Preveza

Preveza is een kustplaats in het westen van Griekenland. De stad heeft ongeveer 20.000 inwoners en ligt aan de golf van Amvrakikos in Epirus op het Griekse vasteland. Het is tevens de hoofdstad van het gelijknamige departement. Ook ligt hier de internationale luchthaven Aktion Airport voor vakantiebestemmingen als Lefkas en Parga. Een stad met een rijk verleden, smalle straatjes vol tavernes en gelegen op een mooie locatie aan het water.

Preveza is een stad in Epirus op het vasteland van Griekenland

De stad Preveza is een groot cultureel centrum met festivals en beroemde archeologische sites in de omgeving. Zo is er een jaarlijks sardines festival in de stad en liggen de archeologische bezienswaardigheden als het oude Nicopolis, het orakel van Nekromandion, het Zalongo monument en Kassopi dichtbij.

Bij de stad ligt de enige onderzeese tunnel van Griekenland. De Aktio tunnel is in 2002 in bedrijf genomen en verbindt de stad met het op drie kilometer zuidelijker gelegen vliegveld. Een stukje tolweg om verder naar de Peloponnesos en Athene te rijden.

In het oude centrum van Preveza is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes met de Seitan Bazaar, de Venetiaanse klokkentoren uit 1752, het Venetiaanse fort Agios Andreas uit de 18e eeuw en statige herenhuizen uit de 19e eeuw. Aan de kust, op een strategische plek, is het fort van Pantokratoras een bezienswaardigheid. Samen met het kasteel van Agios Georgios domineren ze de ingang van de golf van Amvrakikos.

Epirus foto album

Preveza vakantiebestemmingen

Vakantiebestemmingen in de buurt van Preveza zijn Ammoudia, Parga en verderop Sivota. Ten zuidwesten van de Griekse stad ligt ook het Ionische eiland Lefkas. Het eiland met hoofdstad Lefkada is via een dam met de auto te bereiken. De stad Preveza heeft genoeg hotels, appartementen en pensions, maar staat nog niet vaak in de reisgidsen van Nederlandse en Belgische reisorganisaties.

Meer Griekenland aanbiedingen


Preveza tips

Preveza Griekenland het Amvrakikos National Park

Preveza – Amvrakikos National Park en wetlands

De Amvrakikos golf herbergt een National Park van 405 km2. Het betreft de wetlands aan de noordzijde veel vogelsoorten broeden of overwinteren. In totaal zijn er 280 verschillende soorten geregistreerd, waarvan er 71 als beschermde diersoort staan op de Europese lijst.

Je kunt hier o.a. verschillende soorten pelikanen, arenden en ibissen zien. Dus vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen tijdens een vakantie. Het gebied is een natuurlijke ecosysteem met eilandjes en rivieruitmondingen en er zijn mogelijkheden om volgens traditionele methode een dagje te gaan vissen.

Preveza stranden

Het grootste strand in de buurt is Monolithi beach. Verderop in de baai verandert de naam van het zandstrand in Kanali beach en Kastrosikia beach. Aan de zuidzijde bij Monolithi beach ook een naaldbomenbos met kampeermogelijkheden. De bomen zorgen ook voor de nodige schaduw op een warme zomerdag.

Het stadsstrand ten westen van de stad, bij het publieke zwembad en het Agios Georgios kasteel, is een andere mogelijkheid voor een dagje zon, zee en strand bij Preveza.