400 Blue Flag beaches in Griekenland

8 mei 2014 Bas Wanrooij
Blue Flag Beaches Griekenland

Blue Flag beaches Griekenland

Meer dan 400 Blue Flag beaches in Griekenland dit jaar. In totaal zijn 408 stranden en 10 jachthavens in Griekenland in 2014 gewaardeerd met een blauwe vlag. Dat zijn 15 stranden meer dan de 393 van vorig jaar.

Toeristen hechten steeds meer waarde aan het kwaliteitscertificaat voor o.a. een schoon strand en schoon zwemwater. Een “Blue Flag” is duidelijk herkenbaar en Griekenland staat wederom op de tweede plaats ter wereld met meer dan 400 gewaardeerde stranden.

Kreta heeft meer dan 100 Blue Flag beaches

Kreta heeft de meeste stranden waar een blauwe vlag wappert in Griekenland. In totaal zijn dat dit jaar 105 beaches, waarvan het departement Lassithi op het Griekse eiland er 42 heeft. Op de tweede plaats staat in 2014 het schiereiland Peloponnesos met in totaal 42 Blue Flag beaches, gevolgd door Chalkidiki (33), Corfu (30) en Rhodos (24).

Meer dan 3000 Blue Flag beaches wereldwijd

In totaal zijn er dit jaar wereldwijd 3.372 stranden gewaardeerd met een Blue Flag. Bovendien kregen 650 jachthavens dit eco label. Spanje is zoals eigenlijk elk jaar hofleverancier van stranden met een blauwe vlag. Griekenland staat met 408 eco label stranden keurig op de tweede plaats.

Zonder Blue Flag niet direct een slecht strand

Kefalonia-vakantie-Myrtos-beach-strand-zee-300

Blue Flag beach Griekenland – Myrtos Kefalonia

Als er in Griekenland geen blauwe vlag wappert op een strand, betekent dit zeker niet per definitie dat het strand vies of slechts is. Voor een Blue Flag moet een strand voldoen aan 32 verschillende criteria voldoen en daarbij dienen ook de nodige voorzieningen aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld een life guard, douches en er moet informatie over het strand worden getoond. Minstens elke 30 dagen moeten er samples worden genomen van het zwemwater om de kwaliteit te controleren.

Dat vergt de nodige organisatie en helaas is dat niet overal mogelijk. Zeker dus dat er nog veel meer Griekse stranden een Blue Flag zouden kunnen ontvangen van FEE (Foundation for Environmental Education). Het Blue Flag programma is in 1985 in Frankrijk gestart, verder in Europa sinds 1987 actief en sinds 2001 ook buiten Europa.