Kreta meeste Blue Flag beaches van Griekenland in 2024

27 mei 2024 Bas Wanrooij

Blue Flag beach op KretaGriekenland heeft in 2024 opnieuw een recordaantal stranden die zijn gewaardeerd met het eco-label Blue Flag. Dit jaar wappert op 625 verschillende stranden in het vakantieland deze iconische Blue Flag, die staat voor stranden met o.a. zwemwater van de allerhoogste kwaliteit. Kreta is hofleverancier voor Griekenland en heeft maar liefst 145 Blue Flag beaches, terwijl Chalkidiki er 95 heeft. Rhodos en Lesbos volgen met respectievelijk 50 en 29 duurzame stranden.

Waarom kiezen voor een Blue Flag beach in Griekenland?

Een Blue Flag beach is niet altijd het mooiste strand dat je kunt uitkiezen, maar voldoet wel aan 33 verschillende criteria. Zo wordt de kwaliteit van het zwemwater continue gemeten, is er een life guard aanwezig, zijn er kleedhokjes en douches en wordt het strand en achterlandschap schoongehouden. Zoek je dus een veilig strand voor jong en oud waar een oogje in het zeil wordt gehouden, dan kies je voor een Blue Flag beach tijdens je vakantie.

Meeste Blue Flag beaches in het oosten van Kreta

Authentieke taverne bij Chiona beach op KretaKreta heeft in 2024 dus 145 Blue Flag beaches. Dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Het oosten van Kreta met de regio Lassithi heeft de meeste blauw vlag stranden van het eiland. Op liefst 50 verschillende kuststroken, zoals in Agios Nikolaos, Elounda en Sitia is het eco-label zichtbaar.

In Chania, de regio in het westen van Kreta, zijn 38 stranden gewaardeerd met en blauwe vlag, terwijl de andere twee regio’s Heraklion en Rethymnon 35 en 22 van deze stranden hebben dit jaar.

Lesbos 26% meer Blue Flag beaches

Het aantal stranden met een blauwe vlag op Lesbos is dit jaar met maar liefst 26% toegenomen. 29 stranden zijn op dit Griekse eiland gewaardeerd met een Blue Flag, waaronder het fraaie Agios Isidorus beach en Tarti. Ook Corfu krijgt nieuwe milieuvriendelijke stranden erbij in 2024; vijf stuks. Rhodos verliest er helaas drie en de Sporaden, met Skiathos en Skopelos, krijgen er juist weer twee bij.