10 bezienswaardigheden op Zakynthos

6 januari 2022 Bas Wanrooij

top 10 bezienswaardigheden op ZakynthosZakynthos is voor Nederlandse toeristen het populairste Ionische eiland. Zante is groen, kent ruige kustlijnen langs de westkust, authentieke bergdorpen in het noorden en fraaie zandstranden in het zuiden. Natuurlijk noemen we shipwreck beach als hotspot en de dikkopschildpadden (Caretta Caretta) in de baai van Laganas als een must-see. Maar er zijn ook andere gave highlights op dit Griekse eiland. Denk aan de mooiste plek voor de zonsondergang, gave snorkelplekken en terrassen waar je even kunt wegdromen met een spectaculair uitzicht. Dit zijn dé 10 mooiste bezienswaardigheden op Zakynthos die je allemaal in één vakantie kunt gaan zien (update januari 2024).

1. Navagio beach

Shipwreck beach ZakynthosDit witte strand met scheepswrak is inmiddels een erkende bezienswaardigheid op Zakynthos. In 1980 strandde het vrachtschip ‘Panogiotis’ hier vol smokkelwaar in zwaar weer. Tot die tijd was de naam van dit fraaie afgelegen strand overigens Agios Georgios.

Doordat het schip op het strand bleef liggen kreeg het al snel de naam shipwreck beach wat in het Grieks ‘Navagio’ betekent. Het is overigens één van de meest gefotografeerde plaatjes in Griekenland. Op shipwreck beach mag je helaas niet meer komen, wel kun je Navagio beach van dichtbij bewonderen vanaf de boot. Vanaf de 200 meter hoge rotsen is het aanzicht nog mooier en een uitje hiernaartoe kun je zelf bijvoorbeeld met een huurauto organiseren. Reken op zo’n 45 minuten rijden vanuit de hoofdstad. Navagio beach mag je in ieder geval niet missen tijdens je vakantie op Zakynthos.

2. Caretta Caretta zeeschildpadden

Caretta Caretta zeeschildpadden op ZakynthosDeze Loggerhead schildpadden leven al meer dan 150 miljoen jaar op onze aardbol. Er is natuurlijk geen garantie dat je zeeschildpadden in het echt gaat zien op Zante. Toch wil bijna elke toerist wel een poging wagen om deze ‘dikkopschildpadden’ te zien zwemmen in de baai van Laganas of bij het eiland Marathonisi. En de kans is ook groot dat je er minimaal eentje ziet zwemmen. Soms kun je met een snorkelset dichtbij de stranden van Kalamaki, Laganas of Agios Sostis al het geluk hebben om ze te aanschouwen.

Bij Marathonisi heb je echter de grootste kans om een Caretta Caretta zeeschildpad te zien. Georganiseerd met een boot kun je ook op zoek gaan naar deze bezienswaardigheid op Zakynthos. Je hebt zelfs de mogelijkheid, als je niet wilt snorkelen, om met een boot met glazen bodem mee te gaan. Help locals om deze dieren en hun leefomgeving te beschermen en steun bijvoorbeeld het WNF of stichting Archelon met een kleine bijdrage voor, tijdens of na je excursie.

3. Bohali

Uitzicht vanaf terras op BohaliBohali is een toffe buitenwijk van Zakynhos-stad en ligt op 145 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht vanaf één van de gezellige terrassen op de hoofdstad van Zante is echt genieten. De ideale plek voor een relaxte kop koffie in de ochtend of een borrel later op de dag. Bezoek hier ook het Venetiaanse fort wat ook wordt gezien als één van de bezienswaardigheden op Zakynthos. Het ligt op loopafstand van de terrassen en hier kun je over de vestingmuren lopen. Je kunt Bohali trouwens te voet bereiken vanuit de stad. Dit is een wandeling van zo’n driekwartier en begint bijvoorbeeld op het centrale plein van de hoofdstad. Tuurlijk kun je ook met de huurauto of zelfs met het openbaar vervoer naar deze hotspot van Zakynthos toe.

4. Grotten van Keri

Prachtige zeewater bij Keri grottenDeze zeegrotten liggen aan de zuidkust van Zakynthos. De grotten van Keri zijn alleen vanaf zee te bezichtigen. Gelukkig zijn er genoeg dagexcursies die deze grotten op het programma hebben staan. Deze bezienswaardigheid van Zante kun je dan ook dagelijks in de zomermaanden gaan ontdekken vanuit Agios Sostis. Vanaf de boot kun je zwemmen naar afgelegen stranden, vaar je langs de grotten van Keri en de mooie kustlijn. Vergeet je snorkelset niet, want het heldere zeewater en de rotsachtige kust zorgen voor een mooie onderwaterwereld. Leuk om te weten is dat je tijdens je boottrip kans hebt om schildpadden te zien zwemmen.

In Keri kun je zelf ook een Kleine motorboot huren waar je met het hele gezin op kunt en waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Dan ben je eigen kapitein en kun je zelf bepalen hoe je je dag op zee hier gaat inrichten.

5. Porto Limnionas

Porto Limnionas is een gave plek om te gaan zwemmen in de zomermaanden. De baai van Porto Limnionas ligt langs de westkust van Zakynthos op 25 kilometer rijden van Tsilivi. Er is een goede taverne met dezelfde naam die tevens ligbedden en parasols verhuurd. In deze baai van Limnionas is het zeewater kraakhelder en fris. Je kunt goed vanaf de rotsen de zee induiken. En het is één van de mooiste plaatsen om te gaan snorkelen op Zakynthos. Alternatieven voor een dagje hier aan zee zijn Porto Roxa en Korakonisi. Deze baaien zijn zeker net zo fraai namelijk en liggen dicht in de buurt.

Meer Griekenland aanbiedingen


6. Gerakas beach

Gerakas beach is een groot en breed zandstrand in het uiterste zuiden van Zakynthos. Het is een belangrijke broedplaats van de Loggerhead zeeschildpad, waardoor er zich in het voorjaar veel nesten op het strand bevinden. Locals van stichting Archelon informeren je over deze beschermde dieren en hun nesten. Parasols mag je hier dan bijvoorbeeld niet plaatsen. Gerakas is een populaire hotspot op Zakynthos en ligt 11 kilometer ten zuiden van Argassi. Het is één van de mooiste stranden hier op het schiereiland bij Vasilikos. Een kindvriendelijk zandstrand met een langzaam aflopende zeebodem en helder zeewater waar je goed kunt snorkelen.

7. Blue Caves

De Blue Caves liggen in het uiterste noordoosten van dit Griekse eiland bij Kaap Skinari. Deze highlight wordt in een dagexcursie vaak gecombineerd met een bezoek aan Shipwreck beach. Je vaart dan ook namelijk langs en zelfs even in deze Blue Caves. Het is een vaste stop tijdens deze excursie vanuit Agios Nikolaos voor een duik in zee. Deze Blue Caves zijn dus niet voor niets één van de bezienswaardigheden op Zakynthos. Je kunt de grotten overigens alleen over zee bereiken en zien.

8. Myzithres

Dit zijn twee conische eilanden in het uiterste zuidwesten van Zakynthos. Door een aardbeving in 2019 is het strand hier vergroot. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht hierop. Dit viewpoint is al bijna net zo populair als het uitzichtpunt op het scheepswrak. Daarom staat Myzithres ook terecht in de top 10 bezienswaardigheden op Zakynthos.

Alternatief is om te rijden naar taverne Keri Lighthouse. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de rotsen van Myzithres. Tevens vind je hier de grootste vlag van Griekenland. Vanuit het havenplaatsje Keri, niet te verwarren met het gelijknamige bergdorp, vertrekken taxiboten naar Mizithres beach en als je wilt kun je hier ook een motorbootje huren en er zelf naartoe varen. Leuk dagje uit met het gezin.

9. Xigia beach

Xigia beach ligt verdeeld over drie baaien aan de noordoostkust van dit Griekse eiland. De fraaie baaien van Xigia zijn bezienswaardig en hebben collageen in het zeewater. Dit zwavelhoudende goedje komt uit de rotsen en trekt veel toeristen hiernaartoe voor een gezonde duik in zee. Voor je naar de stranden afdaalt vind je tavernes voor een versnapering bij de parkeerplaatsen. Alleen op het grotere Xigia beach kun je ook op het strand wat eten en drinken kopen. Makris Gialis beach is een groter kiezelstrand hier in de buurt.

10. Kambi

Kampi is na Navagio beach de mooiste plaats voor de zonsondergang op Zakynthos. Bovenop de steile rotsen van Kambi vind je de gelijknamige goede taverne. Het uitzicht is fraai, zeker als de zon hier ondergaat een tip. Kampi, zoals het ook wel wordt geschreven, ligt op 26 kilometer rijden van Zakynthos-stad aan de westkust. Interessant zijn hier ook de oude graftombes van de Myceense begraafplaats.

Natuurlijk is er meer te zien dan onze top 10 bezienswaardigheden op Zakynthos. We vullen de lijst met highlights dan ook regelmatig aan en je hebt zelf vast wel een eigen favoriete stek op dit Ionische eiland. Ook leuk zijn 5 bergdorpen op Zakynthos om te gaan bezoeken en weer eens wat anders. Je kunt ook goed snorkelen op Zakynthos en dit is een leuke activiteit voor zowel jong als oud.