800.000 Nederlanders naar Griekenland op vakantie 2017

12 maart 2018 Bas Wanrooij

800.000 Nederlanders naar Griekenland op vakantie 2017Vorig jaar zijn er 802.235 inkomende passagiers vanuit Nederland geregistreerd op de Griekse luchthavens (bron: SETE Intelligence). Een toename van maar liefst 20,4% ten opzichte van 2016.

Heraklion op Kreta, Kos en Athene kregen de meeste toeristen uit Nederland op bezoek en Mykonos en Kalamata op de Peloponnesos zijn procentueel de grootste stijgers in 2017.

Kos en Lesbos weer in trek

Na de terugval in vakantiegangers uit Nederland de afgelopen jaren lijkt Kos weer helemaal terug te zijn. In totaal steeg het aantal Nederlandse toeristen naar het Griekse eiland met 47% in 2017 en staat daarmee na Kreta op de tweede plaats voor Griekenland in ons kikkerlandje. Ook Lesbos trok meer Nederlanders voor hun reis. Hier steeg het aantal toeristen vanuit ons land met zelfs 53% ten opzichte van het jaar ervoor.

Grootste procentuele stijger in 2017 was de internationale luchthaven van Mykonos met een groei van 70%. Het Griekse Ibiza, zoals Mykonos ook wel wordt genoemd, is populair onder Nederlanders voor een strandvakantie, maar ook als startpunt om te gaan eilandhoppen op de Cycladen.

Kreta, Kos, Athene, Rhodos en Zakynthos in top 5

In de top 5 van Griekse vakantiebestemmingen in Nederland is Kreta zoals elk jaar de grote favoriet. Kos staat weer op de tweede plaats, zoals al eerder gemeld en Athene, Rhodos en Zakynthos zijn respectievelijk nummer drie, vier en vijf onder Nederlanders in 2017.

De op één na grootste stad van Griekenland Thessaloniki is op de zesde plaats terug te vinden. Corfu, Chania, Aktio (Preveza) en Samos sluiten de top 10 af. In totaal werden vorig jaar 19 Griekse luchthavens aangevlogen vanuit Nederland.