515 Blue Flag beaches Griekenland in 2019

15 mei 2019 Bas Wanrooij

515 Blue Flag Beaches Griekenland in 2019Griekenland heeft dit jaar 515 Blue Flag beaches. Tijdens een congres gisteren in Vouliagmeni zijn de Blue Flag beaches voor 2019 in Griekenland bekend gemaakt. Dit zijn vier stranden minder dan vorig jaar met het prestigieuze eco-label. Griekenland staat met dit aantal, net als in 2018, wereldwijd op de tweede plaats. Een wapperende blauwe vlag op een kiezel- of zandstrand geeft bezoekers het vertrouwen dat er veel faciliteiten zijn, het zwemwater schoon is en er bescherming is van de lokale flora en fauna.

Kreta heeft de meeste Blue Flag Beaches

Net als voorgaande jaren is Kreta hofleverancier van Blue Flag beaches in Griekenland. Kreta heeft met 115 van deze eco-labels de meeste Blue Flag beaches in Griekenland in 2019. Chalkidiki heeft er dit jaar in totaal 85 en staat voor Griekenland op de tweede plaats. Samen zorgen Kreta en Chalkidiki voor bijna 40% van het totaal aantal Blue Flag beaches in Griekenland.

De Peloponnesos, op het vasteland van Griekenland, heeft in totaal 45 Blue Flag beaches in 2019 en het eiland Rhodos heeft met 39 stranden ook een mooi aandeel in het totaal aantal.

15 jachthavens met Blue Flag

Niet alleen stranden kunnen worden beloond met een Blue Flag. Ook jachthavens kunnen zo’n eco-label verdienen. In Griekenland zijn er dit jaar 15 jachthavens waar een blauwe vlag wordt gehesen. De regio Attika heeft de meeste Blue Flag marinas (4). Chalkidiki heeft drie bekroonde jachthavens in 2019. Dit jaar varen er ook vier duurzame toeristenboten rond in Griekenland. Alle vier deze boten liggen voor anker in Sani op het schiereiland Chalkidiki.