Het beste restaurant van Santorini

14 juli 2017 Bas Wanrooij
The Athenian House restaurant Santorini

Beste restaurant Santorini – The Athenian House

Gastronomie en Santorini gaan prima samen. Niet alleen worden op het eiland kwaliteitswijnen geproduceerd, maar ook op gastronomisch gebied zijn er echte toprestaurants te vinden. En niet alleen in Oia of Fira, maar meestal wel gelegen aan de rand van de krater met een uitzicht over de caldera.

We ontmoeten Konstantinos Priovolos, een rasechte Griekse entrepreneur en liefhebber van de (authentieke) Griekse keuken, die in een jaar tijd van “The Athenian House” het beste restaurant van Santorini heeft gemaakt. Een droom die is uitgekomen en veel sneller dan verwacht met een concept gericht op de toekomst en op de rest van de wereld.

Het idee is geboren tijdens vakantie op Santorini

Het beste restaurant van Santorini The Athenian House

The Athenian House – opmaak gerecht

Tijdens een vakantie in Griekenland, aan het strand op Santorini, is het idee geboren om een klein restaurant te starten met Grieks eten, waar niet-Grieken graag zouden komen eten. Samen met zijn vrouw Louisa droomde Konstantinos van steden als Zürich, Londen en München, maar tijdens een kort uitstapje in de winter naar hetzelfde Griekse eiland, werden ze verliefd op dat ene terras in Imerovigli.

Na een hele grote opknapbeurt is het restaurant The Athenian House op 22 mei in 2016 geopend op een plek met een prachtig uitzicht en een romantische zonsondergang. De recepten worden bedacht door Konstantinos en zijn chefkoks. Ze gebruiken zoveel mogelijk lokale verse producten van kleine specialisten, zoals fava van Santorini, soutzouki worstjes uit Evros en de kazen van het eiland Ios. De basis is altijd een traditioneel Grieks recept, maar dan gecreëerd als eigentijdse “gourmet” variant.

Van eetkamer in Athene naar restaurant op Santorini

The Athenian House is gastronomie uit Santorini

Het beste restaurant van Santorini – gastronomie

De naam “The Athenian House” was voor Konstantinos logisch. “We zijn geboren in Athene, wonen in een huis in Athene en weten wat families eten in hun Athenian house. Dat is wat we graag willen serveren in ons restaurant” vertelt hij vol passie. Als wijnliefhebber voegt hij eraan toe dat de Assyrtiko wijnen, van het eiland Santorini, snel meer internationale waardering zullen krijgen en daardoor steeds moeilijker te verkrijgen zullen zijn. Bij meerdere wijnhuizen op Santorini, als het fraaie Venetsanos aan de rand van de caldera, kun je verschillende Assyrtitko-varianten (witte wijnen) proeven tijdens je vakantie.

Het restaurant is dit jaar genomineerd voor een “World Luxury restaurant Award”. Sterker nog we hebben de primeur om te mogen vermelden dat The Athenian House ook de winnaar is geworden van deze prestigieuze prijs. Een enorme opsteker voor Konstantinos en zijn chefkoks.