Wijn uit Santorini

9 mei 2017 Bas Wanrooij
Wijn uit Santorini

Wijn uit Santorini – druivenstruiken en wijngaarden

Op het Griekse eiland Santorini worden al decennia lang wijnen gemaakt. De druivenranken zijn uniek en groeien laag boven de vulkanische grond. De struiken vormen een soort mandje en groeien gestaag. Tijdens een rondritje over het eiland kom je veel druivenranken tegen, maar door het andere aanzicht ben je je hier wellicht niet van bewust. Zo beschermen de planten hun vruchten tegen de (harde) Egeïsche wind die hier vrijwel altijd waait.

Een typische druif van Santorini is Assyrtiko, die op 70% van de wijngaarden wordt verbouwd op het eiland en gebruikt voor diverse witte wijnen. We bezochten Venetsanos winery in Megalochori en Sigalas winery net buiten Oia. Twee wijnhuizen met een rijke historie en waar wijn wordt gemaakt met passie. Niet alleen is hun wijn uit Santorini van hoge kwaliteit, maar ook de ligging van de wijnhuizen is uniek. Leuk om zelf te gaan bezoeken tijdens je vakantie op Santorini en kennis te maken met de wijnen van het Griekse eiland.

Venetsanos winery op Santorini

Wijn uit Santorini Venetsanos winery

Wijn uit Santorini – Venetsanos winery uitzicht

Het wijnhuis Venetsanos is in 1949 al begonnen met wijn maken. De druivenrassen Assyrtiko, Aidani en Athiri worden verbouwd voor de witte wijnen en voor rood gebruikt men de soort Mandilaria. Tot 1967 werd de wijn buiten het eiland gebotteld.

Tegenwoordig produceert Venetsanos vijf verschillende labels met in totaal 27.000 flessen per jaar. 70% van de wijn wordt verkocht vanuit het fraaie wijnhuis aan de rand van de caldera in het dorpje Megalochori. De overige 30% wordt geschonken in gourmet-restaurants op Santorini en een klein gedeelte wordt naar Amerika geëxporteerd. In Nederland is de wijn van Venetsanos (nog) niet verkrijgbaar.

Oenoloog Ioanna Vamvakouri is directeur van Venetsanos winery. In het assortiment van het wijnhuis zitten onder andere de drie wijnen van het eiland met beschermde PDO status (Protected Domain of Origin): Santorini, Nykteri en de dessertwijn Vinsanto.

Venetsanos winery is van april tot en met oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 21.00 uur. In de winter alleen op werkdagen van van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt de wijnen zelf proeven tijdens je vakantie met of zonder lokale snacks en tegelijkertijd genieten van het spectaculaire uitzicht met in de avonduren zelfs de zonsondergang erbij.

Sigalas wijn uit Santorini

Wijn uit Santorini Sigalas winery

Wijn uit Santorini – Sigalas winery

Sigalas winery kent ook al een lange historie op Santorini. Het wijnhuis is opgericht in 1991 door en de heer Paris Sigalas is hier oenoloog. Jaarlijks maakt het familiebedrijf liefst 300.000 flessen wijn van haar wijngaarden op het eiland.

De labels van de witte wijnen zijn het meest in trek en gemaakt van de eerder genoemde rassen Assyrtiko, Athiri en Aidani. Niet verwonderlijk, want hier staat Santorini immers bekend om. 40% van de jaarlijkse productie van Sigalas wordt op het vulkaaneiland zelf verkocht en de rest elders in Griekenland of de wijnen worden geëxporteerd. Ook in Nederland zijn wijnen van Sigalas verkrijgbaar.

Sigalas winery ligt dichtbij het dorpje Oia. Het wijnhuis is van april tot en met november op werkdagen geopend van 10.00 tot 19.00 uur voor een rondleiding en proeverijen en in het weekend vanaf 11.00 uur. In de zomermaanden ’s avonds wat langer. Ook in de winter kun je bij Sigalas terecht op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur.