiste strand van het zuiden en ook goed bereikbaar. Je vindt de fraaie baai met kiezelstrand, riviertje en azuurblauw zeewater op 30 kilometer ten noorden van Karystos.

De weg verandert de laatste twee kilometer van een asfaltweg in een onverharde weg. Als je rustig rijdt kun je met een gewone huurauto hiernaartoe. In de zomermaanden is er bij het strand een kantina geopend. Tip neem zelf voldoende eten en drinken mee.

3. Karystos – is de grootste en gezelligste plaats in het zuiden van Evia. De kerk is de bezienswaardigheid hier en op de boulevard kun je ’s avonds slenteren en heerlijk eten in de tavernes. Karystos is bovendien een prima uitvalsbasis om het zuiden te ontdekken.

4. Stira – is een authentiek dorpje langs de hoofdweg naar Chalkida. Maak een korte stop op het plein in het centrum. De bakker heeft hier heerlijke verse broodjes en bij de banketbakker kun je lokale lekkernijen kopen. Op het pleintje kun je bovendien heerlijk eten in de traditionele taverna.

5. Megali Ammos – is een mooi zandstrand vlakbij Marmari. Eenvoudig te bereiken door vanuit Marmari de beachroad te nemen naar het zuiden. De vorm van het strand wisselt voortdurend door de wind en de zee. Megali Ammos is een vrij grote zandplaat. Je hebt een mooi uitzicht op de Petalioi eilanden voor de kust.