10 bezienswaardigheden op Zakynthos

6 januari 2022 Bas

top 10 bezienswaardigheden op ZakynthosZakynthos is voor Nederlanders het populairste Ionische eiland. Zante behoort niet tot de 7 grootste eilanden van Griekenland, maar heeft genoeg interessante bezienswaardigheden. Natuurlijk noemen we shipwreck beach, ook wel Navagio beach genoemd, en de dikkopschildpadden in de baai van Laganas. Maar er zijn ook andere bijzonderheden op dit groene Griekse eiland. en in onze top 10. Dit zijn dé 10 bezienswaardigheden op Zakynthos voor je vakantie.

1. Navagio beach – dit witte strand met scheepswrak is inmiddels een erkende bezienswaardigheid op Zakynthos. Het is één van de meest gefotografeerde plaatjes in Griekenland. Op shipwreck beach komen in het hoogseizoen dagelijks duizenden toeristen om het van dichtbij te bewonderen. Van bovenaf is het aanzicht nog mooier en dat kun je zelf met een huurauto organiseren. Navagio beach mag je niet missen tijdens je vakantie op Zakynthos.

2. Caretta Caretta schildpadden – al is het geen garantie dat je ze ook echt gaat zien in het wild. Toch wil bijna elke toerist wel een poging wagen om deze ‘dikkopschildpadden’ te zien zwemmen in de baai van Laganas. Soms kun je met een snorkelsetje dichtbij de stranden van Kalamaki, Laganas of Agios Sostis al het geluk hebben om ze te aanschouwen. En anders zijn er genoeg excursies op zee hier aan de zuidkust van Zakynthos voor deze bezienswaardigheid. Help locals om deze dieren en hun leefomgeving te beschermen en steun bijvoorbeeld het WNF of stichting Archelon met een kleine bijdrage.

Shipwreck beach Zakynthos bezienswaardig3. Bohali – is een buitenwijk van Zakynhos-stad en ligt op 145 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht vanaf één van de terrassen op de hoofdstad van Zante is echt even genieten. Bezoek ook het Venetiaanse fort. Je kunt Bohali trouwens te voet bereiken vanuit de stad. Een wandeling van zo’n driekwartier. Tuurlijk kun je ook met de huurauto of zelfs met het openbaar vervoer naar deze trekpleister toe.

4. Grotten van Keri – deze zeegrotten liggen aan de zuidkust van Zakynthos. De grotten van Keri zijn alleen vanaf zee te bezichtigen. Gelukkig zijn er genoeg dagexcursies die deze grotten op het programma hebben staan. Deze bezienswaardigheid van Zante kun je dan ook dagelijks in de zomermaanden bezoeken. Vanaf de boot kun je zwemmen naar afgelegen stranden en vaar je langs de grotten en de mooie kustlijn.

5. Porto Limnionas – mooie plaats om te gaan zwemmen in de zomermaanden. De baai van Porto Limnionas ligt langs de westkust van Zakynthos. Er is een taverne. Ligbedden en parasols worden verhuurd. In deze baai is het zeewater kraakhelder en fris. Je kunt vanaf de rotsen de zee induiken. Alternatieven voor en dagje hier aan zee zijn Porto Roxa en Korakonisi.

6. Gerakas beach – is een groot en breed zandstrand in het uiterste zuiden van Zakynthos. Gerakas beach is een broedplaats van de Loggerhead zeeschildpad met in het voorjaar vele nesten op het strand. Locals van stichting Archelon informeren je hier over deze dieren en hun nesten. Parasols mag je hier niet plaatsen. Een kindvriendelijk zandstrand met een langzaam aflopende zeebodem.

Caretta Caretta zeeschildpadden op Zakynthos7. Blue Caves – deze grotten liggen in het uiterste noordoosten van dit Griekse eiland bij Kaap Skinari. Deze bezienswaardigheid wordt in een dagexcursie vaak gecombineerd met en bezoek aan Shipwreck beach. Je vaart dan tevens langs en even door de Blue Caves. Een vaste plaats voor een stuk en een duik in zee.

8. Myzithres – twee conische eilanden in het uiterste zuidwesten van Zakynthos. Door een aardbeving in 2019 is het strand hier vergroot. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht. Alternatief is om te rijden naar taverne Keri Lighthouse. Vanaf het terras het een mooi uitzicht op de rotsen van Myzithres. Tevens vind je hier de grootste vlag van Griekenland.

9. Xigia beach – is verdeeld over drie baaien aan de noordoostkust van dit Griekse eiland. De baaien van Xigia zijn bezienswaardig en hebben collageen in het zeewater. Dit zwavelhoudende goedje komt uit de rotsen en trekt veel toeristen hiernaartoe voor een duik in zee. Voor je naar de stranden afdaalt vind je tavernes voor een versnapering. Alleen op het grotere Xigia beach kun je ook op het strand wat eten en drinken kopen. Makris Gialis beach is een groter kiezelstrand hier in de buurt.

10. Kambi – is na Navagio beach de mooiste plaats voor de zonsondergang op Zakynthos. Bovenop de steile rotsen van Kambi vind je de gelijknamige goede taverne. Het uitzicht is fraai, zeker als de zon hier ondergaat. Bezoek hier ook de oude graftombes.

Natuurlijk is er meer te zien dan onze top 10 bezienswaardigheden op Zakynthos. We vullen de lijst graag aan en je hebt zelf vast wel een eigen en wellicht andere favoriete stek op dit Ionische eiland.